Субсидію в області отримали майже 165 тисяч сімей

,

6814Майже 165 тисяч сімей станом на початок листопада вже отримали субсидію. Це приблизно 40% від усіх домогосподарств області. У грошах ця допомога становить 690 мільйонів гривень. Такі дані повідомила «КП» заступник директора департаменту соціального захисту населення обл­держадміністрації Надія Кримська.

– Порівняно з минулим опалювальним сезоном, на сьогодні вже звернулося за субсидіями на 15 тисяч заявників більше. Торік їх було 150 тисяч на початок листопада. Але ми очікуємо, що ця кількість ще зросте, – каже Надія Кримська і додає, за досвідом попередніх років, люди активно почнуть звертатися у відділи соцзахисту в листопаді­-грудні.

Співрозмовниця «КП» зау­важує, у відділах соцзахисту очікують, що субсидіями скористаються більше 200 тисяч родин.

– Якщо люди відчувають, що не зможуть сплачувати за житлово-­комунальні послуги, хай звертаються за субсидією. Це – безповоротна допомога, не треба боятися, що її колись доведеться повертати. Єдина причина для відмови – покупка на 50 тисяч гривень, але навіть у такій ситуації, якщо родина потребує субсидії, спеціальна комісія може розглянути всі обставини і зробити виняток у призначенні допомоги. Навіть якщо люди звернуться за субсидією у листопаді – допомогу їм призначать із жовтня, – уточнила Надія Кримська.

«КП» тим часом звернулася до своїх читачів із запитанням, як вони увійшли в опалювальний сезон і які рахунки їм доведеться сплачувати за тепло в оселях. Люди відповіли, що навіть маючи автономне опалення, яке порівняно з центральним відчутно дешевше, все одно вимушені економити.

«У нас приватний будинок. Попри те, що маємо газовий котел, твердопаливний, камін і електроконвектори, все одно намагаємося економити. Насамперед – газ. При цьому споживання електроенергії зросло у кілька разів», – каже Тетяна Ткаченко з Кіровограда.

«За жовтень «Кіровоградтепло» виставило оплату 20,94 гривні за один квадратний метр житлової площі. У сусідньому будинку стоїть лічильник і там оплата склала 10 гривень за квадратний метр. Зрозуміло, що температура теплоносія у наших будинках однакова, проте нам за опалення треба платити вдвічі більше. А вода з’явилася у батареях 13 жовтня і не можу сказати, що вони були теплі – кімнатної температури. Підприємству не вигідно встановлювати лічильники, міська влада теж не зацікавлена…» – обурюється жителька обласного центру Любов Константинова.

«Маємо електроопалення, але економимо, поки ще не дуже холодно. За жовтень треба платити 300 гривень…» – розповіла кіровоградка Тетяна Брайко.

А от жителі сіл, які досі не газифікували, нині радіють. Кажуть, «газова» проблема їх оминула. Для опалення осель використовують дрова і електроконвектори.

«Я живу в селі, на щастя, наш район не газифікований, тому ця проблема нас обійшла стороною», – прокоментував Іван Поляков зі Злинки.

Тим часом в уряді вже відзвітували, що станом на початок листопада близько 6,5 мільйона українських родин отримали субсидії, майже сто тисяч із них – сім’ї, які звернулися за пільгою вперше. Натомість опозиція заявляє, що оптимізму в таких цифрах немає, адже фактично влада визнала, що значна частина населення України живе за межею бідності.

 

e-max.it: your social media marketing partner