У Світловодську підрізали юнака, який заступився за підлітка

, КП

8842У Світловодську в ніч із 14 на 15 квітня від ножового поранення помер 19-річний Любомир Оленковський. Він намагався заступитися за хлопця, якого ображали старші. Медикам врятувати юнака не вдалося. Він, за словами друзів, помер у лікарні, бо йому вчасно не надали допомогу. Однак лікарі запевняють, що смерть настала раніше.

– Ми були біля АТБ. Двоє хлопців вийшли з супермаркету і почали ображати підлітка. Ми заступилися. Один із них різко обернувся і вдарив Любомира ножем у ребра. Одразу не зрозуміли, що він поранений. Любомир почав знімати з себе одяг і тоді ми побачили багато крові, – пригадує події тієї страшної ночі друг Любомира – Іван.

Друзі не стали чекати приїзду швидкої і самі повезли хлопця у лікарню.

– Там було зачинено, ніде не світилося. Ми почали стукати у двері, вікна, дзвонити... Відчинили нам хвилин за десять. Ми кричали, щоб допомогли, бо у Любомира ножове поранення в зоні серця. На що нам зробили зауваження, щоб не галасували, бо розбудимо інших пацієнтів і все! Розводили руками, казали: «А що ми можемо зробити?». Медсестра говорила, що покличе лікаря, він прийде, гляне, – продовжує Іван.

Однак лікаря Любомир так і не дочекався.

– Ми ще хвилин десять, а може й більше були у приймальному покої. Потім наполягли, щоб таки прийняв лікар. Він був на другому поверсі. Любомир помер у ліфті. На власні очі я бачив, як він зробив останній подих, – пригадує співрозмовник «КП».

Друзі загиблого переконані, він помер із вини лікарів. Якби ті вчасно надали допомогу, у хлопця були б шанси вижити. У четвер (21 квітня) і у вівторок (25 квітня) небайдужі світловодці вийшли на мітинги проти бездіяльності лікарів.

– У четвер ми зібралися на мітинг під стінами лікарні, а у вівторок приходили на сесію міськради. Вимагали провести прозоре розслідування загибелі Любомира, притягти до відповідальності і звільнити винних у його смерті. Виступали проти свавілля і байдужості медиків, які не гідні носити високе звання лікаря. Якби вони одразу вийшли, негайно надали допомогу, то, можливо, Любомира врятували б. Лікарі заявляють, що його привезли вже мертвим. Але я був поряд із ним! Він був живий і помер уже в лікарні! – запевняє Іван.

Попри неодноразові дзвінки «КП» до Світловодської центральної районної лікарні, адміністрація медзакладу категорично відмовляється коментувати події тієї ночі.

– Люди звинувачують лікарів, які тоді чергували, у бездіяльності, – обурюється в.о. головного лікаря Лідія Омельченко. – Ніяких коментарів не даємо, іде судове слідство. Усі документи у нас вилучили правоохоронці.

Натомість лікар-хірург приймального відділення лікарні Ія Халяпіна-Безсмольна, яка чергувала у ту ніч, розмістила в соцмережі відео-звернення, у якому заявляє, що звинувачують її безпідставно.

– …Місцеві органи влади напряму особисто зацікавлені в односторонньому упередженому і неправомірному розгляді справи, цинічно використовують медичний заклад і його працівників у власних корисливих протизаконних діях із метою прикриття справжніх фактів і доказів загибелі юнака. Посадові особи зловживають своїм службовим становищем, вчиняють тиск на свідків, намагаються призначити мене винною, принижують мою честь, гідність і ділову репутацію. Хлопця доставили у лікарню вже мертвим. Зараз намагаються сфальсифікувати деталі подій і перекласти відповідальність на мене, – розповідає на відео медик.

Колега Ії Халяпіної-Безсмольної лікар-хірург Сергій Матицин, який теж чергував тієї ночі, в унісон запевняє, що Любомира привезли вже мертвим.

– Я розумію, у такій ситуації кожна секунда здається хвилиною. Ми були в ординаторській. До нас прибігла медсестра і сказала, що терміново треба на санпропускний пункт. Другий лікар одразу ж спустилася і десь через хвилину прибігла назад. Розповідала, що доставили людину, важкий випадок, подивитися навіть не може. Казала, що підніматиме на другий поверх, можливо потрібна буде операція. Я вийшов у коридор, його вже піднімали молоді люди. Завезли в операційну. Я побачив, що хлопець уже мертвий і робити там немає що, – говорить у своєму коментарі виданню «Світловодськ» Сергій Матицин.

Хірург припускає, дорогою до лікарні Любимир був у стані агонії.

– У летального процесу є різні стадії. У випадку поранення серця смерть настає дуже швидко. Є кілька стадій – стадія агонії триває до 10 хвилин. У цій стадії людина може дихати, рухатися, судоми можуть бути... Друга стадія – клінічна смерть, коли немає дихання, але можна ще повернути до життя реанімаційними діями, і третя – біологічна смерть, коли вже не працюють серце, легені і мозок. Коли я подивився на хлопця, то вже були ознаки саме третьої стадії, – додав Сергій Матицин.

Правоохоронці відкрили два кримінальні провадження. Той, хто поранив Любомира, сам прийшов у поліцію і зізнався у скоєному.

– Наразі з’ясовуємо, чи хлопець помер по дорозі в лікарню, чи вже в лікарні. Підозрюваний у вбивстві прийшов хвилин через сорок після інциденту і все розповів. За фактом убивства відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу – умисне вбивство, – розповів «КП» начальник Світловодського відділу поліції Андрій Гулий і додав, ще одне провадження відкрили за фактом неналежного виконання лікарями своїх професійних обов’язків.

– Органами внутрішніх справ внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу – неналежне виконання професійних обов’язків, – прокоментувала речник обласної прокуратури Оксана Звенигородська.
e-max.it: your social media marketing partner