Три школи області в аварійному стані

, КП

6622Подія, яка сталася у Василькові на Київщині, коли обвалилися стіна і перекриття тамтешньої школи із першого по третій поверхи, змусила подивитися на навчальні заклади Кіровоградщини прискіпливіше. Адже на території області є майже чотири десятки шкіл, які збудовані сто і більше років тому. Сьогодні у класах цих будівель навчаються діти. Чи можуть вони безпечно перебувати у стінах старих шкіл і чи немає загрози обвалу, як це сталося у Василькові, цими питаннями «КП» поцікавилася у начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Володимира Таборанського.

– В області значна частина навчальних закладів збудована до 1930 року. Ми маємо перелік таких шкіл, з’ясовуємо, коли востаннє там проводили технічне обстеження. Якщо це було давно, звичайно, наполягаємо на проведені невідкладного технічного обстеження, – пояснює Володимир Таборанський. – Випадок, який стався у васильківський школі на Київщині, не говорить за всю Україну. Дійсно, проблема є, приміщення застарілі, багато з них будувалися ще на початку минулого століття. Але на кожній території проводять обстеження, заклади отримують відповідні висновки і в разі встановлення аварійності, передбачаються відповідні кошти у бюджетах на її усунення. Ця робота здійснюється постійно.

Співрозмовник «КП» пояснює, загалом є чотири ступені аварійності. Найбільш небезпечний ступінь – четвертий. У такому разі доступ до приміщення забороняється.

– Є різні категорії аварійності. Найбільш небезпечна – четверта, коли в приміщенні не можуть перебувати діти. У такому випадку школа закривається. У приміщеннях з третьою категорією навчатися можна, але є вимога – терміновий ремонт. У навчальних закладах першої та другої категорії аварійності, коли є незначні пошкодження, навчатися також можна. Але у таких випадках потрібно ліквідувати причини руйнації, – пояснює посадовець.

На Кіровоградщині чимало шкіл першої­третьої категорії аварійності. Проте є три школи з четвертим рівнем.

– На сьогоднішній день, відповідно до реєстру, три школи в області мають аварійний стан. Це Кримківська загальноосвітня школа І­ІІ ступенів і Голиківська загальноосвітня школа І­ІІІ ступенів Олександрівського району та Долинська загальноосвітня школа №1 І­ІІІ ступенів. Усі ці школи мають кілька приміщень. З них лише окремі мають четверту категорію аварійності. Ці приміщення закриті, діти не мають до них доступу, а навчання проводиться у приміщеннях, придатних для перебування дітей, – розповідає посадовець.

Володимир Таборанський пояснює, аби усунути аварійність приміщень, треба подавати відповідні документи, щоб у місцеві бюджети заклали відповідні кошти на ремонт шкіл. Потім знову профільна організація проводитиме огляд і дасть остаточні висновки. Якщо аварійність усунута – приміщення можна використовувати, проводити там заняття.

Зокрема, з Долинської школи щороку подають проект до Державного фонду регіонального розвитку, але поки що ніяких результатів. Там потрібні значні кошти на ремонт, але поки цей проект не пройшов, – каже Таборанський.

Проте школи постійно обстежують та тримають питання аварійності їхніх приміщень на контролі.

– Кожного разу на початку навчального року ми видаємо накази про готовність школи чи дитсадочка до навчального року. Одним із обов’язкових пунктів є проведення у літній час обстеження технічного стану навчального закладу спеціалізованими організаціями. Також у кожному закладі є комісії, які візуально постійно обстежують приміщення. Коли вони щось виявляють, вказують на проблеми керівництву закладу, а те у свою чергу звертається до профільних організацій, – розповідає начальник управління.

Хоча у навчальних закладах постійно проводять технічні огляди, на Кіровоградщині також кілька разів обвалювалися приміщення шкіл.

– Були випадки, коли обвалювалися, руйнувалися приміщення шкіл. Зокрема це ще у 2005 році у Маловисківському районі стався такий випадок, у 2007 році в Новомиргородській школі­інтернаті зруйнувалася одна зі стін, у 2009 році обвал стався в Перчунівській школі Добровеличківського району. Але з того часу більше такого не повторювалося. Ми намагаємося працювати на випередження, проводити відповідні обстеження. Це питання на постійному контролі. Життя і безпека – найголовніше, – каже Таборанський.

Окрім цього, «КП» поцікавилася у начальника управління освіти і науки облдержадміністрації, чи у всіх школах області тепло. Володимир Таборанський повідомив, що школи по­різному вирішили це питання.

– Наразі, у всіх навчальних закладах, які працюють, – тепло. На сьогодні у 15 районах області школи і садочки опалюються, температурний режим там відповідає нормам. У решті районів – діти на канікулах. У приміщеннях навчальних закладів підтримується мінімальна температура. Це питання контролюємо і на всі звернення реагуємо, – запевнив Таборанський.
e-max.it: your social media marketing partner