«Зараз я не їжджу на навчання, бо не маю грошей на взуття, а стипендії не дають…»

, Олена Сідорова

7952Хлопчина, з яким випадково познайомилася «КП», – учень кіровоградського училища №8. Ситуація в його родині настільки складна, що нині він вимушено не відвідує навчання. Раніше рятувала стипендія, але з обмеженням виплат у хлопця немає грошей ані на проїзд, ані щоб елементарно купити взуття. Не кажучи вже про якийсь обід. І в такій ситуації доб­ра частина учнів цього училища.

Саша (ім’я змінено – «КП») – у майбутньому може стати зварювальником. Каже, обрав таку професію, бо вона дасть хоч якусь копійку на життя. Але здобути її хлопцю поки не вдається. Обмеження виплат стипендій змусило його тинятися вулицями у черевиках, які трималися лише на шнурках! Адже ані грошей на проїзд, ані навіть цілого взуття у Сашка не було! Та й попри вечірній час хлопець розповів, що їв лише вранці…

– Зараз я хочу знайти роботу. Може листівки роздаватиму. Треба допомогти сім’ї, – розповів він.

Сашко виховується у малозабезпеченій родині. Нині «КП» з’ясовує всю ситуацію, щоб допомогти йому. Адже мрія підлітка здобути професію, а заразом путівку в життя, має здійснитися. Не залежно від рішень посадовців!

В аналогічній ситуації опинилася добра частина учнів ВПУ №8. Там найбільше навчається дітей-сиріт – 70 із 300 учнів. Відповідно, коштів на виплату їм стипендій не вистачає.

– У січні нам не вистачало 127 900 гривень на виплату стипендій, на лютий і березень такі ж суми, – розповідає «КП» директор закладу Володимир Шаманський. – Стипендію ми нараховували в минулому місяці двічі – частинами. У лютому виплачували за січень. Сироти мають отримувати по тисячі гривень. Але тих грошей, що нам виділили, вистачило розподілити між усіма лише по 732 гривні. Нині їм вже повністю виплатили стипендії за січень і лютий. Академічна стипендія складає 415 гривень.

Крім стипендії, тим, хто отримує соціальну, має виплачуватися ще й компенсація за харчування. Для сиріт – це 50 гривень за кожен день. У лютому вони замість майже півтори тисячі отримали лише по 107 гривень! На березень на виплату стипендій – немає жодної копійки.

На усіх дітей із малозабезпечених сімей також коштів не вистачило. Їм вирішили нараховувати за рейтингом – у кого середній бал від 7,5.

– Решті – немає. Все впирається у відсутність фінансування. Дітям їсти хочеться і доїхати на навчання треба, хто пішки добирається, хто взагалі не йде на заняття, – пояснює Шаманський і додає, колектив закладу звертався всюди, куди тільки міг, із проханням вплинути на ситуацію.

Причину своїх негараздів в училищах бачать у переході з державного фінансування на місцеве. Десь ситуація трохи краща, але в цілому проблема актуальна для всіх навчальних закладів такого типу.

У ліцеї сфери послуг, де більше півтисячі дітей вчаться на перукарів, кухарів і продавців, «КП» розповіли, що соціальні стипендії за попередні два місяці виплатили в повному обсязі. У січні академічні видали частково, лише тим учням, середній бал у яких становив 8,9. У лютому, в кого рейтинг не нижче 8,3.

– Тим учням, у яких середній бал нижче 8,9 чи 8,3, коштів не вистачило. Таких менше півсотні. Нам ще потрібно 109 тисяч гривень за два місяці. Щойно надійдуть кошти – одразу виплатимо. У нас сиріт не так уже й багато – 18, – розповіла «КП» директор Людмила Снєжко.

У вищому професійному училищі №4, за словами його керівника Олександра Кожуховського, соціальні й академічні стипендії за рейтингом отримали усі.

– Безумовно, деякі складнощі з фінансуванням є, але поки ситуація не критична. Відповідно до нового порядку про виплату стипендій, ми перш за все виплачуємо соціальні стипендії, далі, якщо дозволяє фонд, виплачуємо академічні стипендії тим, у кого сім і вище балів, – зазначив директор.

Як розповів «КП» начальник управління освіти і науки обл­держадміністрації Володимир Таборанський, у тих закладах, які знаходяться на території області, крім шести училищ у Кіровограді, проблем із виплатою стипендій немає, оскільки фінансування відбувається з обласного бюджету.

– Ми про цю проблему знаємо, до нас надходили звернення, відповідні листи ми спрямували до міської влади. Наголошували, що необхідно виплатити стипендії, оскільки, відповідно до статті бюджетного кодексу, фінансувати ПТУ, які знаходяться в обласних центрах, мають бюджети міст, відтак обласний бюджет не може порушити цю норму. Інше питання – чи є у міста кошти? Департамент фінансів облдерж­адміністрації проаналізував залишки 2016 року по місту, бюджетну базу надходження на 2017 рік і говорить про те, що коштів достатньо, щоб утримувати ці навчальні заклади. При цьому місто звертається до області про те, що йому не вистачає коштів на утримання профтехучилищ і просить дофінансувати. Було кілька нарад із цього приводу і прийняті рішення, що виплата стипендій за лютий має відбутися на початку березня, а в подальшому має здійснюватися безперебійно, оскільки це питання соціальне, може виникнути напруга. Цього ми дозволити собі не можемо. Виплата стипендій має бути в пріоритеті, – наголосив Таборанський.
e-max.it: your social media marketing partner