Мала академія наук: Школярі з Кіровоградщини повертаються зі столиці з призовими місцями

, Олена Сідорова

8333Учні-слухачі Кіровоградської Малої академії наук повертаються з Києва з призовими місцями після участі в нау­ковому марафоні – ІІІ етапі всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Всього у столиці протягом місяця захищатимуть свої роботи 46 школярів із Кіровоградщини, розповіла «КП» заступник директора з навчально-виховної роботи, виконавчий директор Кіровоградської МАН учнівської молоді Неля Мазур.

У другому турі з області брало участь майже півтисячі старшокласників. Із них 237 стали призерами. До 28 квітня 46 дітей, які зайняли на обласному етапі перші місця, захищатимуть свої напрацювання у Києві. Наразі десятеро учнів захистили власні роботи, із них двоє зайняли другі місця – Всеволод Амброс у секції «Теоретична фізика» та Ольга Сухоярська у секції «Економічна теорія та історія економічної думки». Також двоє школярів посіли треті місця – Анастасія Кондаурова у секції «Астрономія та астрофізика» і Катерина Шмуратова у секції «Фінанси, грошовий обіг і кредит».

– Іде динаміка на збільшення кількості робіт в обласному етапі. Тобто, більше дітей почало брати участь. Узагалі участь у МАН – це як безкоштовне репетиторство для дітей від викладачів вишів – професорів, кандидатів наук, доцентів, – каже Неля Мазур і наголошує, найбільш популярними є секції технічних і комп’ютерних наук.

– Це і не дивно, оскільки сучасні діти тягнуться до комп’ютерів. Ця секція у нас найпотужніша і дає найбільше результатів. Наприклад, із 46 дітей на захист у цьому напрямку поїде 13 осіб. Діти патентують свої винаходи, роблять цікаві дослідження, досягають високих результатів, – наголошує співрозмовниця «КП». – Торік із 48 переможців обласного етапу в Києві отримало перемогу 23, завдяки цьому область піднялася на «золоту» середи­ну – зайняла 13 місце.

Найголовніший приз, який отримують діти, – можливість вступу до вишів із додатковими балами. Наприклад, за перше місце дають 80 додаткових балів при вступі. Окрім того, школярів постійно заохочують призами та подяками.

– Оскільки нині запустили онлайн-трансляції захисту робіт, представники вищих навчальних закладів їх також дивляться і обирають собі майбутніх студентів. Вони відчувають потенціал дітей і запрошують на навчання. Школярі навіть отримують запрошення на вступ до університетів на пільгових умовах, – додає Неля Мазур.

МАН дає можливість займатися дітям із будь-якого куточка області. Навіть у глибинках вони знаходять можливість проконсультуватися зі своїми науковими керівниками через інтернет.

– Мала академія відкрита для учнів із будь-якого населеного пункту, з будь-якої школи, – уточнює виконавчий директор. – Талановиті діти є навіть у найбільш віддалених селах. Кожну третю суботу слухачі Малої академії приїжджають до обласного центру на навчання. Цілий день вони займаються з науковими керівниками, навіть відмовляються від походу в театр, кажуть: «У нас купа справ». Мають велику жагу до навчання.

Учні, які вступили до Малої академії, додає Президент Кіровоградської МАН, ректор Цент­ральноукраїнського державного педагогічного університету імені Винниченка Олег Семенюк, відрізняються від інших працелюбністю, цілеспрямованістю, умінням правильно організовувати свій час.

– Дійсно, протягом останніх років з’являються нові напрямки і секції в МАН, більше дітей долучаються до навчання. Велика заслуга у перемогах і викладачів та вчителів, які беруть участь у підготовці дітей до захисту і мотивують їх, – наголосив Семенюк.

Новий набір учнів у Кіровоградську МАН відбудеться 22 квітня на базі Центральноукраїнського національного технічного університету. Збір о 8:30.
e-max.it: your social media marketing partner