В Олександрії майбутні ветеринари жорстоко вбили і розчленували цуценя

, Олена Сідорова

4179Четверо студентів Олександрійського технікуму Білоцерківського національного аграрного університету – першокурсники, майбутні лікарі ветеринарної медицини – жорстоко вбили цуценя і розчленували його вчора, 7 квітня. Відбувалося це все хоч і після занять, але в присутності викладача! Відеозапис знущань оприлюднили в соцмережі «ВКонтакте». Втім «КП» не публікуватиме ані відео, ані фото, оскільки вони містять сцени жорстокого поводження з твариною.

Цуценя, яке стало жертвою розправи, за кілька днів студентка Вікторія зі своєю подругою взяла в притулку для бездомних тварин «Друг», яким опікуються тамтешні волонтери.

– «Герой» відео Юра Філоненко своїми руками вбиває, топить живе цуценя! «Дівчина» на відео Віка Ткачук пішла з подружкою за кілька днів і взяла у волонтерів цього цуценя (спеціально, щоб вбити)!!! Вони збрехали жінці, у якої його беруть, що він буде жити у батьків в селі!!! Ці моральні виродки вчаться на лікарів! На відео видно і чутно… Їм там весело, вони глумляться! Вбивають і нічого дивного для них не відбувається! – написала на своїй сторінці у Facebook зоозахисниця Людмила Санжаревська.

Резонансний випадок насилля над твариною викликав бурхливу реакцію.

«Це просто нелюди... Вони не варті ні вчитися, ні бути лікарями, які рятують життя… Хто вони взагалі, що вирішують жити тварині чи ні? Вони вже моральні виродки!!! Кримінальна їм відповідальність… І в психлікарню на перевірку!!!», – написала користувачка соцмережі Каріна Скляренко.

«Потенційні маніяки, яких треба спочатку перевірити на психічне здоров'я, і в разі відсутності захворювань ізолювати від соціуму надовго за грати», – прокоментувала Наталя Власюк.

За знущання студентів над твариною, небайдужі олександрійці звернулися до поліції.

У відомстві повідомили «КП», що вже порушено кримінальне провадження за частиною 1 статті 298 Кримінального кодексу – «Знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене з застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів». Санкція цієї статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів або арешт терміном до шести місяців.

У поліції Олександрії «КП» також уточнили, що за останні кілька років це перше провадження, відкрите за знущання над тваринами!

Директор технікуму Олександр Бодяко каже, що такий випадок у навчальному закладі стався вперше. Також він повідомив «КП», що викладача, за мовчазної згоди якого відбувалося жорстоке дійство, вже відсторонили від виконання своїх обов’язків, а студентів після перевірки відрахують з навчання без права поновлення.

– Студенти – Філоненко, Тригубенко, Ткачук та Шевчук – неповнолітні, їм по 17 років, одному наче вже виповнилося 18. На навчанні їх сьогодні не було, їх забрали батьки, – розповідає «КП» директор. – Їм оголошена сувора догана за аморальний вчинок. Після того, як правоохоронні органи відпрацюють цю справу, їх відрахують з навчального закладу. Люди, які скоїли такі дії, не можуть носити звання студента. Всі діти з благополучних родин. Ніколи не міг подумати, що таке може трапитися. Нормальні, адекватні діти були. Особисто мені ця ситуація неприємна. Для мене – це шок!

Директор також уточнив, що ні за якими планами занять студентам не потрібно вбивати тварин, а тим паче робити патологоанатомічний розтин.

– За поясненнями викладача, це було за ініціативи студентів. Як викладач міг таке допустити – не знаю. І сам він пояснити це не може. Також викладач зазначав, що не був присутнім при розтині, але на відео чітко видно, що таки був… Ми вчимо лікувати і любити тварин. Чому відбулося інакше – сказати не можу. По темі занять не було розтину трупа тварини. Якщо таке і є, то вбивство тварин планами не передбачене. Ми використовуємо для занять трупи тварин, які загинули або вмерли своєю смертю.

У департаменті освіти і науки облдержадміністрації, попри те, що ледь не вся область гуде про небачене знущання майбутніми ветеринарами над твариною, про цей випадок навіть не чули. Втім пообіцяли «КП», що будуть розбиратися.

– Про це я чую вперше. Звичайно, це не типово, це дикість. Ми обов’язково будемо розбиратися, що це за ситуація, як вона сталася, з чиєї вини і що далі з цим робити. Звичайно, це кримінальна відповідальність, – заявив директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Таборанський.
e-max.it: your social media marketing partner