На Кіровоградщині понад півроку немовлятам не роблять щеплення

,

4948З початку року на Кіровоградщині немає вакцин БЦЖ, АКДС і від поліомієліту. Мами немовлят скаржаться, що не можуть зробити щеплення своїм малюкам, бо в пологових будинках, лікарнях і навіть аптеках необхідних препаратів просто немає. Уже зірвано календарний план щеплень і як його надолужуватимуть, мами не знають.

Коли народила доньку, у перший день у пологовому будинку їй мали зробити щеплення від туберкульозу – БЦЖ, але вакцини тоді не було, лікарі сказали, що зроблять його пізніше. Зараз моїй донці вже два місяці, але щеплення дитині не зробили й понині – досі немає вакцини. В амбулаторії, де дитина перебуває на обліку, обіцяють зробити, коли з’являться препарати, – розповідає «КП» кіровоградка Ольга Шелест і додає, що ця ситуація її неабияк тривожить, адже влітку багато інфекцій, від якої її дитина практично не захищена. Тож поки єдиним методом захисту жінка обирає обмежене перебування у людних місцях і зведення до мінімуму контактів зі сторонніми.

– Я прихильниця щеплень, адже знаю, скільки навколо є хворих на туберкульоз, інші хвороби, – пояснює мама немовляти. – Ми вже відстали від календарного плану щеплень, незабаром треба робити АКДС, але й цієї вакцини немає і коли буде – не відомо.

Чому виникла така ситуація, «КП» запитала у начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олега Рибальченка.

– Щеплення не роблять, бо по всій Україні немає вакцини від цих захворювань. Така ситуація триває вже півроку. Ми вкотре звернулися до Міністерства охорони здоров’я з запитом, коли ж область отримає необхідні препарати. Відповідь не обнадіяла – коли виробники вакцин пройдуть державну реєстрацію, тоді зможуть закупити необхідні медикаменти. У нашій державі ці вакцини не виробляють, вони всі імпортні. Ця ситуація зриває календарний план щеплень. Але вакцини будуть безумовно, тому будемо надолужувати згаяне і діткам робитимемо щеплення, коли це стане можливим, – пояснив чиновник.

Тим часом відсутність щеплень руйнує імунний прошарок колективного імунітету, переконана начмед Кіровоградського комунального закладу «Центр первинної медико­санітарної допомоги №1»Тетяна Діхтяренко.

– Всі щеплення дітям обов’язково треба робити згідно з графіком. Відсутність вакцинованих осіб у колективі руйнує імунний прошарок і однозначно викликає загрозу інфікування і виникнення епідемії, – пояснює лікар. – Сьогодні ми робимо щеплення проти 10 небезпечних інфекцій, більшість із яких передається повітряно­крапельним шляхом. Вони не тільки циркулюють у середовищі, а й мають природні періодичні спалахи. Це – туберкульоз, дифтерія, коклюш, кір, паротит, краснуха, поліомієліт, гепатит.

Збільшення інтервалу між щепленнями не страшне, головне, щоб ці щеплення зробили. Звичайно, найкраще, коли вакцину дітки отримують вчасно за календарним планом, адже саме дитячий організм найкраще реагує на вакцинацію і виробляє захисний бар’єр.
e-max.it: your social media marketing partner