У кіровоградських вишах досі не знають кількість бюджетних місць

,

5370Відучора в Україні стартувала вступна кампанія. Вона триватиме менше ніж торік – всього два тижні, з 11 по 27 липня. Цього року, як і в попередні, у правила вступу Міносвіти внесло зміни. Проте досі залишається головна інтрига вступної кампанії – 2016: у вишах країни досі не знають, скільки ж місць вони отримають за держзамовленням. Ця напруга передається і абітурієнтам, бо не відомо, вступлять на бюджетне місце чи на контрактне. У Міносвіти тримають інтригу і кажуть, про розподіл держзамовлення між вишами повідомлять пізніше. Що залишилося незмінним з минулого року і що з’явилося нового? – Розповіла «КП» відповідальний секретар приймальної комісії педуніверситету імені Винниченка Юлія Демченко.

Цього року Міносвіти скоротило термін прийому документів у виші до двох тижнів – з 11 по 27 липня. До 20 липня складатимуть екзамени ті абітурієнти, які вступають не за результатами ЗНО. 1 серпня оприлюднять результати зарахувань, а до 5 серпня у приймальні комісії треба подати оригінали документів. Уже наступного дня – 6 серпня – відбудуться зарахування, – повідомила Юлія Демченко і наголосила, що, крім цих змін, цьогоріч розширили кількість спеціальностей, на які можна подавати документи. Якщо торік абітурієнти могли подати заяви на вступ на три спеціальності у п’ять вишів, то цього року документи можна подавати на п’ять спеціальностей, де передбачений прийом за кошти держбюд­жету або за державним замовленням. На комерційну форму навчання кількість подачі заяв необмежена.

Як і торік, зарахування у виші відбуватиметься за пріоритетним принципом. Абітурієнт сам визначає перелік навчальних закладів, де він бажає навчатися. У перший за визначеним списком, куди він пройде за результатами балів ЗНО, його буде зараховано.

Співрозмовниця «КП» каже, цього року у Міносвіти скасували цільовий прийом на бакалавра (за направленням – «КП»), а ввели зарахування за квотами для визначених категорій осіб. Крім того, розширили перелік осіб, які мають право на першочергове зарахування – це діти­інваліди, діти, чиї батьки брали участь в АТО, або чиї батьки загинули на сході.

– Зарахування у виш проводитиметься за результатами ЗНО, яке складали тільки цього року, – продов­жує Юлія Демченко. – Утім окрема категорія осіб може складати вступні іспити. Це абітурієнти, звільнені від ЗНО за станом здоров’я, військовослужбовці, звільнені з лав Збройних сил після 30 листопада 2015 року, або які проходили службу за контрактом, особи, які проживають на окупованих територіях і в зоні проведення АТО. Усі документи на вступ треба подавати в електронній формі. У паперовій формі заяви можна подавати тільки на факультети, де передбачені творчі конкурси, а також на заочну форму навчання. Паперову заяву приймуть і від осіб, які мають право на позачергове зарахування.

У кіровоградському педуніверситеті кажуть, очікують абітурієнтів не менше, ніж торік. Однак скільки буде бюджетних місць на факультетах, досі не знають. Відсутність чіткої інформації з цього приводу від Міносвіти тримає в напрузі і приймальні комісії вишів, і абітурієнтів.

– Ми не раз запитували в міністерстві, скільки отримаємо місць за державним замовленням.  Але досі чіткої відповіді не почули. Кажуть, чекайте додаткових роз’яснень. А коли  вони будуть? Раніше пояснили, що цього року випускників шкіл на 15% менше, ніж торік, тож чекати на збільшення бюджетних місць не варто, – зауважила співрозмовниця «КП».

Відсутність інформації про кількість бюджетних місць у вишах найбільше хвилює абітурієнтів, адже вони не знають, пройдуть на державну форму навчання чи ні.

– Я склав ЗНО, на мою думку, з непоганим результатом – у загальній кількості набрав 179 балів, – розповідає кіровоградець Антон Кравченко. – Хочу подавати документи як у кіровоградські виші, так і в інші міста. Але не знаю, пройду на бюджетне місце чи ні, бо досі невідома кількість цих місць у навчальних закладах. Якби така інформація була доступна, легше було б зрозуміти, маю я шанси на зарахування чи ні, а так – наче кота в мішку обираю.

Обнадійливо прозвучала звістка про те, що вартість навчання на комерційній формі у кіровоградському педуніверситеті не змінилася. Але такої політики дотрималися не всі навчальні заклади в Україні. У деяких вартість навчання «прив’язали» до курсу долара, тож там відповідно суми оплати зросли в рази.

А тим часом у середу Кабмін прийняв постанову про збільшення державного замовлення у вищих навчальних закладах на 12%. Можливо найближчим часом бюджетні місця «розділять» між вишами і абітурієнти чіткіше розумітимуть, мають вони шанси втрапити на державну форму чи ні.
e-max.it: your social media marketing partner