В обласній лікарні діє унікальний музей

,

8241Музей медицини Кіровоградської області заснований майже сорок років тому. Колекція експонатів збиралася з усіх медзакладів регіону. Нині там можна побачити старовинні довідники, інструменти, а також найцінніший експонат – «Анатомічний атлас» Пирогова 1837 року.

Завідувачка музею Оксана Тішкус розповідає, у наш час таких атласів у світі залишилося всього три. Екземпляр, виставлений в обласній лікарні, – перше і найцінніше видання.

– Під час Кримської війни 1853-56 років Микола Пирогов працював хірургом у шпиталі фортеці святої Єлисавети. Оперував, надавав консультації та проводив заняття зі студентами школи. Ми можемо припустити, що саме тоді до шпиталю і потрапив цей унікальний атлас, – пояснює вона і додає, це видання спеціалісти вважають початком нової ери в хірургії, адже в ті часи настільки детальних зображень м’язів, артерій і суглобів ще не існувало. – Для того, щоб створити цей кольоровий атлас, 27-річний Микола Пирогов, тоді ще молодий хірург, заморожував різні частини тіла людини, а художник Фредерік Флатер малював їх із натури.

Ще один унікальний експонат – старовинна шафа з лікарськими інструментами. На фото, зробленому на початку 20 століття в лікарні святої Анни, можна побачити, який вигляд вона мала сто років тому.

– Шафа потрапила до обласної лікарні з лікарні святої Анни. Вона випущена в 1905 році в Парижі і цікаво, що ми можемо споглядати повне відображення інтер’єру тих часів, – зауважує Оксана Тішкус.

Є в музеї і повністю укомплектований кабінет заміського лікаря. Він – із Нової Праги. У ньому з 1886 по 1911 роки працював лікар Олександрійського повіту Порфирій Востриков.

– Дуже знаковим є те, що саме цей лікар вперше створив стаціонарний пологовий будинок у Новій Празі. Тому кімната, яку ми можемо спостерігати, основною частиною потрапила саме звідти. Інші частини інтер’єру потрапили вже згодом, – розповідає завідувач.

Втім, у музеї можна було б експонувати й інші раритетні речі. Проте виставляти їх ніде – не вистачає віт-рин і стендів. Бракує коштів і на реставрацію найцінніших експонатів. Головний лікар Лариса Андреєва говорить: бюджет лікарні витрачають передусім на найнеобхідніше – мед-обладнання та ліки. Тож єдина надія на підтримку меценатів.

– Гадаю, протягом цього року ми трішечки приведемо його до ладу. Нам є що показати, тому шукатимемо, можливо, меценатів, які нам допоможуть, – говорить Лариса Андреєва.

Загалом на впорядкування експонатів і придбання нових меблів потрібно близько ста тисяч гривень.

Фото: Олена Карпенко

 82428243824482458246824882498247

e-max.it: your social media marketing partner