«Westinghouse» може замінити Росію у будівництві заводу з виробництва ядерного палива

,

Компанія Westinghouse (США) готова розглянути можливість своєї участі в будівництві заводу з виробництва ядерного палива, якщо Росія не виконає взятих на себе зобов'язань, заявив президент і генеральний директор Westinghouse Денні Родерік, пишуть «Українські новини».

– Якщо Україні це буде необхідно, ми розглянемо таку можливість, – сказав Родерік.

Зі слів президента Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Юрія Недашковського, відповідно до результатів тендеру на будівництво заводу, раніше переможцем визнано російську сторону, яка дотепер не виконала взятих на себе зобов'язань.

Тоді тендерна документація передбачала, що у разі невиконання своїх зобов’язань переможцем тендера право побудувати завод з виробництва ядерного палива отримує компанія, що посіла друге місце, такою компанією є «Westinghouse».

Раніше «Westinghouse» підтвердила підписання договору з Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» про істотне розширення поставок ядерного палива на атомні електростанції України до 2020 року.

Нагадаємо, завод із виробництва ядерного палива планувалося звести у Смоліному Маловисківського району. Першу чергу мали ввести в експлуатацію в 2015 році, другу – до 2020 року.

Однак, у серпні 2014 року тогочасний очільник облдержадміністрації Олександр Петік заявив, що Україна припинила переговори з «Росатомом» про будівництво заводу. Тоді ж він зауважив, що у найближчі десятиріччя навряд чи такі переговори відновляться.

А за кілька місяців до заяви голови ОДА, у травні 2014-го, на той момент міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, що, не зважаючи на складну ситуацію, Україна не відмовлялася від спільного з Росією проекту у Смоліному, а затримки з будівельними роботами пояснював тим, що бюджетні гроші спрямовуються на більш важливі для країни речі.
e-max.it: your social media marketing partner