В обласному центрі працівники теплопідприємства півроку не отримують зарплату

, КП

6783В обласному центрі близько півсотні працівників ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» протестували під стінами свого підприємства, вимагаючи виплатити заборгованість із заробітної плати. Люди скаржаться, майже півроку не отримують зароб­леного. Керівництво теплокомпанії тим часом усе списує на споживачів, мовляв, ті не платять – відповідно немає надходжень.

У мене, порівняно з іншими, не така велика заборгованість – 10­-12 тисяч гривень. Працюю тут два роки. Не платять з травня. Вони виплачують за місяць, але із затримкою, потім два місяці знову не дають. Така історія вже майже півроку тягнеться, – скаржиться слюсар із обслуговування теплових мереж Костянтин Сотников.

Чоловік зізнається, через те, що йому не платять зароблене, вимушений влазити у кредитну кабалу чи позичати у знайомих.

– У мене кредити у двох банках, кош­ти потрібні були на лікування дружини. Дзвонять банки – вимагають погасити борг. Я їм кажу – вибачте, мені зарплату не дають, а вони мені – ми все розуміємо, але ж ви підписали кредитні зобов’язання, так що шукайте гроші та платіть. Доводиться брати у борг, нові кредити, щоб погасити інші. Виходу не бачу через цю заборгованість. На роботі й торік обіцяли, й зараз кажуть, що виплатять, але коли саме – точно невідомо. Конкретики ніякої, – констатує він.

Працівники підприємства скаржаться, що ледь зводять кінці з кінцями, але їхня біда нікого не обходить.

– Тим, у кого є своя городина, трохи легше. А в кого такого немає – важко жити, ледь зводимо кінці з кінцями. Треба ж геть усе закупити – круп якихось, картоплі, моркви, овочів... А за що купляти, якщо зарплати немає? А комусь треба було дітей збирати до школи, не змогли ні вдягти, ні взути... А вже й похолодало – треба за тепло платити. А як? Необхідно заплатити 1700, а я додому лише 1000 приніс. Нам казали почекати п’ять днів – чекали. Ми працювали і тепер просимо, щоб нам виплатили наші гроші, які ми заробили, – каже водій підприємства Володимир Грузденко.

Заступник директора ДП «Кіровоград­тепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» Анатолій Таран визнає, проблема є, але вирішити її не можуть через борги перед постачальником газу.

– Сьогодні через борги населення підприємство завинило НАК «Нафтогаз» 80 мільйонів. Державна виконавча служба списує борг за газ перед «Нафтазом», решту, що залишається – ми розподіляємо на зарплату. Ми стали заручниками форс-­мажорної ситуації. Ми одразу казали, що влітку буде важко працювати, коли почнеться опалювальний період – стане легше, – пояснює Анатолій Таран.

За його словами, зі стартом опалювального сезону, заборгованість із заробітних плат зменшиться. На підприємстві планують до Нового року здійснити всі виплати.

– Починається опалюваний сезон, почнуть надходити гроші. Ми залежні від цього. Усі отримані гроші в першу чергу йтимуть на погашення заборгованості та на ліквідацію аварійних ситуацій. Адже ми не можемо зупинити підприємство. Наше першочергове завдання – забезпечити теплопостачання. Гроші надходитимуть і жодна копійка не витрачатиметься даремно, – запевняє заступник директора і додає, що борги з зарплати не лише у рядових працівників, а й у нього самого. – У кожного працівника затримка по зарплаті. Зарплату за квітень­травень ми закрили наприкінці серпня. Розуміємо, що затримки були, але ж якісь виплати здійснювалися. Це ж не те, що вони зовсім сиділи без копійки. Якщо комусь потрібна була матеріальна допомога, коли хтось захворів чи ще щось, – також виплачували. Ми вже й Президенту писали, і Яценюку тоді ще писали, і Гройсману писали, і в мерію повідомили про критичну ситуацію – всі про це знають…
e-max.it: your social media marketing partner