Тотальна оптимізація: на Кіровоградщині закривають школи

,

3943«КП» уже неодноразово писала про конфлікт у Голованівському районі, де люди боронять у селах школи від так званої оптимізації, яку влада нині їм активно нав’язує. Втім західна частина області – не єдина, де відбуваються такі процеси. Сьогодні чи не в кожному районі чиновники шукають навчальні заклади, закривши які, можна зекономити бюджетні гроші. Проте ані самі учні, ані їхні батьки, ані освітяни до таких оптимізацій не готові. Кажуть, влада підходить до вирішення питання надто лінійно, не бажаючи чути думку громад. «КП» поспілкувалася з представниками різних районів Кіровоградщини і вислухала наболіле.

Голованівський район

Близько двох сотень жителів Свірневого наприкінці минулого тижня зібралися у сільському будинку культури, аби не допустити оптимізації тамтешньої школи. Люди категорично проти заявлених владою процесів. Кажуть, у районі існують усі можливості, щоб зберегти навчальний заклад. Люди зібрали понад три сотні підписів проти так званої оптимізації і направили їх обласній і районній владам, а також в Адміністрацію Президента.

– Нещодавно голова райдержадміністрації Олег Голімбієвський розказав, що грошей на школу ніхто не дає, її треба оптимізувати. Тому люди зібралися, бо не хочуть, аби школу закрили. Також вони проти і децентралізації в селі. Зараз у школі навчається 60 дітей. Але влада розказує, що грошей на утримання немає. Жоден представник влади на сходку не прийшов, – повідомив «КП» екс-очільник району, а нині депутат тамтешньої ради Олександр Яровий і зазначив, що районна влада сьогодні цілеспрямовано знищує села, «оптимізовуючи» школи.

– Вони сліпо виконують розпорядження Кабміну. Своєї голови немає. Причому роблять усе це нахрапом, відверто брешучи! Журналістам кажуть одне, а по факту роблять протилежне, – пояснює депутат.

Нагадаємо, на початку березня педагоги пікетували сесію Голованівської райради з плакатами «Той, хто економить на школах, – будуватиме тюрми!».

Як уточнили освітяни, у районі всього 27 шкіл. Трьом із них, за планом оптимізації, планується залишити ІII ступені, чотирьом присвоять ­ІІ ступені, а два десятки загальноосвітніх шкіл навчатимуть лише учнів початкових класів, тобто матимуть тільки І ступінь.

– За школою підуть клуб, ФАП і решта... Тоді просто заженіть бульдозер і зрівняйте все, – каже директор Лебединської, однієї з найменших у районі, школи. – Ми говорили з батьками про те, як можна зберегти школу. Ми просимо одне: давайте шукати вихід.

Компаніївський район

Днями «КП» повідомили, що у самій Компаніївці планують ліквідувати школу І-ІІ ступенів, у якій навчається 129 учнів.

– Нам прямим текстом сказали, що школу будуть закривати. Але школа третя за наповненістю в районі! Як її можна закрити?! Єдиний аргумент – на відстані менше трьох кілометрів знаходиться школа І-ІІІ ступенів, яка погано заповнена, – розповідає «КП» депутат районної ради Сергій Стародубцев.

Він каже, у школі комфортні умови для навчання, ніколи не було перебоїв із опаленням, ремонти зробили, комп’ютеризацію проводять.

– Батькам жодних об’єктивних причин закриття навчального закладу так і не назвали, – додає депутат.

Тим часом тамтешня влада констатує: на освіту цьогоріч у бюджеті не вистачає два мільйони гривень.

Кіровоградський район

– Зараз у районі функціонують 49 закладів освіти комунальної власності. Не у всіх наповнюваність відповідає вимогам. Наприклад, у 17 немає й ста учнів у тому числі Федорівський НВК, куди ходять 40 школярів. Відповідно зростають витрати на утримання таких загальноосвітніх навчальних закладів, – пояснює начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Світлана Крамаренко.

Втім педагогічний колектив Веселівського НВК категорично не згоден із позицією влади і виступає проти закриття свого навчального закладу.

– Ми не підтримуємо думку, що сільська школа дає погані знання. Поки живе школа – живе й село. Закриють школу – зупиниться і життя в селі. Щодо знань, то спочатку ми маємо виховати людину, а вже потім – математика, історика, фізика, – наголошує заступник директора з навчального-виховної роботи дошкільного підрозділу Веселівського НВК Ольга Олійник.

– Економити на дітях – аморально і безглуздо. За часів губернаторства Сергія Ларіна ми піклувалися, щоб у школах облаштували вбиральні, щоб було тепло, затишно, здійснювали ремонти. А зараз усе, що ми зробили, хочуть знищити. Нехай самі подумають: що ми можемо зекономити? Та нічого. Приміщення школи залишається, вчительський колектив треба десь розподілити, учні також нікуди не зникають. Їх треба довозити до інших шкіл, а автобусів у деяких селах немає, їх треба придбати. У межах 15 кілометрів учнів будуть підвозити до школи. Це ж скільки треба пального! Уявіть собі, що це для дитини щодня їздити таку відстань. А харчуватися як вони будуть? Хіба ж не краще направити ці гроші на утримання шкіл? Більше витрат і незручностей буде, аніж економії. Не варто закривати школи. Це знищить села, – прокоментував екс-голова райдержадміністрації, а нині депутат районної ради від «Опозиційного блоку» Андрій Маліцький.

Процес пішов

Тим часом обласна влада заявляє, що у рамках децентралізації в районах уже обговорюють створення освітніх округів.

Зокрема, з нового навчального року у Новомиргородському, наприклад, планують створити один освітній округ, до якого увійдуть п’ять НВК, у Новгородківському – на базі нинішніх 14 шкіл планують утворити три НВК, у Новоукраїнському – сім НВК, а в Онуфріївському – три…

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, до речі сам не так давно директор Олександрійського колегіуму, заявляє, що у ситуації, яка склалася в освітній галузі, немає жодної альтернативи навчально-виховним об'єднанням. І запевняє: звільняти педпрацівників ніхто не буде.

– У жодному разі мова не йде про так звану «оптимізацію» та звільнення педагогічних працівників. Усі педагоги мають бути забезпечені робочими місцями, жодний із них не повинен опинитися у Центрі зайнятості, – заспокоює посадовець.

Однак у Новгородківському районі вочевидь на речі дивляться­ більш реально і приземлено. Там кажуть, що майбутня модернізація в освітній мережі таки торкнеться непростого питання як можливе вивільнення педпрацівників у реформованих загальноосвітніх навчальних закладах.

– Хто і де буде працевлаштований, чим займатимуться вчителі-пенсіонери, вже зараз думають у райдержадміністрації та районній раді... До вирішення питання підключені також голови сільських рад, дирекції шкіл, учительські колективи, батьківська громадськість, – заявила керівник районного відділу освіти Лідія Остапчук.
e-max.it: your social media marketing partner