Фермер із сусідньої області потруїв бджіл на Кіровоградщині

, КП

4972Пасічники із Вільхового Благовіщенського (Ульяновського) району скаржаться, що у них масово загинули бджоли. Вони впевнені, медоносів потруїли агрохімікати, якими фермер із Черкащини обробив поля. Тепер пасічники залишилися без бджіл, меду та заробітку.

Бджолярі показують повні пригоршні мертвих комах і землю навкруги встелену ними. Розповідають, бджоли падали просто на льоту, а ті кілька сімей, що залишилися, стали надто агресивними.

– Бджоли є навіть з пилком. Він жовтий, а це свідчить, що з рапсу. Мені компенсації не треба, мені треба, щоб та людина була покарана. Головне, щоб вона наступного разу не зробила такого, – говорить пасічник із села Вільхове Благовіщенського району Сергій Горицький.

Бджолярі обурюються, що фермер обробив квітуче поле й нікого не попередив.

– Хто їм дав право труїти, як є закон, яким заборонено кропити по квітах. Чому вони не повідомили, що проводитимуть обприскування? Та ще й удень, – говорить ще один бджоляр Володимир Давій.

Окрім того, що після обробки поля масово загинули бджоли, все село потерпало від нестерпного смороду, жителі просто задихалися.

– Тут не те, що бджоли, тут все село задихалося протягом кількох днів. Чаділи від цієї отрути, – скаржиться Олександр Якименко.

Керівник черкаського господарства, на яке скаржаться люди, Віктор Шилюк запевняє, що поле обробляв нешкідливими речовинами, тож і попереджати пасічників не було потреби.

– Звісно, я свою вину визнаю, що не повідомив людей про намір обробляти поля. Але я використав препарат, який не токсичний для бджіл, – каже він.

Наразі пасічники відібрали зразки мертвих і живих комах, а також рослини з обробленого поля й проводять експертизи, аби з’ясувати, що стало причиною загибелі бджіл.

Дослідження триватиме від тижня до двох місяців.

– Аналіз коштує три тисячі гривень, сьогодні нам треба поїхати забрати з ветлікарні довідку і потім везти на Київ. Ми не зупинимось на цьому. Такої шкоди завдали! Вони мільйони сколочують, а нам що робити? – скаржиться жителька села Валентина Третяк.
e-max.it: your social media marketing partner