У Голованівському районі люди не дали владі закрити школи

,

3694Після п’ятничної сесії Голованівської районної ради, на якій протестували директори шкіл, учителі та батьки з усього району проти так званої оптимізації навчальних закладів, голова райдержадміністрації Олег Голімбієвський зібрав на нараду голів сільських рад. Він попросив очільників сіл перекинути залишки бюджетів із минулого року як субвенції на районну раду, запевняючи, що ці гроші підуть на утримання шкіл. За незгоди, кажуть сільські голови, пригрозив узагалі заблокувати рахунки їхніх рад.

Педагоги, які прийшли пікетували сесію райради з плакатами «Той, хто економить на школах, – будуватиме тюрми!», розповідають, що в районі всього 27 шкіл. Трьом із них, за планом оптимізації, планується залишити І­ІІІ ступені, чотирьом присвоять І­ІІ ступені, а два десятки загальноосвітніх шкіл навчатимуть лише учнів початкових класів, тобто матимуть тільки І ступінь.

Дітей влада обіцяє довозити за 20 кілометрів до старшої школи. Але придбання автобусів лише у планах. До того ж, школярам доводитиметься вставати о шостій ранку, а повертатися – близько п’ятої вечора. Батьки переконані, не кожна дитина витримає такий графік. Більше того, кажуть, вимушені будуть купувати дітям обіди, а це щонайменше 10 гривень на день.

– У мене п’ятеро дітей. Де я щодня візьму по півсотні, аби мої діти були не голодними в школі аж до вечора?! – риторично запитує мама школярів.

Директор Лебединської школи, однієї з найменших у районі, переконаний: після такої «оптимізації» їхній навчальний заклад закриється.

– За школою підуть клуб, ФАП і решта... Тоді просто заженіть бульдозер і зрівняйте все, – каже директор. – Ми говорили з батьками про те, як можна зберегти школу. Ми просимо одне: давайте шукати вихід.

– Не треба тримати людей за ідіотів, вони розуміють, що несе за собою така оптимізація, – заявляє депутат районної ради від «Опозиційного блоку» Олександр Яровий. – Що значить забрати в сільської школи, де навчається всього 45­80 учнів, 5­9 класи? Порахуйте, скільки учнів залишиться в цих оптимізованих школах! Ви думаєте таку школу хтось залишить? У людей уже уривається терпець. Скоро і Яценюк, і голова району Голімбієвський, і інші «оптимізатори» й «реформатори» самі тікатимуть з країни, бо наробили людям лиха вже занадто!

Натомість очільник району Олег Голімбієвський під час сесії божився, що оптимізація – не означає закриття.

– Люди добрі, все, що ви зараз чуєте, – це провокація та брехня. Ніхто не говорив, що школи в районі будуть закриватися, буде лише оптимізація, – переконує він. – Є постанова Кабміну. До 14 березня ми всі будемо чітко знати, як та які школи оптимізувати…

Іншу частину промови голова райдержадміністрації продовжив уже за зачиненими дверима. Він зібрав сільських голів і попросив віддати торішні залишки в бюджеті до бюджету районної ради. Мовляв, ці кошти підуть якраз на утримання шкіл. Однак сільські керманичі не вірять голові РДА.

3692– Нам не те, щоб рекомендувалося так зробити після сесії, нам завчасно сказали, щоб ми приїхали з чистим титульним листом і мокрою печаткою, – розповідає сільський голова Журавлинки Геннадій Кулик. – І ми ще тоді з порушенням, без рішення сесії, мали б віддати ці гроші. У нас залишок на 1 лютого становив близько 168 тисяч гривень. Але ми провели сесію сільської ради, на якій депутати одноголосно вирішили не віддавати ці гроші в район.

– Я почув думки решти голів, ми дійшли висновку, що у нас заберуть ці кошти, а потім запропонують самостійне утримання цих шкіл, – продов­жує очільник Журавлинки. – Ми тоді скажемо, що у нас немає грошей, бо їх віддали. І тоді школи закриють. У нас школа – дев’ятирічка, а хочуть залишити тільки початкові класи. Але коли зменшиться кількість учнів, ми повинні будемо фінансувати її своїми силами. Проте село витрати такі не потягне. В інших районах такого немає. Просто Голімбієвський хоче бути першим в області по оптимізації шкіл.

Проти такої пропозиції голови райдержадміністрації й інший сільський голова – Петро Риковський.

– У нас 147 тисяч гривень залишку, – каже очільник Кленового. – Ніхто не погодився! Я не маю права приймати рішення, не порадившись із громадою. Районній раді, звичайно, це вигідно. Уявіть собі: в районну раду надходять субвенції з сільських бюджетів, які вони використовуватимуть на свій розсуд. Якщо ми не погодимося перерахувати – пригрозили заблокувати усі рахунки і виплати. Скоріше за все, Голімбієвський робить це для свого піару. Він дав зрозуміти, що демократія закінчилася, і що вони робитимуть те, що їм вигідно.

Тим часом «КП» попросила самого Олега Голімбієвського прокоментувати заяви сільських голів. Проте телефоном він відмовився­ спілкуватися з газетою. Відтак редакція направила йому письмовий запит. Тож «КП» чекає на відповідь посадовця.
e-max.it: your social media marketing partner