Мені смішно, коли чую, що це єнот, борсук, або, як дехто кричить, – «криса»…

, КП

8430У нинішній час мало кого здивуєш домашнім улюбленцем собакою чи кішкою, навіть якщо ті якоїсь екзотичної породи. Куди більше вражає, коли вдома люди тримають рептилій чи хижих тварин… Серед сучасних трендів – улюбленці-єноти, слимаки й тхори. Саме останнього тримає 20-річна Анна Козачкова з села Червоний Яр Кіровоградського району. Як поводить себе така тваринка вдома та як за нею доглядати, Аня розповіла «КП».

– Я дуже довго хотіла собі якусь незвичну домашню тваринку. Мріяла про єнота, але вони дуже дорогі. Тому обрала тхорика, – ділиться дівчина. – Хапочку, так я назвала улюбленця, торік навесні мені подарував хлопець. Замовляв аж в Одесі.

Коли Аня розповіла батькам, що привезе додому тхора, ті одразу не повірили.

– Вони на диво спокійно відреагували. Сказали: «Ну, добре, вези» – не повірили просто. А коли вже привезла, от тоді здивувалися: «Аня! Що це таке? Це ж хижа тварина...». Але куди вже подітися, – посміхається співрозмовниця «КП».

Дівчина навчається одразу у двох вишах – кіровоградському і полтавському. Раніше свою Хапочку возила з одного міста в інше, зараз же тхорик живе в селі.

– Раніше вона жила зі мною у гуртожитку в Полтаві. Звісно, там не можна тримати тварин, та ще й таких, але я просто нікому нічого не казала, – зізнається дівчина. – Коли їхала на вихідні, просила сусідок пригледіти за Хапою. На канікулах забирала додому.

Господиня тхора розповідає, Хапочка хоч і має спеціальну клітку, втім більшість часу проводить, бігаючи по будинку. У батьківському домі Анни має навіть окрему кімнату.

– Але без догляду її не можна надовго залишати. Дуже любить копирсатися у всьому – у землі, речах, крупах, – розповідає Аня.

Дівчина жартує, як корабель назвеш, так він і попливе.

– От назвала її Хапочкою. Їй дуже підходить ця кличка. Усе треба перевірити. Любить мою валізу. Витягну, а вона туди ниряє… Любить копирсатися у гаманці і косметичці. Нічого не рве, не гризе, але треба ж їй всюди свою мордочку запхнути, – продовжує Аня. – Часто залазить у диван, якщо буде відкрита шафа з речами, – нирне туди. Якось вона перекопала землю у вазонах. Мама розлютилася… А ще у нашій із сестрою кімнаті нашкодила – забігла і давай викидати всі іграшки з шафи. Сестра насварилася на неї, тоді Хапа, задкуючи, заховалася, а щойно сестра відвернулася – знову взялася за своє.

Інколи мама дівчат використовує Хапочку замість будильника.

– Коли мама нас будить, а ми ніяк не прокинемося, запускає до нас Хапу. Та вже точно підніме. Починає покусувати, залазити під ковдру, бігати по нас… А воно ж лоскотно і вже мусиш вставати, – розповідає Аня.

Буває, господиня тхорика бере його на прогулянку у місто. Люди такій екзоті дивуються і намагаються­ вгадати, що ж це за звір такий бігає на повідку.

– Увага вмить прикута до нас. Всі роздивляються. Мені смішно, коли чую, що це єнот, борсук, або, як дехто кричить, – «криса»… Кому що, – сміється співрозмовниця «КП».

 

 8431



Особливій домашній тваринці потрібен і особливий догляд.

– Тхори – це хижаки. Звичайно, моя Хапочка одомашнена, у неї послаблені інстинкти, але разом із тим й імунітет. Колись я хворіла, то і її заразила, були удвох із температурою. Треба робити відповідні щеплення. Годувати правильно. Я готую їй або кашу з фаршем, або купую дорогий корм для котів, – ділиться Аня і додає, що Хапочка полюбляє і корисну їжу – овочі та фрукти. – Кажуть, вони м’ясоїдні, фрукти і овочі не їдять. Але Хапа просто шаленіє від огірків, кавунів, яблук і динь.

Невибагливий тхір і в побуті. Раз на місяць господиня обрізає йому кігті, двічі на місяць миє із шампунем.

– Частіше купати з засобами догляду не можна. Тоді специфічний запах тхорів відчуватиметься ще сильніше. А так, у воді без шампуню Хапочка готова ледь не щодня плавати, – розповідає дівчина.

Чимало власників таких незвичних тварин беруться їх дресирувати. Свого тхора Аня не муштрувала, але він все одно вивчив, хто з домашніх його господиня.

– Відгукується на мій голос. Коли повертаюся додому, завжди радісно бігає довкола, вилазить на мене. Зазвичай вони не видають ніяких звуків, дуже рідко. А от коли грається або радіє, Хапа гугукає… Це дивний звук, не схожий на жоден інший. Вона – чистолюбна тваринка, привчена до спеціального лотка, – продовжує співрозмовниця «КП».

З обережністю тхір ставиться до нових знайомств.

– Спочатку вона обнюхує нову людину. Якщо Хапочці вона не подобається, то може навіть вкусити – не дуже боляче, але тримається зубками міцно. Ще може почати рикати, – пояснює Аня.

Окрім Хапочки, в селі у дівчини є коти і пес. Проте з хижаком вони не надто товаришують – частіше тікають.

Анна каже, не проти обзавестися ще одним тхором, втім не впевнена, що таку ідею підтримають батьки.

Шановні читачі, якщо у вас є екзотичні домашні тварини, розкажіть про це «КП».

Фото: надане власницею

 8432

e-max.it: your social media marketing partner