Україна має повернути РФ гроші за недобудований завод у Смоліному

,

Україна має виплатити Росії 50 мільйонів доларів компенсації за недобудований завод у Смоліному Маловисківського району. Про це повідомила директор з питань інформації Асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна в ефірі радіостанції «Голос Столиці».

Як раніше повідомляла «КП», Уряд вирішив вийти зі спільного з Росією проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Смоліному. Першу чергу мали ввести в експлуатацію в 2015 році, другу – до 2020 року.

– Проект поки що заморожений. Швидше за все, будемо виходити з нього. Вони (росіяни) не виконують своїх умов, – сказав міністр.

Загальна вартість заводу оцінювалася в 1,679 млрд гривень. Під спорудження об'єкта виділені 6,8 га.

На думку Ольги Кошарної, Україна нічого не втратила від того, що припинила будівництво заводу.

– Справа в тому, що там нічого немає. Були підготовлені будівельні майданчики з кілочків, які забивали раз на рік перед виборами. Було створено спільне українсько-російське підприємство, де 50%+1 акція належали Україні, і почалися якісь підготовчі роботи. Складно сказати, яка була сума, але я думаю, що це не менше 50 мільйонів доларів. Цей проект був невигідний з фінансової точки зору, – наголосила Кошарна.

 

Також «КП» писала, що компанія Westinghouse (США) готова розглянути можливість своєї участі в будівництві заводу з виробництва ядерного палива, якщо Росія не виконає взятих на себе зобов'язань.

Однак, у серпні 2014 року тогочасний очільник облдержадміністрації Олександр Петік заявив, що Україна припинила переговори з «Росатомом» про будівництво заводу. Тоді ж він зауважив, що у найближчі десятиріччя навряд чи такі переговори відновляться.

e-max.it: your social media marketing partner