Рік після перейменування. Кіровоград залишається у міськраді, у судах і розмовах

,

9934Торік 14 липня Верховна рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький. Для більшості містян та й жителів області це була справжня несподіванка, адже громадське голосування, десятки соціологічних досліджень вказували на категоричну незгоду з запропонованою назвою – понад 80% опитаних висловлювалися проти нового імені. Що змінилося за рік після парламентського рішення – з’ясовувала «КП».

Наприклад, самоврядний орган міста і досі називається кіровоградським. Торік у грудні депутати відмовилися перейменовувати міську раду – за це рішення проголосували всього десятеро народних обранців. Відтак незмінною залишилася й офіційна посада мера Андрія Райковича – Кіровоградський міський голова.

Щоправда, за цей час перейменувалися дві районні ради міста – Ленінська – на Подільську, а Кіровська – на Фортечну.

Не змінили назв за рік і суди. Ленінський і Кіровський залишаються зі старими табличками.

– Суд поки що не перейменували. Це ж на державному рівні вирішується. Ми на ці питання ніяк не можемо вплинути, – прокоментував суддя-спікер зі зв’язків із засобами масової інформації Ленінського районного суду Кіровограда Олексій Мягкий.

Також кіровоградською є і місцева прокуратура.

Натомість змінили назви пенсійний фонд і податкова в обласному центрі. Це вже Кропивницьке об’єднане управління ПФУ і Кропивницька об’єднана державна податкова інспекція головного управління ДФС у Кіровоградській області. До перейменованих належить теж поліція – Кропивницький відділ поліції головного управління Нац­поліції в області, районні у місті відділи Міграційної служби – їхні назви відповідають перейменованим районам.

Самі ж жителі у більшій мірі продовжують називати себе кіровоградцями. Зауважують, з одного боку – звичка, а з іншого – глобального –­ зміна назви – це ще не зміна менталітету.

– Ви про що? Зміна однієї таблички на в’їзді до міста на іншу – ви це називаєте перейменуванням? Фактично воно-то так, але ви людей запитайте, чим у них зараз забита голова – де заробити і як заплатити. Все! – скаржиться пенсіонер Олександр. – Ось де «їхні» жонглювання сидять (показує на горло – «КП»). Чи від зміни назви он там на набережній перестали справляти нужду в переході? У спеку ж пройти не можливо – очі роз’їдає! Чи всі раптом кинулися щотижня в театр ходити? Що змінилося? Ви краще напишіть, хай у домі з колонами частіше в люди виходять, а не вигадують оці перейменування!

– Ой, ви знаєте, ця тема дуже слизька. Вічні скандали якісь. Одні кричать Кропивницький, другі – Єлисаветград. А що реально люди думають – не проплачені, а пересічні, як кажуть, – нікого не обходить. Мені особисто подобається інша назва. Але ж я не гасаю по місту з криками, не зриваю таблички, не влаштовую якісь революції… Так уже цей цирк набрид! – говорить лікар одного з медичних закладів міста Оксана.

– Я тільки приїхала сюди здавати документи на вступ. Із Бобринецького району. Незвично казати Кропивницький, адже завжди це був Кіровоград. Але я підтримую зміну назви. Хоча завжди в розмові кажу «Кірік», – зізнається абітурієнтка Настя.

А тим часом у столиці Вищий адмінсуд після тривалої перерви повернувся до розгляду справи про скасування перейменування Кіровограда. Позиваються народні депутати Сергій Ларін і Костянтин Яриніч, а також громадські діячі та жителі обласного центру – загалом 15 позовів, які суд об’єднав в один. Два засідання відбулися у червні. Наступне заплановане на 15 серпня.

 

фото: архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner