Антибіотик за рецептом. У соцмережах стартував флешмоб, покликаний покласти край самолікуванню антибіотиками

, Олена Сідорова

6866Активісти разом із лікарями взялися закликати співвітчизників припинити займатися самолікуванням антибіотиками і головним чином не давати такі препарати дітям. Адже внаслідок їхнього безконтро­льного вживання людству загрожують масові інфекції й ріст смертності вже найближчим часом. Бо з кожним днем наші організми звикають до антибіотиків і в потрібний момент ті стають безсилими проти інфекцій. Нині, зауважують учені, понад 60% усіх бактерій уже резистентні до таких ліків. Якщо цей процес не зупинити, для людства він обернеться катастрофою. Особливо ця тема актуальна у так званий грипозний час – тисячі українців запасаються антибіотиками для боротьби з застудою.

 

– У колі моїх знайомих часто дітям дають антибіотики після кожного пчиху. Я дитині ніколи не давала антибіотиків, а сама, коли хворію, обов’язково звертаюся до лікаря, щоб він призначив необхідні препарати, – каже кіровоградка Вікторія Лінцова, яка долучилася до флешмобу. – Зараз ця проблема як ніколи актуальна, бо люди зловживають самолікуванням і в Україні, на відміну від більшості держав Європи, можна купити будь­які ліки без рецепта, а тому важливо, щоб люди усвідомлювали, що деякі препарати можуть бути небезпечними і призводити до плачевних наслідків.

– Уже за кілька років антибіотики можуть перестати діяти на більшість хвороб. Відтак пневмонія, гонорея, туберкульоз і післяопераційні ускладнення стануть смертельними для людства, – стверджує голова громадської організації «Інфекційний контроль в Україні», один із організаторів акції Віктор Ляшко.

За даними спеціалістів, кожен другий українець, який вживає антибіотики, насправді не потребує лікування ними, а кожен третій переконаний, що антибіотики – це панацея від вірусних і застудних захворювань.

Лікарі тим часом теж наголошують, що проб­лема самолікування є дуже розповсюдженою. Половина пацієнтів самі собі приписують антибіотики і вживають їх за схемою: «допомогло минулого разу – допоможе і тепер», або «стало краще – припиняю приймати препарат».

– Найчастіше буває, що пацієнти при повторному захворюванні користуються попередніми призначеннями, які раніше робив лікар, тобто вживають ті самі препарати і з тим же дозуванням, бо минулого разу «це допомогло», – коментує начмед Кіровоградського комунального закладу «Центр первинної медико­санітарної допомоги №1» Тетяна Діхтяренко. – Ще один розповсюджений спосіб – можуть користуватися рекомендаціями фармацевта в аптечній мережі. Так робити у жодному разі не можна! Оцінити необхідність і правильно підібрати препарати при певній хворобі може тільки лікар!

Люди вдаються до самолікування, каже з досвіду лікар, в основ­ному з двох причин. По­перше, доступ до антибіотиків майже не обмежений – більшість препаратів легко купити без рецепта. По­друге, у людей просто немає часу піти на консультацію до лікаря, вони бояться черг і зайвих витрат. Втім, цим самі собі роблять тільки гірше, оскільки самопризначення ліків призводить до мутації хвороб і появи нових штамів захворювань, проти яких немає препаратів.

– Саме необгрунтоване застосування антибіотиків призводить до того, що віруси починають мутувати і змінювати свою оболонку, тому з’являються нові штами, – додає Тетяна Діхтяренко. – Якщо говорити про призначення антибіотиків, то це має бути визначений курс, а не «легше стало – припиняю приймати препарат». Перериванням лікування або неправильним застосуванням пацієнти привчають бактерії до антибіотиків і наступного разу ця бацила змінює свою форму, стає нечутливою і адаптованою до препаратів.

Останні висновки вітчизняних спеціалістів показали, що вже зараз маємо цілу біду з паличкою Коха, яка викликає туберкульоз, адже 10-15% хворих на хронічні сухоти резистентні, тобто не мають чутливості до існуючих антибіотиків. Відтак ризик епідемії дуже високий.

 

e-max.it: your social media marketing partner