Узбек навчив єгиптянина готувати український борщ

,

8428Хассан приїхав до Кіровограда з далекого Каїру. Вчиться на міжнародному факультеті Національного медичного університету. Студент-медик живе в Україні не так давно, але вже встиг побувати у багатьох містах. Зізнається,­ йому подобається не лише навчання, а й країна. Каже, уже вміє варити борщ і ліпити вареники, а ще мріє досконало вивчити українську.

Удома піраміди, в Україні – чисте повітря

Хассан розповідає, у Кіровограді живе близько півроку, в Украї­ні – менш як півтора. За цей час встиг закохатися в природу, кухню і спортивний дух нових співвітчизників. Більше того, навіть звик до українських зим.

– В Україні мені краще для моєї освіти та здоров’я. Тут дуже гарна природа та чисте повітря, а в Каїрі надто багато машин. Щодо холодів, то я до них звик – лише одягаю куртку та термоодяг. Зими у нас зовсім різні. Якщо в Єгипті буде +10, то ніхто не вийде на вулицю і це буде вихідний день. Найхолодніше взимку, коли +16, – ділиться студент-іноземець. – А ще я помітив, що люди в Україні, на відміну від Єгипту, люб­лять спорт…

Мрію вивчити мову

–Українська мова мені подобається,­ –­ продовжує розповідь Хассан. – Але не всі тутешні люди нею розмовляють. Якщо в Єгипті всі спілкуються арабською, то тут, не знаю чому, – російською. Зараз я вивчаю українську в університеті. Поки встиг вивчити: «Як справи?», «Скільки тобі років?», «Так – ні, дякую – будь ласка». А ще я знаю вираз «гарна дівчина». Це небагато.

Хлопець зауважує, російська і українська – мови неод­накові, але трішки схожі. Та без російської не зміг би жити в Україні, бо тут небагато людей знають англійську. В Єгипті перша мова – арабська, друга – англійська.

– Вважаю, треба зробити так, щоб усі іноземні студенти вивчали саме українську, а не російську. Втім разом із тим, потрібно знати й ­англійську. Це буде краще для вашої культури, вашої мови. Усі програми по телебаченню повинні транслюватися лише українською, – переконаний Хассан.

Кіровоград подобається більше, ніж Харків і Київ

У Кіровограді люди добріші, ніж у Харкові, відзначає Хассан. Йому подобається, що навпроти університету є церква, куди люди приходять щодня.

– Я був у Києві разом зі своїми друзями, то там все набагато дорожче, ніж у Кіровограді. Проїзд у транспорті, оренда квартир набагато дорожчі. Але у вашій столиці ввічливі люди і поважають іноземців, – констатує єгиптянин.

Порівняно з Каїром, де він жив, Кіровоград видається маленьким і спокійним.

– Саме це мені подобається. І тут маршрутка не буде «з’їдати» мій час, як у Києві або Каїрі, – зауважує Хассан. – Але у вашому місті немає великих торгівельних центрів, великих ринків і арабських ресторанів. Та для мене це не проб­лема, якщо я хочу щось купити, то можу замовити в інтернеті. У цьому теж Україна дуже відрізняється від Єгипту, тут це набагато простіше, ніж там. Є багато онлайн-магазинів, де можна купити все – від одягу до інструментів.

Зварити борщ? Легко!

–Я скуштував багато українських страв, – продовжує ділитися враженнями студент. – Найсмачніша – це борщ. Уже навіть навчився його готувати. Навчив мене мій друг із Узбекистану. Треба морква, цибуля, помідор або сік із нього, буряк, капуста, картопля. А ще я спробував вареники.

Хассан каже, Україна прекрасна і в ній можуть мирно розвиватися усі культури. Нині вона для нього стала як другий дім. Єдині відмінності – мова, віра та колір шкіри.

Фото: Ірина Полулях
e-max.it: your social media marketing partner