Найкраще в області історію України знає кіровоградський випускник

, Олена Сідорова

00017Випускник комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання ліцей-школа-дошкільний навчальний зак­лад «Вікторія-П» Андрій Рябошапка – єдиний в області склав зовнішнє незалежне оцінювання з історії України на 200 балів. Хоч учень і каже, що такого не очікував, його вчителька запевняє: результат заслужений!

– Як вдалося? Не знаю. Просто вчив цілими днями, – констатує хлопець. – Допомагали з історією обидві бабусі, бо добре її знали. Також батько цікавиться історією. Історична в нас сім’я. У тестах для мене нічого важкого не було. Дізнався про результат о другій ночі, у думках: «Вау! 200 балів! Як? Я це зробив!». Одразу зателефонував учительці – розбудив її, обрадував. Вона дуже допомагала мені в навчанні. Казала іншим, щоб із мене брали приклад, але водночас вчиняла дуже мудро – не давала мені зазнатися.

Кращий знавець історії України не займався з репетиторами. Готувався лише на уроках і просто цікавився предметом.

– Андрія я навчала з восьмого класу, – розповідає вчитель історії Світлана Коляда і додає – це в неї вже третій двохсотбальник. – Це той учень, який обожнював історію. Він цікавився предметом не тільки в школі, а й в позаурочний час – багато читав, просив рекомендувати до перегляду історичні фільми. Дуже активний, завжди ставив питання, висловлював свою думку. З досвіду скажу, 200 балів заробити досить важко, бо треба не допустити жодної помилки. Ми багато працювали, тренувалися, займалися… Його результат очікуваний і заслужений.Вірили в знання сина і батьки. Мама Андрія каже, як могли підтримували його у вивченні історії.

– Очікування були напруженими, – говорить мама випускника – Лариса. – Ми сподівалися на такий результат, бо історія – улюблений предмет сина, до того ж, у нас чудова вчителька. Їй велика подяка, бо, можна сказати, половина балів – то її робота. Андрій – гуманітарій. І значна заслуга школи в тому, що, не зважаючи на профіль закладу – фізико-математичний – йому йшли назустріч і всіляко заохочували, звертали на нього увагу. Сином дуже гордимося,­ а школі – дякуємо!

Усіх планів на навчання у виші батьки Андрія поки розкривати не хочуть. Банально бояться наврочити. Втім завісу привідкривають – професія буде пов’язана з гуманітарними науками і пріоритетний заклад – столичний. Сам вундеркінд каже, у майбутньому хоче змінити країну, аби люди в ній добре жили.

Як уже розповідала «КП», на цілу область лише троє випускників набрали 200 балів – Богдан Ковердій із географії, Антон Осетров із математики та Андрій Рябошапка з історії України.

фото: управління освіти ОДА
e-max.it: your social media marketing partner