Які місця на тілі в першу чергу треба перевірити після походу на природу?

,

4949Якщо раніше кліщів можна було підчепити у лісі чи парку, то сьогодні зараза, яка переносить вкрай небезпечні для людини хвороби, водиться навіть у дворах багатоповерхівок, де обслуговуючі компанії, або ЖЕКи вчасно не скошують траву. Один лише укус цього членистоногого може призвести до серйозних наслідків, у тому числі до паралічу. Адже таким є результат кліщового бареліозу або як іще його називають – хвороба Лайма. Вона вражає серце та центральну нервову систему. І хоча недугу можна вилікувати антибіотиками, вона назавжди залишається в організмі людини.

Хвороба практично невиліковна. Якщо барелії потрапили в організм людини, то з імовірністю 95% вони повністю не будуть знищені. І протягом усього життя можливі рецидиви, тобто повтори захворювання, – пояснює представник Українського центру контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я Ігор Небогаткін.

– Торік в Україні хворобу Лайма діагностували 3413 особам. Ще три людини мали вірусний кліщовий енцефаліт, – зазначає начальник управління соціально­гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби Олена Фенюк. – Зараження кліщовим енцефалітом та туляремією після укусу кліщів призводять до тяжких ускладнень й інвалідності. Безпосередньо від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

В обласному центрі цього року кліщів­переносників хвороби Лайма зафіксували поряд із кардіодиспансером. Торік – у дендропарку.

Симптоми кліщового бареліозу схожі спочатку на застуду. Однак Лайма видає кільцева еритема, тобто навколо укусу кліща з’являється почервоніння у формі кола, яке поступово збільшується та дуже свербить.

Убезпечити себе від укусу кліща можна. Насамперед не варто роздягатися серед високих трав та чагарників, адже це улюблене середо­вище кліщів.

Йдучи на природу, одягайте світлий одяг, на якому добре видно цих членистоногих. Штани заправляйте в шкарпетки, тоді кліщ не добереться­ до шкіри. Після походів пильно огляньте своє тіло, а одяг одразу виперіть!

– Перша лінія – шкарпетки. Загляньте під колінною впадиною, потім перевірте пах, лінію трусів. Жінкам треба заглянути під бюстгальтер. Далі проведіть огляд голови, – радить Ігор Небогаткін.

Спеціалісти зазначають, кліщ може триматися на тілі людини чи тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2­3 дні: у місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.

Але завдають клопоту і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), які часто залишаються непомітними для людини. Чим раніше помічений кліщ – тим легше його видалити. Зі збільшенням тривалості присмоктування кліща, ризик зараження збільшується.

Якщо кліщ був на тілі менше доби – ймовірність інфікування досить мала, проте після третьої доби наближається­ до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду при хворобі Лайма становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14.

Видаляють кліща акуратно пальцями чи петлею нитки, розхитуючи його з боку вбік. Слід пам’ятати, що після процедури місце присмоктування необхідно обробити йодом, спиртом або одеколоном. У випадку, коли хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Закінчивши процедуру, не забудьте помити руки.

І пам’ятайте: після укусу кліща необхідно стежити за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь­яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, – слід звернутися до лікаря ­інфекціоніста.

e-max.it: your social media marketing partner