У Новоархангельському районі згорів будинок, бо рятувальники приїхали п’яні, без води і бензину?

,

2393 - копияУ селі Скалівські Хутори Новоархангельського району у родини Бабченків минулих вихідних ущент згорів будинок. Тепер їм із трирічною дитиною нема де жити. Люди кажуть, житло можна було б врятувати, якби не пожежники, які мало того, що на виклик приїхали через годину, так ще й п’яні. А коли в машині закінчилася вода, не змогли поїхати на дозаправку, бо в них ще й бензину не виявилося. У рятувальників своя правда: алкоголь вони заперечують, а закидам селян знайшли фінансове пояснення: господарі хочуть відшкодування.

 

– Від нашого будинку майже нічого не залишилося. Тільки обгорілі стіни стоять, – розповідає Сергій Бабченко. – Даху немає. І в такому стані, з маленькою дитиною, ми будемо зустрічати зиму…

– Тільки дітям купили цю хату, складали копійку до копійки, допомогли зробити ремонт. А зараз залишилося згарище. На руках маленька дитина, а попереду – зима, – додає родич Микола.

Пожежа виникла посеред ночі на горищі – загорілася балка будинку. За попередньою версією, через проводку. Господарка будинку Юліана крізь сон почула, що щось тріщить і відчула запах диму. Якби жінка не прокинулася – загинули б усі.

– Десь о 23:30 я почула, що щось тріщить, розбудила чоловіка. Він вийшов на вулицю, виліз на горище,­ побачив пожежу, – розповідає Юліана.

Подружжя без зволікання вик­ликало рятувальників. Однак ті, за словами родини, їхали цілу годину, хоч і знаходяться неподалік.

– За цей час ми їм дзвонили разів десять, – продовжує жінка. – Вони відповідали, що висилають наряд або вже виїхали.

Поки їхали рятувальники, на подвір’ї зібралися родичі та сусіди. Усі разом кинулися до хати виносити найбільш необхідні речі та самотужки гасити вогонь.

Коли рятувальники таки приїхали, селяни не повірили своїм очам – пожежники начебто були п’яними, в тому числі і водій.

– Вони не знали, що робити. Водій ховався за машиною, інший стояв похитуючись, не могли машину завести. Що ж це за пожежники?! Сусіди одразу сказали: вони п’яні, – каже родич Микола.

Процес гасіння, за словами людей, тривав не більше десяти хвилин. Далі у рятувальників закінчилася вода, проте за нею вони поїхати не змогли – не було бензину. Потім вони викликали підмогу з сусідніх сіл. Ті приїхали оперативно і лише тоді почалася повноцінна ліквідація вогню.

У Новоархангельській пожежно-рятувальній частині усі звинувачення селян відкидають, мовляв, і вода, і бензин у працівників були. Крім того, усі вони приїхали тверезими. А закиди селян пояснюють суто фінансовим мотивом.

– Та як це не заводилася машина? Нащо ці балачки? Вони думають, якщо поскаржаться, то їм компенсацію швидше дадуть? – каже водій пожежної машини.

– Машина була заправлена, – коментує «Надзвичайним новинам» начальник Новоархангельського районного сектору УДСНС України. – Збоїв у ­роботі автомобіля не було. Я особисто виїжджав на виклик, брав участь у ліквідації даної пожежі. Працівники на бойовому посту виконували завдання. І п’яними вони не були.

У сільській раді захищають своїх жителів. Обіцяють, що наодинці з бідою і малолітньою дитиною родину не залишать.

Зараз родині, щоб відновити будинок, треба час і великі гроші, яких у них немає. Тож люди просять про допомогу, а рятувальникам пробачати не збираються. Люди, як мінімум, скаржитимуться на них до прокуратури.

– Я не знаю, що нам робити… Ми такі були раді, коли придбали власний куточок. Планували, як обжитися, а тут таке… Зараз відбудовувати будинок грошей немає. На новий збирати також немає з чого. Поки живемо у бабусі з дідусем, – каже Сергій.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner