Вакцина від ботулізму: кожен сам вирішує, як рятувати своє життя

,

9407Скандал зі світловодською рибою, яка вклала на лікарняні ліжка з десяток українців, а одного взагалі відправила на той світ через ботулізм, спонукав «КП» підняти тему вакцин від цієї страшної недуги. Журналісти обдзвонили мережі аптек, поспілкувалися з медиками і зрештою з’ясували – якщо, не дай Боже, хтось із близьких чи знайомих підчепить цю смертельну інфекцію, порятунок ляже на плечі ледь не самого пацієнта. Адже вакцин немає не те що в області, в Україні. І причина вже знайома – відсутність державної реєстрації медичних імунобіологічних препаратів, до яких належать і та ж сироватка від ботулізму, а заразом вакцини проти отрути гадюки та каракурта.

– Вакцини у вільному продажі немає ніде – ні в області, ні в Україні, – констатує головний позаштатний інфекціоніст Кіровоградщини, завідуюча інфекційним відділенням обласної лікарні Олена Смірнова. – Лікарні вакцини не закуповують,­ бо ці препарати дуже дорогі, а міністерство ними не забезпечує. Відомство відмовилося закуповувати протиботулічні препарати російського виробництва. Є польська вакцина, але її ми, як юридична особа, за державні кошти теж купувати не можемо. Тож фактично придбати її можуть лише самі пацієнти.

Лікар каже, один курс протиботулічних препаратів коштує близько восьми тисяч гривень. Залежно від тяжкості перебігу хвороби пацієнти можуть потребувати до десяти(!) курсів вакцинації. Утім у звичайній аптеці необхідну сироватку придбати не можна.

– Необхідні препарати можна купити в Одесі в центрі, який реалізує вакцини. Кожна лікарня має відповідні телефони і за необхідності може підказати хворим чи їхнім родичам, як купити рятівну сироватку, – продовжує інфекціо­ніст і додає, не завжди пацієнтів, які захворіли на ботулізм, рятують саме протиботулічною вакциною. – Є інші препарати, які допомагають зняти інтоксикацію. Не треба вважати вакцину панацеєю від цієї тяжкої інфекції, вона теж має чимало побічних ефектів. Утім протиботулічна сироватка має бути обов’язково у кожній лікарні і доступною пацієнтам.

Єдиним засобом, який може уберегти від небезпеки, сьогодні є профілактика, переконана Олена Смірнова.

– Люди повинні розуміти, що не можна їсти бомбажні консерви чи сумнівної якості рибу, бо це може вартувати їм життя. Якось у відділення поступив молодий чоловік із ботулізмом із одного з районів області. Йому мама напек­ла пирогів із печінковим паштетом власного приготування. Його вдалося врятувати, не застосовуючи протиботулічну вакцину. Він одужав і поїхав додому. А через два тижні з тим же діагнозом госпіталізували його маму. Питаємо, що ви їли? А вона каже, доїла печінковий паштет… Ну як так можна робити!? – дивується лікар і додає, жінці життя рятували саме з допомогою вакцини.

Про те, що проблема з забезпеченням протиботулічною вакциною, сироватками проти отрути гадюки та каракурта на Кіровоградщині існує, визнає й очільник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

– Так, проблема є, у більшості районів області і в обласному центрі вакцини відсутні. Хоча деякі райони самі закуповують протиботулічну сироватку. Де місцеві ради виділили кошти, там вакцина є. В іншому випадку люди самі мусять купувати їх, – зауважив посадовець і додав, раніше Міністерство охорони здоров’я закуповувало необхідні препарати і розподіляло по регіонах. Зараз там кажуть, вирішуйте на місцях. Місцеві ради не завжди знаходять фінанси, аби мати про запас рятівну сироватку.

– У місцевих лікарнях протиботулічної вакцини немає, а сироватка проти отрути гадюки і каракуртів не входить до списку наявності обов’язкових препаратів для нашого міста, – повідомила очільниця відділу охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксана Макарук. – Питання виділення коштів на закупівлю протиботулічної вакцини підготовлене на розгляд депутатів, проте сесія ж не відбувається…

У Міністерстві охорони здоров’я констатують, торік від ботулізму в Україні померло дев’ятеро людей, захворіло всього близько сотні. При цьому зауважують, за останні десять років спостерігається незначна тенденція до зниження захворювань.

Фахівці наголошують, причиною інфікування найчастіше стають продукти домашньої консервації. Відтак радять якнайкраще стерилізувати банки, кришки, спеції і саму продукцію, дотримуватися технології виготовлення. А от отруєння, пов’язані зі споживанням соленої риби, пояснюють тим, що токсиноутворення відбулося до моменту проникнення солі у внутрішні тканини риби або її концентрація не була достатньою й неоднаково розподілилася по всій масі.

У міністерстві звертають увагу, перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від двох годин до чотирьох діб і більше. У переважній більшості випадків – від 12 до 24 годин. Клінічна діагностика ботулізму грунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.
e-max.it: your social media marketing partner