У Кіровограді серед білого дня ледь не викрали дитину?

,

6812В обласному центрі батьків схвилювала історія, яку описав батько восьмирічної дитини Олег. За його словами, коли донька йшла до школи, її намагалася заманити до себе додому доросла дівчина. Але дитина виявилася кмітливою, знала, як діяти в таких ситуаціях, і втекла. Втім інші батьки насторожилися, оскільки така ситуація в Кіровограді не вперше – на початку травня затримали педофіла, який чіплявся до семирічного хлопчика у підїзді багатоповерхівки.

– Сьогодні (9 листопада, – «КП») близько 15:00-15:30 дочка восьми років йшла з додаткових занять англійською зі школи №13 до своєї школи «Мрія» (грубо кажучи переходила дорогу). З нею було двоє хлопців-однокласників. Поблизу кафе «Сказка» дорогу їм перекрила дівчина, розкинувши руки в боки. Хлопці утекли, а доньку вона таки зупинила, так як зупинити хотіла саме її, не давши можливості оминути себе. Спочатку запитала, котра година, потім чи з мамою вона тут. А далі почалася «історія» про те, що вона хотіла погратися з якоюсь дівчиною, а та не прийшла... А ще вона залишила вдома дідуся, про щось його обманувши. Просила доньку піти з нею додому вибачитися разом перед дідусем. Вона відмовилася, але потім почалися вмовляння і пропонування цукерок лиш би зайти на п’ять хвилин чи хоч на одну... Донька відмовилась і почала тікати в школу. Щоправда та більше не намагалася її зупинити чи застосувати фізичну силу, – описав ситуацію Олег.

Наразі чоловік до поліції не звертався. Каже, не знає, куди саме йти А  по-друге, підозрює, що дівчину не знайдуть. А якщо й відшукають, то не побачать у її діях складу злочину.

– Зі слів доньки, та дівчина була віком десь років 18 (але вона може помилятися), худорлява, зріст приблизно 160-170 см, – додає Олег. – Одягнена була в синю куртку довжиною майже до колін, сині джинси, на колінах – білі чи світлі плями. Волосся по плечі темного кольору. Чорна шапка без балабона. Ще начебто в неї проблемна шкіра обличчя.

– Добре, що дитина не погодилася піти з нею і знала, як реагувати. Але ж є діти, які не вміють відповідати і можуть постраждати. Бо та дівчина точно не планувала вдома з дідусем спілкуватися або давати цукерки, – підозрює Олег.

Натомість речниця обласної поліції Віталіна Бевзенко у коментарі «КП» наголосила, що в таких випадках треба невідкладно звертатися до правоохоронців.

– Якщо є прецедент, варто приділити йому час, звернутися до органів поліції і з’ясувати ситуацію. Також батьки мають пояснити дітям основні заходи безпеки: у жодному разі не вступати в розмови з незнайомими людьми, не брати в них ніякі речі – цукерки, шоколадки, подарунки, не сідати до незнайомих людей в автомобілі, не приводити їх додому, ні до кого додому також не йти... Якщо маленькі діти йдуть зі школи, то бажано, щоб їх батьки зустрічали. Заходи перестороги не будуть зайвими, – підкреслила Бевзенко.

Нагадаємо, на початку травня у середмісті Кіровограда до семирічного хлопчика у під’їзді причепився дорослий чоловік. Він почав торкати дитину за геніталії. Тоді, завдяки розголосу і запису з відеокамер, правоохоронцям вдалося затримати чоловіка аж у Вільшанському районі. На початку листопада педофіла засудили до п’яти з половиною років ув’язнення.

 

Як захистити дитину від кіднепінгу?

Психологи кажуть, існує три тактичні способи, якими зловмисники заманюють дитину. Однак на кожен із них є протидія!

Перший – «Знайомий сім’ї». Злочинці до нього можуть підготуватися, з’ясувавши, як звати саму дитину, її батьків чи родичів. Дитині кажуть: «Слухай, твоя мама (тато, називають імена) захворіла і попросила відвезти тебе до неї». У дитини з’являється відчуття знайомства. Зловмисник прискорюється, не даючи можливості жертві задуматися. Плюс використовується момент страху – щось погано з рідними. У дитини базовий страх – це втратити батьків. А тому вони готові все покинути і бігти за незнайомцем.

Другий – «Допомога». Це коли дитину просять про допомогу. Мовляв, якась тваринка потрапила в біду, або сам зловмисник прикидається, що йому зле.

Третій – «Подарунок». Дитині пропонують якісь подарунки – цукерки, іграшку чи, наприклад, якийсь гаджет. Незнайомець може сказати: «Слухай, тут акція проходить, ми тобі зараз подаруємо планшет. Іще сфотографуємо тебе як переможця і тобою будуть пишатися батьки і друзі». Це стовідсоткове попадання.

Аби захистити дитину від можливого викрадення, психологи радять батькам обов’язково проводити щось на зразок тренінгів.

«Знайомий сім’ї». Найкраще для попередження такої ситуації з дитиною необхідно визначити так зване кодове слово, пароль. Коли незнайомець пропонує дитині поїхати з ним до мами чи тата, не називаючи першим це слово – дитина точно знатиме, що перед нею небезпека і потрібно реагувати, втікати. Це має стати залізним правилом. Домовлятися про пароль можна з дитиною, віком від семи років.

«Допомога». Якщо зловмисник діє за іншим сценарієм, просячи дитину про допомогу в чомусь, треба навчити, щоб у такій ситуації дитина тут же зверталася до іншого дорослого.

Навчіть дитину кричати «Я зараз!» і бігти туди, де є скупчення людей. Фраза «Я зараз!» збиває з толку викрадача, він робить паузу і дитина тим часом тікає.

«Подарунок». Коли викрадач пропонує подарунок або заманює дитину цінною річчю, необхідно навчити дитину в такій ситуації привертати увагу інших. «Акція? Люди, слухайте, проводиться акція, роздають планшети! Я зараз друзів покличу!» – отакою має бути реакція вашої дитини на таку пропозицію.

Водночас експерти наголошують, теоретичні знання – це добре, але з дитиною потрібно проводити і практичні заняття, моделюючи подібні ситуації. Два тижні інтенсивних тренувань – достатньо, аби дитина засвоїла матеріал. Проте, ці знання потрібно періодично перевіряти і підтримувати.



e-max.it: your social media marketing partner