В обласному центрі нашестя тарганів

, КП

6009З приходом 2000-х мешканці багатоповерхівок видихнули з полегшенням – якось в один момент щезли таргани. Тоді, здавалося, багаторічну війну проти цієї зарази людство виграло. Тріумфуючи, списували усе на випромінювання від мобільних телефонів, мікрохвильовок та інших нових побутових приладів. Однак все ж один момент не давав спокою – історія цих комах свідчила: вони настільки стійкі, що витримали різні катаклізми на Землі мільйонної давнини, пережили динозаврів і раптом не витримали впливу техніки?! Вчені ж натомість припускали, що побороли прусаків різноманітні китайські хімікати, які в той час активно наповнювали ринки і які масово використовували люди. Щоправда, попереджали: зникнення тарганів – не на довго! І як у воду дивилися. Прусаки мутували, призвичаїлися до отрути і вийшли на війну з подвійною силою. Нині, розповідають кіровоградці, аби позбутися цих гидотних комах, ладні платити великі гроші. Однак існуючі хімікати їх не завжди беруть!

Власне, з’явилися таргани дуже несподівано. Причому, якщо раніше вони здебільшого квартирували у не надто охайних помешканнях, то нині обирають чисті, дивуються жителі обласного центру.

– У нашому будинку просто нашестя цих тарганів. Мабуть, уже місяць­півтора намагаємося їх вивести. Обробимо на кухні місця – наче на кілька днів зникнуть. Потім, дивимося, знову бігають, – обурюється 43­річна Оксана Озерова. – Також сусіди наші розповідають, що й у них з’явилася ця зараза. Але звідки – не можемо зрозуміти. У нас в усіх ремонти. Хто рік, хто два­три роки тому зробив. У всіх чисто. Ми вдома завжди зі столів усе прибираємо, ніколи нічого не залишаємо, сміття регулярно виносимо... А вони все одно звідкись прийшли.

– Якось заходжу вночі на кухню, вмикаю світло і з подивом помічаю, як по підлозі, по столу бігає з десяток тарганів, – розповідає 25­річний Євгеній. – Як показують у фільмах, почав тапком їх бити. Але вони майже всі розбіглися. Потім ще кілька разів серед ночі виходив, так би мовити, на полювання. Але щойно вмикав світло, вони розбігалися.

– Довго думали, звідки вони взялися у нас. Почитавши в інтернеті, зрозуміли, що від тих шкідників не застрахований ніхто, вони можуть проникнути через вентиляційну систему від сусідів, їх можна привезти з відрядження, принести з супермаркету разом із продуктами… Наче у сусідів немає, але хто знає. А можливо десь із якогось магазину принесли. Могло й таке бути, – додає дружина Євгена – Валентина.

Аби позбутися цих живучих комах, Євген обробив квартиру спецзасобами.

– Боролися ми з ними просто. Знову ж таки прочитав в інтернеті, як можна їх позбутися. Купив спеціальний гель, обробив усі місця, де їх бачили, і за кілька днів вони зникли. Поки, слава Богу, більше не з’являються, – радіє Євгеній.

Утім, якщо в молодого подружжя Євгена та Валентини таргани зникли, то 62­річна Ольга Іванівна вже місяць із ними бореться безрезультатно.

– У нас у під’їзді чисто, усі сусіди охайні, у квартирах порядок. Звідки вони взялися – взагалі не розумію. Раніше їх не було. Масово почали з’являтися десь у серпні. Приблизно місяць тому побачила кілька маленьких. Намагалася їх витравити. Робила кульки з яєчного жовтка та борної кислоти. А вчора вночі прокинулася, зайшла на кухню, а вони повзають там... То вже вирішила купити якісь інші засоби. У мене ж у квартирі чисто, ремонт зробили чотири роки тому, – ділиться пенсіонерка.

Ще одна літня кіровоградка бабця Шура теж скаржиться на нашестя тарганів. Каже, у їхньому будинку останнім часом їх стало дуже багато. Проте купувати засоби від тарганів – для пенсіонерки розкіш, адже найдешевші коштують із півсотні! Тому жінка бореться народними методами.

– У квартирі почали з’являтися таргани. Колись були, потім вивели їх, а це ось знову нашестя. Купувати різні засоби мені дорого. Флакончик спрею коштує від 50 гривень. Майже вся пенсія йде на ліки. Тому боротимуся народними методами.  Колись так уже вдалося вивести, – говорить 76­річна Олександра Іванівна.

Продавці отрути тим часом констатують – дійсно покупців препаратів від тарганів побільшало.

– Засоби від тарганів постійно запитують – і взимку, і влітку. Але останнім часом попит на них дуже виріс. В асортименті є різноманітна отрута – олівці, гелі, спреї, порошки, які треба розсипати у певних місцях, або ж такі, що треба розчиняти у воді і ставити у ємностях... Загалом багато всього. Але ж таргани – такі комахи, що звикають до хімікатів. Тому коли ми продаємо якісь препарати, запитуємо, чим користувалися раніше та пропонуємо інші засоби. Також цікавимося, чи є вдома тварини, адже, наприклад, якщо ставити розчинений у воді порошок, то собаки чи коти можуть випити його, – пояснює особливості боротьби продавчиня Валентина.

Директор обласного комунального медично­виробничого підприємства профілактичної дезінфекції «Раттус» Тетяна Касьяненко каже, причини появи вдома тарганів можуть бути різні.

– Ці комахи живуть там, де є вода, їжа та тепло. Навіть, якщо в домі гарний, якісний євроремонт, вони можуть з’явитися. Наприклад, є квіти на підвіконнях і їх поливають, то існує ймовірність, що заведуться таргани. Адже там волога, а вони вологолюбиві. У квартиру чи будинок таргани можуть потрапити через вентиляційні шахти від сусідів. Може бути, скажімо, неблагополучний під’їзд. Десь є захаращена брудна квартира, де і розмножуються шкідники. Вони можуть залізти в сумку чи ще кудись і таким чином ви можете самі принести їх додому, – говорить спеціаліст.

Тим часом лікар­дезінфекціоніст Леонід Напрасніков наголошує, таргани – насамперед зараза. Вони можуть бути переносниками кишкової інфекції.

– Боротися з тарганами можна народними й спеціальними засобами, – зауважує він. – Найвідоміший – кульки з борної кислоти та цукрової пудри або з яйцем. Втім, якщо вирішите скористатися магазинними препаратами, слід зважити на кілька факторів. Якщо не перший раз труєте тарганів, то бажано чергувати засоби, адже комахи звикають. Препарати варто обирати в залежності від того, яке приміщення оброблятимете – заклади харчування, житлові приміщення, заклади освіти чи складські приміщення... Потрібно пам’ятати, що будь­який хімічний метод частіше за все має негативний вплив на навколишнє середо­вище. Якщо дезінфікувати саме у квартирі, – необхідно враховувати наявність вентиляцій, домашніх тварин і дітей. Наприклад, якщо у когось астма, то спреї бажано не використовувати. Крім того, необхідно звертати увагу на термін придатності і вимагати сертифікат якості препаратів, адже можуть бути підробки. Також під час використання необхідно дотримуватися інструкції. Адже якщо, наприклад, зробити слабкий розчин чи розпилювати спрей не так часто, як вказано виробником, – таргани не зникнуть, а навпаки адаптуються до отрут.

Утім існує ще одна не побутова і не наукова версія появи прусаків. Деякі «діагности карми», переконані, таргани на кухні – це наслідок наявності «тарганів» у голові. Більше того, пов’язують їхній «прихід» із глибоко душевними проблемами, а тому радять не труїти комах, а… навести лад у власних думках. Мовляв, достатньо пробачити своїх кривдників і ці шкідники не докучатимуть у побуті!

Проте, якщо одні усіма силами намагаються знищити вусату заразу, інші – навпаки – радіють її появі. Мовляв, зникнення тарганів означало б і кінець людству!

– Знаєте, відрадно чути, що таргани існують, ще не вимерли! Адже це означає, що вони зуміли адаптуватися до генномодифікованих продуктів! Можливо у такому випадку і в нас є надія, – написав один із користувачів соцмережі.
e-max.it: your social media marketing partner