Кіровоградський випускник сконструював робота, який може очищувати річку

,

00075Слухач школи програмування «Ш++», випускник кіровоградської гімназії №9 Руслан Коптєв створив робота, який може очищувати річку. Хлопець уже зробив пробний запуск свого винаходу у воду. А от чи задоволений роботою – розповів «КП».

– Ідея створити Riveroni виникла місяць тому. Подумав, було б чудово, аби робот умів чистити річку і приносити користь людям, – ділиться юний винахідник. – Поки модель у процесі розробки. Він уже вміє плавати, але його ще треба вдос­коналювати і доробляти.

Технічною розробкою, поя­с­нює Руслан, можна управляти через комп’ютер. У планах – зробити модель автономною, аби робот умів збирати сміття.

Наразі автор ідеї не знає, який об’єм зможе подужати його дітище, але вірить, що цілком пристойний.

Утім навіть не прибирання річки хлопець вважає головною метою – для нього важливішим є меседж і розуміння людей необхідності дбати про екологію і чистоту нав­колишнього середовища.

– Про робота поки знає небагато людей, але було б добре, аби ним зацікавилися, адже усі бачать, наскільки забрудненим є Інгул, скільки в ньому плаває пляшок і різного непотребу, – пояснює Руслан Коптєв.

Поки винахідник вдосконалює свою розробку у школі програмування і готується вступати у виш. Мріє стати студентом столичного КПІ. На рахунку юного майстра вже чимало різних розробок.

– Постійно щось придумую. Займався марсоходами, робив різних роботів для себе. Але Riveroni, який, крім усього, матиме ще й суспільну користь – перший винахід. Я люблю робити корисні речі і хочу цим займатися далі, – поділився співрозмовник «КП».

 

00076

– Школа програмування «Ш++» в обласному центрі існує вже п’ять років. Викладачі – програмісти-практики, а студенти – діти від семи років і дорослі без вікових обмежень, – розповідає менеджер Ірина Іванова і зазначає, ідея створити такий заклад виникла у двох подвижників-програмістів Романа Шмельова й Анатолія Книшука.

У школі навчають креативному програмуванню, а талантів, які можуть робити дива, вистачає.

– Чимало ідей пропонують самі слухачі. Наші студенти зробили десять роботів, запрограмованих на різні дії. Є робот-рука, 3Д-малювалка, інші розробки. Винаходи уже представляли на багатьох виставках, – продовжує Ірина.

Навчання у школі «Ш++» триває від місяця до восьми залежно від вікової категорії слухачів. Нині курс програмування проходить близько сотні студентів, ще майже стільки ж чекають своєї черги, адже приміщення закладу не може вмістити одразу всіх охочих.

Винаходу Руслана Коптєва у школі програмування радіють, адже це не тільки розумна розробка, а й надзвичайно корисна.

– Зважаючи на те, як забруднюється Інгул, Riveroni приноситиме чимало користі, адже він згрібатиме з поверхні води усе, що там плаває. А там – самі бачили – скільки пластикових пляшок і різного непотребу. Поки цей проект удосконалюється. Можливо, коли він буде готовий, міська влада зацікавиться таким оснащенням і придбає робота для потреб міста, – сподівається менеджер школи.

 

фото: надане героєм

e-max.it: your social media marketing partner