В Україні епідемія кашлюку. Кіровоградщина наразі поза загрозою?

, Олена Сідорова

5087В Україні вже десять років триває епідемія кашлюку. Про це заявили представники ЮНІСЕФ та знаменитий дитячий педіатр, кандидат медичних наук Євген Комаровський. Кажуть, лікарі вперто приховують кількість хворих і навмисне ставлять інші діагнози, аби не піднімати статистику. Втім, на Кіровоградщині, запевняють медики, епідемії немає і просять не панікувати.

За словами Комаровського, пише «РБК­-Україна», кашлюком хворіють практично всі діти в Україні: кашляють ледь не цілими дитсадками і класами. Але як тільки лікар поставить дитині діагноз «кашлюк», йому буде непереливки.

– Відразу ж прибіжить головлікар, кричатиме, що ми таким чином підвищуємо статистику хвороби. Оскільки головний симптом кашлюку – нападоподібний кашель, то в такому разі можна поставити купу інших діагнозів. Наприклад, бронхіт, запалення легенів, ГРВІ. В Україні років десять триває епідемія кашлюку, але це ретельно приховується. Ми не знаємо статистики смертності. Дитина при кашлюку може померти від зупинки дихання чи від запалення легенів. У всіх довідках так і буде написано – «запалення легенів», – заявляє Комаровський.

Інша проблема, яку окреслює педіатр, – відсутність вакцин у медичних зак­ладах. Це підтверджують і кіровоградські спеціалісти, і посадовці, і занепокоєні батьки, які хочуть захистити своїх дітей від вірусу.

– Є декілька щеплень від інфекційних захворювань, які треба обов’язково робити, – коментує «КП» начмед Кіровоградського комунального закладу «Центр первинної медико­санітарної допомоги №1» Тетяна Діхтяренко. – Це – туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець і тиф. Вважається, що перші три­шість місяців після народження у дитини є природний імунітет, який передався їй від матері. Пізніше отриманий імунітет поступово згасає, тому можливість захворіти підвищується.

Як наголошує Діхтяренко, кашлюк дуже легко визначити клінічно і переплутати з іншими захворюваннями його майже не можливо. Але до лабораторного підтвердження лікарі дійсно ставлять інший діагноз.

– Кашлюк можна визначити за специфічним сильним кашлем, – пояснює лікар. – Але лікарі ставлять попередній діагноз не «кашлюк», а, наприклад, ГРВІ. І тільки за результатами лабораторного дослідження визначають, яке саме це захворювання. Жоден випадок кашлюку не проходить повз реєстрацію. Якщо є такий діагноз, то сенсу його приховувати заради статистики немає.

– Ситуація в області не загрозлива, стабільна, – каже заступник директора ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Надія Оперчук. – З початку року в області зареєстровано 14 випадків кашлюку (це діти до 14 років), жодного летального випадку. За 2015 рік – три випадки. Підвищення пояснюється тим, що існує низька забезпеченість вакцинами, а також є тенденція до збільшення кількості відмови батьків щепити дитину.

– Наприкінці квітня на Кіровоградщину завезли 8400 вакцин АКДС (комбінована вакцина проти дифтерії, правця та кашлюку). Сподіваємося,­ все буде нормально. Епідемії немає, – запевнила начальник відділу охорони материнства та дитинства, імунопрофілактики управління з розвитку та організації медичної допомоги дорослому та дитячому населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Антоніна Кодрул.
e-max.it: your social media marketing partner