Доступна доза: На вулицях обласного центру відкрито рекламують продаж наркотиків

,

5997Нещодавно серед містян прокотилася хвиля обурення, яка не стихає і досі. А все через те, що майже по всьому місту – на стінах будинків, огорожах і навіть сходах – з’явилися графіті з номером телефону, за яким можна начебто замовити наркотичні речовини. Деякі не звертають на оголошення уваги, інші не розуміють, що вони означають, проте ті, хто «в темі», – б’ють на сполох, просять власників будівель замальовувати рекламу, а поліцію – якнайшвидше відреагувати. Витримавши кілька тижнів безрезультатного шквалу в соцмережах, «КП» провела власне розслідування і самостійно спробувала замовити наркотики.

Почалося все з того, що на вказаний номер «КП» відправила повідомлення через Viber (система миттєвого обміну повідомленнями – «КП»). Не пройшло й хвилини, як у відповідь надійшов прейскурант цін зі списком пропонованих наркотиків.

«Амфетамін (фосфат): один грам – 300 гривень, два грами – 550 гривень, п’ять грамів – 1200 гривень, десять грамів – 2000 гривень. «Шишки» («Червоний дракон») від 300 до 1100 гривень. «Шишки» («Солодкий зуб») від 350 до 1300 гривень. «Шишки» («Критикал») від 400 до 1450 гривень», – оперативно відписали драгдилери.

На запитання «КП», яка ж якість товару, запевняють: одна з кращих в Україні.

«У нас репутація, ми є на форумах», – аргументують.

Далі ненав’язливо питають, який вид наркотику хотів би спробувати клієнт і пояснюють, наприклад, для того, щоб добре повеселитися з друзями на вечірці, краще підійде амфетамін…

Переконавшись, що клієнт готовий зробити замовлення, співрозмовники перейшли до деталей. Гроші пропонують пересилати на банківську картку, а сплачений товар кур’єр має залишити у схованці. Розташування «кладу» оберуть самі. Адресу ж повідомлять через той самий Viber.

«Клад» – це ми даємо вам адресу місця знаходження пакунку, додаємо фото і опис. Потім ви приходите і забираєте. Можна «Новою поштою», – уточнює «КП» реалізатор наркотиків і наголошує, що гроші – наперед.

Поки з одного боку журналісти тримали на гачку драгдилерів, з іншого – вийшли на зв’язок із правоохоронцями. Основне завдання було отримати номер банківської картки, яка б відкрила особу отримувача коштів. «КП» не поспішала, бо розуміла, наскільки все серйозно. За кілька днів газета вже мала у своєму розпорядженні номер картки «Приватбанку», куди слід було переказати гроші за наркотики.

Паралельно «КП» уточнила у фінустанові, на яких умовах видається така картка. Газеті повідомили, що видається вона особисто в руки і при оформленні її власник обов’язково фотографується. Тобто усі його дані – реальні.

Отримавши основну інформацію, «КП» далі ризикувати не стала.

Проте, із власних джерел у правоохоронних органах, газеті вдалося з’ясувати, що це не стільки продаж наркотиків, скільки новий вид шахрайства!

Схема працює просто: людина перераховує гроші за наркотики, їй обіцяють облаштувати «клад», а по факту замовник отримує дулю. Звернутися до поліції ошуканий не може, бо наркотики – справа кримінальна.

До речі, опис саме такої ситуації «КП» знайшла у соцмережі.

«Спостерігали з балкону, як двоє обмацували всі камінчики біля будинку навпроти... Потім півгодинна емоційна розмова телефоном: «Біля якої труби і де воно… Ми обшарили весь квартал… 300 гривень я тобі відправив... Де обіцяне?!». Пошуки були довгими і дуже емоційними, всі камінчики поперевертали по периметру...», – прокоментувала поширене в соцмережах фото реклами кіровоградка Людмила Данильченко.

Після спілкування з наркошахраями, «КП» уже офіційно звернулася за коментарем до поліції. Там запевнили, що пошуком ділків займаються, проте конкретних результатів поки не оголошують.

– Займатися цим фактом ми почали з появою перших графіті, – каже начальник 4­го територіального управління департаменту протидії наркозлочинності Нац­поліції Роман Панасюк. – Зараз проводимо заходи, перебіг яких розголошувати не маємо права. Питання тримаємо на контролі.

За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 307 Кримінального кодексу – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів.

Тим часом поліція просить людей не реагувати на оголошення, а при появі нових – телефонувати за номером «гарячої лінії» (095) 189­43­50 або писати на електронну пошту [email protected]. Конфіденційність гарантують.
e-max.it: your social media marketing partner