Жителі села з об’єднаної громади збунтувалися проти призначеного їм старости

,

5009Жителі села Первомайське Маловисківської міської територіальної об’єднаної громади зібралися на сходку, щоб обговорити одне питання: коли відбудуться у їхньому селі вибори нового старости. Люди кажуть, виконуючий обов’язки очільника села Микола Горденко, якого призначила сесія міськради, не вирішує проблеми та й узагалі не ходить на роботу.

– Всього у селі 142 жителі. Більшість висловлює недовіру Горденку і вимагає провести вибори, – каже жителька села Світлана Самойленко.

– Це питання нас хвилює вже не перший день, – розповідає одна з ініціаторів сходки Ольга Середенко. – Був закон про децентралізацію, ми його добросовісно виконали, думали, що так буде краще, але тепер від цього страждаємо. За вісім місяців наш виконуючий обов’язки старости нічого не зробив і не хоче робити. Зробили децентралізацію, скоротили одного секретаря, і на тому все. Кажуть, що проблеми немає.

Селяни скаржаться «КП», у селі невідремонтовані дороги, немає освітлення, нескошена трава, не опалюється медпункт, лише кілька днів на тиждень ходить автобус до райцентру.

– У нас із села пішло воювати на схід п’ять хлопців, – продовжує Середенко. – Ми звернулися до нашого старости, а він відповів: «Не будемо нічого збирати, ви мене штовхаєте на корупцію». Отак він допоміг! Йому платять за місяць 12 тисяч, а результату роботи – нуль! Нема чого даремно отримувати гроші! Він чхає на всіх, дбає лише про себе! Нам потрібна чесна і непродажна людина, яка розвиватиме село.

– У нас у центрі села є парк. Там поставили пам’ятник загиблим воїнам. Але він геть заріс бур’янами! Хіба багато треба, щоб скосити ту траву? – питає житель села Володимир Самойленко.

Сам виконуючий обов’язки старости на сходку не прийшов. Втім, як запевнив «КП» у телефонній розмові, він і сам не проти піти з посади.

– Та не хочу я бути старостою! – каже Микола Горденко. – Я просив міську раду ще перед новим роком подбати про організацію виборів, щоб не було серед жителів такої колотнечі. Я був сільським головою п’ять термінів, тобто двадцять років. Я вже втомився працювати і прошу відправити мене на відпочинок.

Міська рада, поспілкувавшись із жителями, таки погодилася піти їм назустріч. Пообіцяла людям поклопотати про проведення виборів та виділити необхідні кошти.

– По-­перше, треба дочекатися липня, поки ми відкоригуємо міський бюджет за перше півріччя, після цього зможемо внести зміни і виділити кошти – 800 тисяч гривень – на проведення виборів, – зауважує мер Малої Виски Юрій Гульдас. – По­-друге, необхідно протокол сходки з його вимогами та кандидатами на посаду внести в порядок денний сесії. Депутати приймуть рішення про проведення виборів, яке ми передамо ЦВК, а виборча комісія вже у свою чергу призначить дату голосування.

– Влада задекларувала децентралізацію, але не сказала, як нею правильно розпорядитися, – коментує заступник голови обласної організації «Опозиційного блоку» Андрій Маліцький. – Сьогодні ми побачили, як жителі Первомайського реагують на призначення їм керівника згори. Тому ми виступаємо за те, щоб якнайшвидше у Первомайському відбулися вибори старости. Ми готові надати необхідну юридичну та організаційну підтримку.

А поки у столиці вирішиться питання про призначення виборів, жителям села доведеться ще кілька місяців жити з немилим очільником. Однак люди вирішили не здаватися і домовилися не підпускати в.о.старости до роботи, а тимчасове виконання обов’язків поклали на його помічника.
e-max.it: your social media marketing partner