У МОЗ радять, як уберегтися від грипу

,

6747Найкращий превентивний захід від сезонного грипу – щорічна вакцинація, переконані фахівці. Втім, якщо в Україні загалом необхідні препарати є, то на Кіровоградщину вакцина ніяк не доїде – попри обіцянки посадовців. У регіональному лабораторному центрі з отримання консультацій із питань профілактики грипу та ГРВІ, куди звернулася «КП» за інформацією про терміни появи вакцини, затруднилися назвати дату її появи. Однак медики кажуть, якщо дотримуватися простих правил, то вберегтися від недуги можна і без щеплення.

Фахівці пояснюють, підчепити грип – простіше простого. Вірус передається на відстані до двох метрів. Якщо співрозмовник кашляє, чхає, має нежить – краще мінімізувати з ним контакт, інакше втрапите в халепу.

Ознаки грипу в основному типові, але буває і таке, що в людини без супроводжуючих симптомів різко підвищується температура вище 38°. В окремих випадках навіть можуть бути блювота і понос.

До найбільш уразливих груп фахівці зараховують дітей, жінок при надії, літніх людей, діабетиків і тих, хто має тяжкі хронічні захворювання.

Також існують професійні групи ризику. До них належать ті, хто має постійний контакт із людьми – медпрацівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту…

Аби убезпечити себе і близьких від вірусу, експерти радять уникати контакту з тими, хто вже підчепив бацилу, намагатися не відвідувати місця великого скупчення людей, часто провітрювати приміщення, мити руки з милом і не торкатися очей, носа або рота немитими руками. А ще – повноцінно харчуватися, висипатися й уникати перевтоми.

Якщо грип чи ГРВІ вже скосив, то необхідно залишатися вдома, а не «ділитися» вірусом із довколишніми. Тим більше, що нездужання «на ногах» може обернутися серйозними ускладненнями.

e-max.it: your social media marketing partner