Помер внаслідок отруєння? Військові назвали нову причину смерті бійця АТО, якого поховали з пакетом для сміття на голові

, Олена Сідорова

9776Історію про старшого солдата, водія 28 окремої механізованої бригади 35-річного Олександра Ланецького «КП» розповідала на початку липня. Він помер під Волновахою Донецької області, втім додому у Соколівку Кіровоградського району його привезли і поховали з чорним пакетом для сміття на голові. Без військових почестей, салютів і епітафій герою. І хоча з того часу минуло два тижні й неочікувано знайшлися нові обставини смерті, згорьована мама бійця продов­жує шукати правду – чому сина ховали в такому вигляді і не показали їй найрідніше обличчя?

Перша версія, яку озвучили матері, спираючись на лікарське свідоцтво про смерть, – набряк головного мозку невідомого походження. І лише за два тижні Кіровоградський районний військкомат отримав папірець. У ньому ні слова не йшлося про набряк мозку, а причину смерті вказали отруєння невідомою речовиною. Втім дана обставина, замість того, щоб пролити світло і заспокоїти материнське серце, ще більше спровокувала запитань: якщо отруєння – то чому голова дитини була з пакетом для сміття? І чому замість голови було якесь місиво?

«КП» знову зв’язалася з капеланом 28 бригади Олегом Сидоренком, який раніше переконував, що був чи не найближчим другом загиблого Олександра, і божився, що причина смерті останнього – набряк головного мозку. Мовляв, отруєння невідомою речовиною – це не нова причина, а основа, яка послужила виникненню набряку мозку.

– У Біблії сказано, що не можна клястися, але іншого виходу в мене немає – я клянусь і небом, і землею, і своїми дітьми і всім, що я особисто супроводжував його до лікарні, куди повезли з великим перепадом тиску, – каже офіцер. – Повірте мені, як священику. Він у нормальному стані був, я йому ще води приносив. Мене ця ситуація вже дратує і нагадує анекдот про вибори: – Не голосуйте за нього, в нього донька – повія. – Так у нього ж син! – А тепер нехай доведе, що в нього немає доньки. У Саші ні сутичок, ні бійок ні з ким не було. Із військових мамі ніхто не забороняв знімати той чорний пакет. Під ним була маска – ганчірка, просякнута формаліном, тому здалося, що від обличчя нічого не залишилося. Він дуже добра людина, завжди приходив на допомогу, брутально не спілкувався…

Пізніше матері уточнили – зупинку серця спричинили наркотики й енергетики. Мовляв, Олександр «присів» на екстазі, курив марихуану, а також зловживав енергетиками. Але в бригаді це помітили лише після того, як їм дали результати аналізів крові. До того, кажуть, був зразковим і порядним. Так само у частині дивуються, де військовий міг брати наркотики.

– Це все маячня, – каже «КП» колишній наркозалежний. – Не помітити, що людина вживає наркотики, не можливо. Якби він курив лише марихуану, то можна і не помітити. А ось дію важких наркотиків, тим паче екстазі, не помітити просто нереально! У нього була б неадекватна поведінка, яка одразу видала б його.

Внутрішнє розслідування у бригаді вже завершили. Результати й особову справу, каже капелан Олег Сидоренко, відправлять тоді, коли матимуть копію свідоцтва про смерть. Кров Олександра відправили на ретельний аналіз у Дніпро, аби з’ясувати, які ж речовини були в організмі.

– Сашко помер від зупинки серця! – вкотре наголошує співрозмовник «КП». – Єдине, про що я шкодую, це про те, що не сфотографував тіло Сашка в морзі і не догледів, що його повезли на машині, не обладнаній холодильником. Відтоді я вирішив фотографувати загиблих бійців, аби були докази, в якому вигляді їх доставляють додому.

У Маріуполі відомості про смерть Олександра Ланецького внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Проте, за словами матері, справу закрили за відсутністю складу злочину.

– Навіть якщо виявиться, що обставини смерті дійсно такі, – нехай. Добру пам’ять сина це не осквернить. Досі наполягаю на ексгумації. Я сина відправила на війну з довідкою про те, що він не стоїть на обліку в наркодиспансері. Тому зараз добиватимуся­ правди, – говорить Тетяна.
e-max.it: your social media marketing partner