Проблеми жителів, довіра до влади та створення громад – соціолог оприлюднив результати опитування жителів Кіровоградщини

,

9860Жителі області стурбовані високими цінами, найбільше довіряють ближчим до них головам райрад, погано знають голову обласної ради та майже не розуміють процесу створення об’єднаних територіальних громад. Такі результати опитування громадської думки оприлюднив керівник Центрально-української соціологічної лабораторії, кандидат соціологічних наук, доцент Едуард Клюєнко.

Дослідження показало, що переважна більшість жителів регіону – майже 60% – вважають найважливішою проблемою для себе високі ціни. Понад 40% назвали безробіття і майже третина – корупцію. При цьому на питання, чи доводилося­ протягом останнього року стикатися з необхідністю давати хабара, «так» відповіли менше десятої частини. Серед учасників опитування більше половини зазначили, що така необхідність виникла у лікарнях і поліклініках. На навчальні заклади, органи влади й поліцію вказала менша кількість респондентів.

На четвертому та п’ятому місцях – війна й низькі зарплати (пенсії, стипендії) відповідно.

З’ясовували соціологи і рівень довіри людей до місцевої влади, правоохоронних органів, судів, армії та інших інституцій. Абсолютними антилідерами стали суди й прокуратура – їм зовсім або переважно не довіряють 78% та 67% жителів області відповідно. При цьому за рік майже вдвічі впала довіра до поліції – їй довіряє лише п’ята частина. Не довіряє – понад 36%.

Знизилася довіра і до армії – близько чверті респондентів зазначили, що не довіряють військовим. Трохи більше – довіряють армійцям, і майже половина не змогла відповісти однозначно.

Едуард Клюєнко пояснює, причини такої оцінки полягають зокрема у тому, що ті, хто повертаються з війни, не завжди поводяться адекватно і миролюбно – це доводить важливість зусиль із ресоціалізації учасників АТО. Крім того, людей у формі часто вплутують у політичні й земельні конфлікти, що також позначається на громадській думці.

 

00049

Менше 13% переважно або цілком довіряють голові обласної ради. При цьому майже третина взагалі не знає, хто обіймає цю посаду!

Втім найбільший рівень упізнаваності має голова облдержадміністрації.

Очільникам районних рад цілком або переважно довіряють майже 38% учасників опитування.

Дещо знизилася довіра в людей до церкви. Соціологи зауважують, причина може полягати у міжцерковних конфліктах.

А от яких кроків очікують люди від обласної влади насамперед, – вони так і не змогли сказати однозначно – невизначених 66%. На першому місці серед конкретних варіантів жителі Кіровоградщини назвали ремонт доріг – втім, так вважають трохи більше 10%.

 

00050

Разом із тим результати дослідження показали, що 70% його учасників не визначилися у своєму ставленні до створення об’єднаних територіальних громад. Близько чверті опитаних підтримують цей процес, і лише 6,3% зазначили, що «швидше негативно» сприймають децентралізацію – переважно це літні жінки, які, на думку соціолога, «втомилися від змін».

 

00051

Нагадаємо, вивчення громадської думки проводилося у другій половині червня. Соціологи опитали 600 респондентів у трьох десятках населених пунктів нашої області при репрезентативній вибірці з похибкою 4,2%.

Як раніше повідомляла «КП», жителі Кіровоградщини назвали Сергія Кузьменка лідером громадської­ думки.

 

текст: Андрій Трубачев

 

00048

фото: Центрально-українська соціологічна лабораторія

e-max.it: your social media marketing partner