Експерти обговорили пріоритети і потенціал розвитку області до 2025 року

, Олена Сідорова

9481Створення інноваційних кластерів, технопарків, перехід до освіти нового рівня, використання в сільському господарстві й промисловості ІТ-технологій, збільшення енергетичного потенціа­лу, розвиток туризму – такі основні напрямки розвитку регіону визначили учасники науково-практичної конференції «Кіровоградщина-2025: пріоритети і можливості розвитку».

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко зазначив, регіон має практично всі необхідні ресурси і можливості для того, щоб бути успішним і головне – бути комфортним і привабливим для жителів. Проте, тенденції останніх років свідчать про щорічне скорочення чисельності населення – за останні п’ять років кількість жителів Кіровоградщини скоротилася на 4%, що становить понад 40 тисяч осіб. Це спричинили і природні процеси, і міграційні, й еміграційні. Зокрема, близько восьми тисяч працездатних людей виїхали на роботу за кордон.

– Ми маємо створити такі умови, які спонукатимуть молодь залишатися на Кіровоградщині. Це саме ті люди, завдяки яким і формуються соціально-економічні показники області, це генофонд регіону, – наголосив Кузьменко. – Тому питання номер один – баланс відносин між закладами освіти, які готують фахівців, і роботодавцями, які створюють замовлення на кадровий потенціал області, формують робочі місця. А ситуація в економіці сьогодні вимагає забезпечення висококваліфікованими інженерними та робітничими кадрами.

Аналогічної думки дотримуються і учасники конференції. Вони заува­жують, нині не зайвим буде приділити особливу увагу науковому прогресу – оскільки область має аграрно-промислове спрямування, необхідно шукати нові підходи, зокрема використовувати сучасні ІТ-технології і робототехніку у сільському господарстві й промисловості.

Наприклад, спеціа­лісти льотної академії радять розвивати технопарк «Flight city 4.0», створюючи мережу навчально-експериментальних і виробничих центрів застосування безпілотних літальних апаратів у містах і райцентрах області, а також зайнятися власним виробництвом дронів.

Рекомендували експерти переглянути й освітні методики, а ще – посилити вивчення англійської мови і IT-напрямків. Це, вважають­ фахівці, допоможе стримати відтік кадрів.

Разом із тим, науковці наголосили, що не зайвим було б з’являтися Кіровоградщині на туристичній карті України. Перспективними у цьому напрямку можуть бути розвиток рекреаційної інфраструктури, створення зелених садиб у сільській місцевості, дитячих пересувних таборів, водних, пішохідних і велосипедних маршрутів.

 

фото: ОДА

 

9482

e-max.it: your social media marketing partner