Стоматолог – не ворог! Лікар пояснила «КП», чому жовтіють зуби, чим небезпечне відбілювання і чи існують ризики заразитися гепатитом

,

5677Стоматолог Світлана Петрова належить до тих людей, які з захопленням годинами можуть розповідати про свою роботу. Вона більше десяти років працює в обласній стоматполіклініці і вважає, що в медицині без оптимізму просто не можливо. Світлана розповіла «КП», чому люди так бояться дантистів, чи можна дітям та вагітним робити під час лікування зубів анестезію та як неправильні дієти здатні змінити посмішку.

З дитинства Світлана мріяла бути педагогом, про стоматологію взагалі не задумувалася. Говорить, їй ближче була мамина професія – медсестринська справа, але ніяк не лікування зубів. Та після закінчення школи найкраща подружка вирішила вступати до Полтавського медичного інституту на спеціальність «Стоматологія» і запросила Світлану з собою. Та, не довго думаючи, погодилася. І не помилилася з вибором. Тепер, каже, без роботи в поліклініці не уявляє свого життя.

– Після навчання я пройшла інтернатуру в обласній стоматологічній поліклініці і мені запропонували там роботу. Ось уже дванадцять років там працюю і не перестаю захоплюватися своєю справою – дуже люблю нашу поліклініку, – зізнається співрозмовниця «КП».

Основною причиною страху в людей відвідувати стоматолога, вважає Світлана, є неприємний досвід «спілкування» з дантистами, що часто бере свій початок ще в дитинстві.

– Це, напевно, пов'язано в першу чергу з тим обладнанням, яке було раніше. Оці переносні машини, якими без анестезії безпосередньо в школі дітям лікували зубки… У людей ще з дитинства залишився страх перед стоматологом, боязнь знову відчути біль, – розмірковує лікар. – Після такого нелегко емоційно перелаштуватися.

На невчасне звернення по допомогу до стоматологів, вважає Світлана, впливають і темп та реалії сучасного життя. Пацієнти часто скаржаться,­ що не мають ані часу, ані грошей, аби йти до спеціалістів. Втім лікар радить знаходити можливість не рідше ніж раз на півроку заходити до дантиста. Тим більше, що зараз стоматологічне здоров'я українців значно погіршилося.

– Стресові ситуації, хронічні недосипання та втома неабияк впливають на стан зубів. А ще відсутність можливості повноцінно харчуватися і водночас якість тієї їжі, яку ми вживаємо. Адже на роботі замість обіду більшість просто п'є каву, а якщо геть валиться з ніг, то додає туди більше цукру – так ніби на довше вистачить сил. А натомість ми б мали їсти свіжі овочі та фрукти, у нормальній кількості вживати молочні продукти, якість яких у першу чергу позначається на здоров'ї зубів, – пояснює Світлана.

Лікар констатує, нерідко довго терплять біль і не приходять на лікування вагітні та жінки в період лактації. Вони бояться, що анестезія може нашкодити дитині. Стоматолог зі стажем навпаки запевняє, що хронічні запалення ротової порожнини для дитини є значно шкідливішими, аніж використання анестетиків під час лікування.

– Зараз є знеболюючі препарати, які використовують під час лікування вагітних жінок та в період лактації. Навіть у ранньому дитячому віці за потребою роблять таку процедуру. У деяких жінок цієї категорії є гнійні хронічні процеси, та вони думають, що ця проблема локалізована. Насправді ж усе це через кровоносну систему потрапляє і в молоко матері. На мою думку, краще ніж постійно годувати цим дитину, вилікувати з анестезією зуба, після чого першу порцію молока зцідити, а потім спокійно годувати маля, – пояснює Світлана.

Щодо порад, як краще доглядати за зубами, фахівець радить правильно підібрати зубну пасту та щітку, яка під час чищення не повинна змінювати «зачіску».

– Хороша зубна паста – це паста, яка підходить саме вам. Необов’язково обирати найдорожчу, дешева паста теж може згодитися. Знаючи про стан своїх зубів, ви можете вибрати ту, яка вам потрібна в той чи інший момент. Адже одні зубні пасти містять абразиви для видалення нальоту та каменів, інші знімають запалення, треті освіжаючі, ще є профілактичні і так далі. Важливо й не купувати постійно ту саму, аби не було перенасичення. Фірма­виробник може бути одна й та, а пасти різні: з кальцієм, фтором, мінералами, на травах… – рекомендує спеціаліст.

Лікар також радить купувати зубну щітку середньої жорсткості з якомога більшою кількістю щетинок на одиницю площі та змінювати її один раз на два­три місяці. Адже в першу чергу від правильно вибраної щітки залежатиме чистота ваших зубів. Головне, за словами фахівця, щоб щітка під час чищення не змінювала «зачіску». Тобто не варто сильно натискати на неї, бо тоді щетинки роз’їжджаються й ефект буде значно гірший.

– Якщо ж після чищення ви відчуваєте, що зуби гладенькі – ви зробили правильний вибір, – пояснює співрозмовниця «КП».

Пожовтіння зубів – проб­лема, яка нерідко хвилює Світланиних пацієнтів. Лікар стверджує, з цією проблемою стикаються не тільки люди, які палять та п'ють багато кави. Це також пов’язано зі спадковістю та станом здоров'я організму загалом.

– Якщо зуб почав забарвлюватися в інший колір, значить в нього не зовсім здорова зубна тканина. Зуби – це індикатори вашого здоров'я. Хронічні хвороби та різке зниження ваги також впливають на їхній колір. Дів­чатка, які постійно худнуть і недоїдають, часто втрачають не тільки, на їхню думку, зайві кілограми, а й білосніжну пос­­мішку. Та іноді буває й так, що людина викурює по дві пачки цигарок за день, п’є багато кави та міцного чаю і має при цьому білесенькі зуби. Тобто, є винятки, – констатує лікар.

Цікаво, що в світловолосих людей із блакитними очима зубна емаль світліша, ніж у власників темного волосся і має молочно­блакитний відтінок. У темноволосих свій відтінок. Тому в стоматології матеріал для пломб неод­нотонний – існує ціла його палітра. Вона розподіляється між групами зубів. Передні центральні зуби зазвичай світліші, потім йдуть ікла, які в принципі не жовтіють. За ними йдуть зуби, які за своєю природою жовтіші ніж інші. Та деякі пацієнти, не знаючи про це, просять зробити їх такими ж білими, як інші, зауважує співрозмовниця «КП».

Світлана обожнює «ремонтувати» зуби, проте не є прихильницею відбілювання. Застерігає, якщо пацієнт має постійні проблеми з зубами, то така процедура їх просто доб'є. І навпаки, якщо в людини здорові зуби, то навіщо «завдяки» відбілюванню робити їх крихкими?

– Під час цього процесу використовують агресивну речовину, яка здатна змінити колір зуба на декілька відтінків. Перед відбілюванням ясна покриваються спеціальним гелем, бо якщо цей реагент потрапить на слизову, то буде значний опік. Після такої реакції починаєш задумуватися, чи варто так експериментувати зі своїм організмом. Так, зуби стають білосніжні, але водночас і більш крихкі. На мою думку, міцний здоровий або ж вилікуваний зуб – це набагато краще, – вважає лікар.

Що ж до імплантатів, то стоматолог називає їх гарним винаходом медицини. От тільки дуже дорогим. В обласній поліклініці, говорить, таких послуг (і відбілювання також) не надають, проте приватні клініки без проблем вставлять нового зуба.

Втім, якими б не були сучасні технології, пацієнти все одно бояться дантистів. І проблема страху не лише у болючості процедур, а й у ризиках підчепити інфекційні хвороби. У першу чергу гепатит.

Світлана пояснює, на початку прийому лікар обов'язково повинен запитати в пацієнта про те, чи не хворіє він на вірусний гепатит і туберкульоз, чи має алергію на якісь препарати. Та, говорить, медики стають заручниками того, чи скаже людина правду.

– Ми вимушені довіряти один одному – на детекторі усіх не перевіриш. До того ж, якщо в людини гострий біль, то в допомозі ніхто й ніколи не має права відмовити. Щодо можливості зараження, то зараз майже всі інструменти в лікарні одноразові і відразу викидаються. Багаторазові ж проходять декілька етапів стерилізації, тож через них мало ймовірно заразитися. До того ж нас і досі регулярно перевіряє санстанція, – розповідає «КП» стоматолог.

Часто, розповідає Світлана, пацієнти самі заражають лікарів. Щоправда, не гепатитом, а ГРВІ та ангіною.

– Узимку нерідко приходять пацієнти з жахливим кашлем, нежитем або ангіною. Свій візит вони пояснюють зазвичай не гострим болем, а чудовою можливістю під час лікарняного ще й підлікувати зуби. Доводиться людині пояснювати, що мені не зовсім зручно лікувати, коли в неї хворе горло, багато слизу і через усе це її рот погано відкривається. У нас у кабінеті троє лікарів, і нам не бажано хворіти… Звичайно, якщо в пацієнта сильний біль, то тут без обговорень лікуємо. А щодо лікарняного через ангіну і лікування зубів «за компанію», то вибачте, – заявляє стоматолог.

Та, за словами спеціаліста, існує категорія людей, які не те щоб за компанію, а ніколи б не хотіли лікувати хворі зуби. Це чоловіки. Значна частина їх може дуже довго терпіти зубний біль з надією, що він таки мине, а потім мліти у стоматкабінеті.

– У чоловіків під час введення знеболювального іноді з'являються сльози. Деякі з них непритомніють, а є такі (в основному молодь), що просять не лікувати, а відразу вирвати хворий зуб. Були й пацієнти, які протягом трьох днів терпіли гострий біль і «готувалися» до візиту до лікаря, а потім мені доводилося лікувати їх, дихаючи перегаром, – з посмішкою згадує Світлана.

Найбільше ж стоматолога хвилює невтішна статистика стану зубів у дітей. Каже, на конгресах та всеукраїнських семінарах фахівці б'ють на сполох. Занадто багато малечі ходить із темними і навіть чорними зубами, а лікарі все частіше діагностують карієс та гнійні процеси. У першу чергу, вважають стоматологи, це пов'язано з неякісним харчуванням. На стан зубів малечі впливає й те, яку їжу вживала майбутня мама під час вагітності, чи вистачило тоді їй і плодові кальцію. У будь­якому разі спеціалісти радять із появою в дитини першого зубчика ретельно за ним доглядати, змалечку привчати правильно очищати ротову порожнину і стежити, щоб у раціоні дитини завжди було достатньо молочних продуктів.

 

фото: Олена Карпенко

e-max.it: your social media marketing partner