Жителі Новоархангельського району воюють із фермером за землю

, КП

4159Жителі сіл Орлове, Покотилове й Тарасівка Новоархангельського району сьогодні відчайдушно боронять свої гектари. Кажуть, через підставного фермера відомий політик забирає у них землю. У конфлікт уже втрутилася прокуратура.

– У нас у незаконний спосіб хочуть відібрати землі. Тому ми вийшли на акцію протесту. Кілька днів тому на поля, де наші ділянки, вийшли чужі трактори. Потім вони згорнули свою техніку, бо не мали документів. Сьогодні знову вийшли в поле трактори. Надійшла навіть інформація, що до нас їдуть якісь люди, аби дати нам відсіч, – розповідає житель села Орлове Сергій.

Чоловік пояснює, їхню землю передали підставному фермеру з Гайворонського району.

– На поля виходять жителі трьох сіл – Орлове, Покотилове й Тарасівка. Є підозри, що за цим стоїть відомий політик, який і без того набрався землі по області. Він ніби через підставного фермера з Гайворонського району взяв у нас землю в оренду, – додав співрозмовник «КП».

На боці селян – голова Покотилівської сільради Олександр Тригуб. Каже, разом із людьми вимагає справедливого рішення по розподілу землі.

– Ми маємо 294 гектари, що перебувають у державному резерві. У травні 2014 року закінчився договір оренди цієї землі і люди почали звертатися, щоб отримати ділянки, – пояснює він. – Написали 265 заяв і 5 травня подали їх у Держгеокадастр в Кіровограді. Але людям там відмовили. Натомість ми дізналися, що усю цю площу віддали одному фермеру, який звернувся пізніше. Звісно, це всіх обурило.

Очільник сільради каже, жителі поїхали шукати справедливо­сті до обласної влади, але їх просто відфутболювали і нічого не вирішували.

– Тоді люди звернулися в прокуратуру. Та скасувала дозвіл на обробіток земельної ділянки. Але фермера це не зупинило. На поле все одно вийшла техніка, – додає Тригуб.

Він розповідає, що фермер зустрічався з людьми і переконував, що землю отримав законно.

– Проте люди це заперечують, адже було порушено принцип першочерговості, – пояснює голова сільради.

За його словами, зараз роботи у полі зупинені. Люди тим часом вимагають скасування договору оренди. Кажуть, якщо не буде справедливого рішення – не дадуть засіяти землю.

– Он у сусідньому Розсохуватці люди не відстояли свою землю, то там 400 гектар у них забрали. Ми цього не допустимо, – каже Олександр Тригуб і додає, що сільська громада дуже дружна і налаштована рішуче домогтися рішення на свою користь.
e-max.it: your social media marketing partner