А ви готові до ОСББ?

,

5008Незважаючи на те, що визначеного законом терміну про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ, залишилося менше місяця, жителі, наприклад, Кіровограда не поспішають це робити. За роки незалежності в обласному центрі зареєструвалося трохи більше двох десятків таких організацій, а це близько 3% усіх багатоквартирних житлових будинків міста. До того ж одне з цих об’єднань припинило своє існування, бо люди не відчули покращень, які їм наобіцяли. «КП» поспілкувалася з кіровоградцями, які вже мають досвід самостійного управління багатоповерхівками, аби вони розповіли, які підводні камені чекають на тих, хто відмовиться від ЖЕО і піде у вільне комунальне плавання.

Одним із перших у Кіровограді з’явилося об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Рідний дім». Сталося це ще в 1997 році. До ОСББ, зареєстрованого за адресою вулиця Тимірязєва, 94, (тепер вулиця Тараса Карпи) увійшли три будинки – два чотириповерхові й одна п'ятиповерхівка. Це новобудови, мешканці яких вирішили не звертатися за послугами до ЖЕКу, а відразу самостійно управляти житлом. Жителі «Рідного дому», де налічується 24 квартири, говорять, що зовсім не жалкують про свій вибір.

– Вважаю, що ЖЕКи не потрібні, треба навчитися самим розпоряджатися своїми грішми, – ділиться з «КП» член ОСББ Олександр Майстренко. – Ми купували в 1996 році не квартири, а лише фундамент під них. І погляньте тепер на наше житло. У нас у під’їздах і у дворі чисто, ворота зачиняються, на вікнах – гарні квіти. І це при тому, що квартплата невелика – 220 гривень за 130 квадратних метрів.

Чоловік каже, члени ОСББ комірне сплачують вчасно. Зарплату ж отримують тільки троє – голова правління, бухгалтер і прибиральниця. Електрика й сантехніка викликають за потребою. Раз на рік мешканці будинків збираються аби скласти план поточних ремонтів. Така форма управління будинками, вважають вони, допомагає простежити, куди реально витрачаються­ кошти.

Любов Березко – жителька і водночас голова правління створеного десять років тому об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Промінь­2006», що розташоване на вулиці Маршала Конєва,7 (тепер вулиця Юрія Коваленка). Жінка переконана, боятися змін не варто, достатньо просто сісти і порахувати, що може вийти з кожного конкретного ОСББ. Окрім того, необхідно добре проінформувати сусідів про всі переваги та недоліки таких об’єднань.

– Наш будинок роками був занедбаний, а ЖЕК весь час списував це на нас. У 2006 році ми вирішили покласти цьому край і, створивши ініціативну групу, провели збори та обрали голову правління. Після цього активісти проводили з жителями кожного під’їзду додаткові збори, пояснюючи людям як і для чого ми хочемо створити ОСББ.

Жінка розповіла, що на таке інформування жителів пішло три місяці, але на перших зборах їм до кворуму все ж не вистачило 20 голосів. Та це не зупинило роботу ініціативної групи, якій таки вдалося переконати мешканців у покращенні житлових умов після створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Вже на других установчих зборах необхідна для кворуму більшість власників квартир проголосували «за».

– Тоді міська влада відмовила нам у безкоштовній реєстрації, всі процедури з реєстрації лягли на плечі мешканців. Перешкоджав швидко узаконити діяльність «Променя­2006» і ЖЕК. Хоча згідно з законом, через два місяці після реєстрації ЖЕК мав повернути нам документи. Але там відмовилися це робити, пояснюючи тим, що в них немає законних підстав, щоб віддати нам ці папери. Ми безрезультатно ходили в ЖЕК багато разів, і тільки після того, як у цю справу втрутилися правоохоронці, отримали документи на будинок, – ділиться досвідом співрозмовниця «КП».

Та це був тільки початок. Любов Березко пояснює, дев'ятиповерхівка на шість під'їздів і 215 квартир давно потребувала ремонту. Особливо це стосувалося даху. Голова правління неодноразово зверталася за допомогою до міськвиконкому, та відповідь була завжди одна: «Ваш будинок – це не комунальна власність!».

Тоді мешканці «Променя­2006» вирішили облаштувати своє житло власними силами. Спочатку найняли штат працівників, який, окрім голови правління, складався з бухгалтера, двірника та прибиральниці. Електрика й сантехніка вирішили викликати лише за потребою. Потім порахували якою буде щомісячна квартплата з урахуванням витрат на вивезення сміття, мінімальних зарплат для працівників і ремонту житла.

– Буквально за два роки після цього доходи нашого об’єднання збільшилися втричі! Всі мешканці справно сплачували комірне, бо знали, куди йде кожна копійка. За 2,5 роки ми без жодних кредитів повністю замінили на даху єврорубероїд, адже щорічний дохід нашого ОСББ при теперішньому тарифові 2 гривні 7 копійок за квадратний метр складає 230 тисяч гривень. З 2006 року ми вклали в будинок більше півтора мільйона гривень, – хвалиться голова правління.

Із часом ця багатоповерхівка стала відповідати назві свого об’єднання, адже новий дах, чисті під’їзди та охайний двір справді наче промінь сонця тішать око.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Мрія­2006», що на вулиці Комарова,9 з’явилося на рік пізніше за «Промінь». Поштовхом до його створення була також бездіяльність ЖЕКу. Жителі розповідають, що тоді сміття у них вивозилося дуже рідко, у дворі постійно смерділо, через що влітку навіть не можна було відкрити вікна. На постійні скарги працівники ЖЕКу завжди відповідали завчене: «немає грошей».

– У ЖЕКові нас називали бунтівниками, бо ми постійно вимагали від них хоч якоїсь роботи, – розповідає жителька ОСББ і водночас голова його правління Лідія Пух. – Але ж за законом ми мали право на 10% від кварт­плати на поточні ремонти. Вони цих робіт не виконували і нам ці гроші не те що не віддавали, а навіть звітувати про їх використання не збиралися.

Жителям цього будинку в якийсь момент все це просто набридло. Інформація про те, що можна створити ОСББ й самостійно управляти своїм житлом, дала надію на кращі умови життя. До того ж 33­річна п'ятиповерхівка на шість під’їздів і 90 квартир давно потребувала ремонту.

Пройшовши всі необхідні етапи, будинок на Комарова став об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків «Мрія­2006». За допомогою до міської влади його жителі не зверталися, бо їхній будинок кооперативний і прирівнюється до приватного, тож ні про яке співфінансування мешканці і не мріяли.

– З того часу ми багато чого зробили. Перекрили дах, благоустроїли прибудинкову територію, поставили лавочки, облаштували клумби. Капітального ремонту ми не робили, але підтримуємо будинок у хорошому стані. Для цього на початку кожного року створюємо плани поточних ремонтних робіт і потихеньку їх виконуємо. А ЖЕК про це й не думав, – констатує Лідія Пух.

Шістдесят відсотків жителів цього будинку – пенсіонери, та попри скруту майже всі регулярно платять півтори гривні за квадратний метр. У квартплату також входять зарплатня голови правління та бухгалтера – інших працівників винаймають за потребою.

– Жителі старих будинків бояться, що не зможуть самостійно утримувати своє житло, але в той же час постійно скаржаться на ЖЕКи. На власному досвіді ми переконалися, що ОСББ варто робити. Але за умови підтримки з боку міської влади. У Луцьку, наприклад, таке фінансове сприяння є, тому люди не бояться змін. А нам до 1 липня треба всім пооб'єднуватися, а допомоги ніякої. Проте, хай там як складно не було б, ми організувалися,­ ретельно зважили всі «за» і «проти» і тепер ні від кого не залежимо, – підсумовує голова правління ОСББ «Мрія­2006».

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, яке знаходиться на проспекті Університетському,4 має не менш мрійливу назву та наймолодше з усіх ОСББ у Кіровограді, адже створене «Медик­Едем» всього три роки тому. Жителям п'ятиповерхівки з двома під’їздами і 60 квартирами, що знаходиться поряд із обласною лікарнею, дали дозвіл на приватизацію житла за умови, що вони створять власне ОСББ. Тож, не вагаючись, майже всі проголосували за створення такого об’єднання.

Голова правління, яка також живе в цьому будинку, Олена Корсакова розказує, що прибутків у їхнього ОСББ немає, бо квартплати вистачає тільки на вивезення сміття та зарплату робітникам: голові правління, електрику, бухгалтеру, сантехніку та прибиральниці. Жінка говорить, спілкуючись із головами правління інших ОСББ, зрозуміла, що ситуація в «Медик­Едема» значно гірша ніж у решти.

– Ті, у кого дев’ятиповерхові будинки на 5 під’їздів, відчули всі переваги ОСББ, – пояснює Олена. – У цих об’єднань є прибуток і за ці кошти жителі можуть замінити дах, опалення, виконувати поточні ремонти. Наш будинок маленький, тому таких прибутків у нас немає.

Проте повертатися назад до ЖЕКу жителі ОСББ не погодилися б за жодних умов, адже бачать, що попри свою неприбутковість, вони за два роки власними силами зробили більше, аніж ЖЕК за весь час.

– Тепер ми самостійно почали окультурювати своє житло. Зробили освітлення біля будинку та в під’їздах, якого до цього ніколи не було, відремонтували систему водовідведення, навели лад у дворі. І хоч за цей час вдалося небагато, проте самі мешканці стали бережливо ставитися до спільного майна, – відзначає Олена Корсакова.

Ще менше пощастило об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків «Червонозорівець», яке створили у 2007 році за адресою вулиця 50 років Жовтня,25 (вулиця Соборна), і, проіснувавши менше двох років, знову повернулося під керівництво ЖЕКу. Мешканці будинку, які вже одного разу пристали на золоті гори в разі створення ОСББ, заявляють, що більше цим обіцянкам­цяцянкам не повірять.

– У нас уже було ОСББ. Тоді, в 2007­му, ми проголосували за золоті гори, які нам пообіцяли, а потім ледве вилізли з того ярма. А все через те, що просто не знали толком, що воно таке те ОСББ, – ділиться з «КП» житель будинку Іван Донець.

Будинок, у якому живе чоловік, знаходиться поряд із Колгоспним ринком і перший його поверх займають магазини. Та, незважаючи на його привабливість для власників торгових точок, будівля знаходиться у жахливому стані.

– Наш будинок називається ініціативним. За сприяння заводу «Червона зірка» ми власноруч збудували його в 1963 році, за що й отримали тут безплатні квартири. За весь цей час тут не робили не те що капітального, а й жодного поточного ремонту. І подивіться на результат – дах тече, у стінах тріщини, у підвалах півроку стоїть вода, а в половини мешканців будинку так холодно, що ми взимку в куртках лягаємо спати, – скаржиться і співрозмовник «КП».

Жителі розповіли, що в 2007 створили ОСББ з надією вирішити свої комунальні проблеми. Та мешканці старого 64­квартирного будинку 70% із яких – пенсіонери, як скоро вже виявилося, були не в змозі самостійно утримувати своє житло.

– Будинок маленький, а проблем багато. Та в першу чергу нас не влаштовувало відчутне збільшення тарифу на квартплату, адже до неї зарахували ще й зарплати працівникам. Важко було платити за житло, а про ремонт узагалі мова не велася. Жителям більших будинків вигідніше створювати ці ОСББ, адже вони й зар­плати робітникам розкидають на більшу кількість квартир. А нам це дуже невигідно, – констатує Іван Донець.

Не пощастило «червонозорівцям» і з головою правління, яка за словами мешканців, не дуже то й старалася бодай якось покращити житлові умови людей. Тому, не протримавшись і двох років, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Червонозорівець» припинило свою роботу, а його мешканці, так і не дочекавшись омріяних змін, змушені були знову повертатися під крило ЖЕКу.

Жителі колишнього «Червонозорівця» переконані, перш ніж вступати в ОСББ знову, вимагатимуть від держави капітального ремонту. Кажуть, їхній та сусідній будинки наче прокляті, бо їх ніколи не ремонтували, лише обіцяли: «Прийде літо – зробимо». І так щороку.

– Ще було б добре, якби від мерії прислали людину, яка б добре нас усіх інформувала з цього питання та, можливо, об’єднала б наш будинок з декількома сусідніми, аби нам було дешевше, – просить Іван Донець. – А насильно вони нас не змусять нічого зробити, я старий і вже однією ногою в ямі, яке там ОСББ!

Аби переконати кіровоградців у доцільності створення нових ОСББ, у мерії розробили програму «Сприяння створенню та підтримка функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті Кіровоград на 2016­2018 роки». Втім її так і не спромоглися­ прийняти.

А тим часом у Верховній раді заговорили про відтермінування обов’язкового створення ОСББ з липня до січня наступного року. Та чи відбудеться це – не відомо.

e-max.it: your social media marketing partner