Особливі учні: Чи готові школи забезпечити окремих дітей індивідуальним харчуванням?
Проблему індивідуального підходу до харчування дітей у навчальних закладах обласного центру підняла мама першокласниці Маші – Ксенія Ліснічук. Мала хворіє на целіакію – непереносимість білка. Тож харчуватися тим же, що їдять її однокласники, не може. В аналогічній ситуації і дітиалергіки, діабетики, а також учні із проблемами кишковошлункового тракту. Утім, якщо для чиновників нагодувати школярів – це вже півбіди, а забезпечити безкоштовним харчуванням, бодай першачків і пільговиків, – це 100% її вирішення, то для батьків випробування тільки починаються. Як на проблему особливих вимог до меню учнів реагують у школах обласного центру – з’ясовувала «КП».
Цьогоріч моя донька Маша пішла в перший клас. Торік нам діагностували целіакію. Це означає, що її організм отруює білок, який міститься у деяких злакових культурах та їхніх похідних. Як наслідок, їсти те, що можуть дозволити собі інші дітки, вона не може. Їй необхідна особлива дієта. У гастроентеролога ми отримали довідку з рекомендацією безстрокової аглютенової дієти. Пішли з нею до школи, – ділиться з «КП» Ксенія.
Лікар навчального закладу заявила, що питання вирішити практично не можливо, однак після розмови з завучем усе з’ясувалося.
– Завуч нам повідомила, що зробить усе можливе, аби знаходити заміну згубним для Маші продуктам. Наступного дня навіть зателефонували зі школи з запитанням, чи можна доньці рис, бо картоплю їсти вона відмовляється…(До слова, після того рис давали їй три дні поспіль. На третій день він їй просто не ліз і виникла вже інша проблема). Але, все ж таки, я вдячна керівництву НВК за зусилля, – продовжує співрозмовниця «КП» і додає, коли Маша ходила до дитсадка, там ставилися з розумінням до її хвороби. – Так, їй одній готували гречку чи картоплю замість пшеничної каші, котлети замінювали на відварене м’ясо і так далі. Старшій медсестрі, яка розробляла збалансоване меню, і працівникам кухні доводилося робити додаткову роботу. Але вони старалися! Честь і хвала їм за це!
Описавши проблему у соцмережі, Ксенія підняла важливу для багатьох батьків проблему. Адже в обласному центрі є чимало дітей із діагнозами, які передбачають індивідуальний підхід до харчування.
Тим часом в управлінні освіти і науки Кіровоградської міськради «КП» запевнили, що дієтними столами діти, які цього потребують, забезпечені.
– У Кіровограді в дитячих садочках та школах щорічно десь до 600 дітей забезпечуються дієтичним харчуванням. Але ця цифра постійно змінюється, оскільки довідки видаються на різні періоди, наприклад, після перенесеного захворювання. Тобто є тимчасові, а є довгострокові. Щорічно на початку навчального року батьки приносять відповідні документи і в закладах складають списки. У садочках є журнали дієтичного харчування. Вартість харчування не змінюється, змінюються продукти. Меню збалансоване, – коментує «КП» начальник міського управління освіти Лариса Костенко.
Частіше за все для реалізації дієтичного харчування змінюється технологія приготування страв.
– У довідках лікар обов’язково зазначає номер стола, рекомендований дитині, – зазначає Костенко. – В основному це стіл №5, який передбачає дієтичне харчування. Тобто, якщо в меню буде котлета, її готуватимуть на пару. Деяким дітям не можна гречану кашу, деяким вівсяну. В такому випадку замінюється крупа. В одній зі шкіл у дітей алергія на курятину, їм страви готують з яловичиною. Дехто не може пити молоко. В садочках дітям не можна томат, тому при приготуванні борщу його не використовують. Тобто проблем немає. Звичайно, нарікання завжди бувають, але ми намагаємося всі питання вирішувати.
Нагадаємо, на харчування учнів початкових класів кіровоградських шкіл із міського бюджету додатково виділили більше мільйона гривень. З 1 вересня 2016 учні початкових класів харчуються на сім гривень у день.
Цьогоріч моя донька Маша пішла в перший клас. Торік нам діагностували целіакію. Це означає, що її організм отруює білок, який міститься у деяких злакових культурах та їхніх похідних. Як наслідок, їсти те, що можуть дозволити собі інші дітки, вона не може. Їй необхідна особлива дієта. У гастроентеролога ми отримали довідку з рекомендацією безстрокової аглютенової дієти. Пішли з нею до школи, – ділиться з «КП» Ксенія.
Лікар навчального закладу заявила, що питання вирішити практично не можливо, однак після розмови з завучем усе з’ясувалося.
– Завуч нам повідомила, що зробить усе можливе, аби знаходити заміну згубним для Маші продуктам. Наступного дня навіть зателефонували зі школи з запитанням, чи можна доньці рис, бо картоплю їсти вона відмовляється…(До слова, після того рис давали їй три дні поспіль. На третій день він їй просто не ліз і виникла вже інша проблема). Але, все ж таки, я вдячна керівництву НВК за зусилля, – продовжує співрозмовниця «КП» і додає, коли Маша ходила до дитсадка, там ставилися з розумінням до її хвороби. – Так, їй одній готували гречку чи картоплю замість пшеничної каші, котлети замінювали на відварене м’ясо і так далі. Старшій медсестрі, яка розробляла збалансоване меню, і працівникам кухні доводилося робити додаткову роботу. Але вони старалися! Честь і хвала їм за це!
Описавши проблему у соцмережі, Ксенія підняла важливу для багатьох батьків проблему. Адже в обласному центрі є чимало дітей із діагнозами, які передбачають індивідуальний підхід до харчування.
Тим часом в управлінні освіти і науки Кіровоградської міськради «КП» запевнили, що дієтними столами діти, які цього потребують, забезпечені.
– У Кіровограді в дитячих садочках та школах щорічно десь до 600 дітей забезпечуються дієтичним харчуванням. Але ця цифра постійно змінюється, оскільки довідки видаються на різні періоди, наприклад, після перенесеного захворювання. Тобто є тимчасові, а є довгострокові. Щорічно на початку навчального року батьки приносять відповідні документи і в закладах складають списки. У садочках є журнали дієтичного харчування. Вартість харчування не змінюється, змінюються продукти. Меню збалансоване, – коментує «КП» начальник міського управління освіти Лариса Костенко.
Частіше за все для реалізації дієтичного харчування змінюється технологія приготування страв.
– У довідках лікар обов’язково зазначає номер стола, рекомендований дитині, – зазначає Костенко. – В основному це стіл №5, який передбачає дієтичне харчування. Тобто, якщо в меню буде котлета, її готуватимуть на пару. Деяким дітям не можна гречану кашу, деяким вівсяну. В такому випадку замінюється крупа. В одній зі шкіл у дітей алергія на курятину, їм страви готують з яловичиною. Дехто не може пити молоко. В садочках дітям не можна томат, тому при приготуванні борщу його не використовують. Тобто проблем немає. Звичайно, нарікання завжди бувають, але ми намагаємося всі питання вирішувати.
Нагадаємо, на харчування учнів початкових класів кіровоградських шкіл із міського бюджету додатково виділили більше мільйона гривень. З 1 вересня 2016 учні початкових класів харчуються на сім гривень у день.