У Долинській учні молодших класів залишилися голодними!

,

4158Учні 1­4 класів чотирьох шкіл Долинської залишилися без харчування, бо міська рада не виділила на це кошти. Свою стурбованість з приводу голодного навчання висловили батьки школярів у відкритому листі до міської влади. Однак остання те і робить, що киває на районну. Хоча ціна питання – всього 200 тисяч гривень. Для обох бюджетів сума не така вже й не підйомна.

«Шановна владо! Ми, батьки, стурбовані, що з квітня 2016 року, відсутні кошти для харчування учнів 1-4 класів міста, а тому звернулися, як виборці, до депутатів Долинської міської ради з проханням допомогти нам у вирішенні питання стосовно виділення коштів на гаряче харчування для учнів початкової школи.

Прикро, що підтримки не отримали. Нас не допустили на засідання сесії міської ради, а проблему харчування дітей було винесено на розгляд у переліку питань «Різне».

Звичайно, можна знайти багато пояснень та причин відсутності коштів на харчування учнів 1-4 класів. Але як пояснити це дітям, які практично більшість часу проводять у школі, і для яких, можливо, обід у школі – це єдина можливість гарячого харчування.

Більшість сімей нашого міста знаходиться у складних фінансових умовах і не мають можливості самостійно оплачувати харчування дітей. То чи маємо ми залишати це питання відкритим? Напевно – ні, бо мова йде про здоров’я майбутнього нашої держави, міста. Тож давайте не гаслами, а конкретними справами піклуватися про наших дітей!», – написали батьки школярів.

Ініціативна група навіть прийшла на засідання сесії Долинської міськради, аби звернути увагу депутатів на проблему і вирішити її. Проте обурених батьків не тільки не вислухали, а й навіть не пустили до зали!

– Ми створили ініціативну групу батьків учнів чотирьох шкіл міста і прийшли на сесію, аби депутати допомогли вирішити питання з харчуванням дітей, щоб догодувати їх до кінця навчального року, – розповідає «КП» мама школярки Оксана Агафонова. – Але нас туди просто не пустили, серед інших питань навіть слова не сказали за цю проблему.

Втім батьки не відступили і знову зібралися. На зустріч запросили представників міської влади.

– Але до нас ніхто не прийшов, – констатує співрозмовниця «КП» і додає, що на цій зустрічі батьки зійшлися на тому, щоб самим викроїти ті 4,70 гривні за один гарячий обід. Але постали перед іншою проблемою – куди перераховувати ці гроші та хто здійснюватиме закупівлю продуктів?

– Ми вже вирішили давати дітям тормозки, коли директор школи нам повідомила, що на один тиждень кошти на харчування знайшлися, – продовжує мама школярки і бідкається, що далі це питання так і не вирішене. – Як годувати дітей – невідомо. – Минулої п’ятниці у школі годували і підвозили на шкільному автобусі тільки дітей-пільговиків. Соромно було дивитися, як ділили тих дітей – того годувати, а того ні!

Оксана Агафонова каже, міський голова Віра Тарнавська («Батьківщина» – «КП») заявила батькам, що зараз у місті є важливіші проблеми: ремонт ліфтів і дахів і порадила писати листа на райдержадміністрацію.

– Ми й раді написати ли­ста, – каже мама учениці, – але ніхто не знає, кому ж належать школи: місту чи району, і хто повинен виділяти кошти на харчування дітей? Райдержадміністрація киває на міську раду, а міська рада – на район. А наші діти тим часом будуть голодними.

Батьки молодших школярів кажуть, що звичайно не залишать своїх дітей на цілий день без їжі, кластимуть до ранців бутерброди. Але їх турбує, що діти їстимуть не в їдальні, а в класі. Чи дотримуватимуться у таких умовах санітарні норми – не відомо.

– Школи не є підрозділом територіальної громади міста, вони належать до райдержадміністрації, тому там і повин­ні шукати шляхи вирішення проблеми, – повідомила мер Долинської Віра Тернавська. – Ми і так виділили 62,3 тисячі гривень на харчування школярів пільгових категорій. Кошти міського бюджету вже розподілені, ми не можемо зняти гроші з однієї статті і перекинути на іншу.

Знають про проблему і в райдержадміністрації. Заступник голови Олександр Ворона пояснює: питання про виділення коштів на гарячі обіди для молодших школярів чотирьох шкіл міста виносилося на сесію міської ради, проте депутати не підтримали це рішення.

– Ми звернулися до депутатів міської ради, аби вони виділили більше грошей, адже є суттєве перевиконання міського бюджету, – каже заступник очільника району. – Проте вони не захотіли цього робити.

Ворона уточнює, щоб прогодувати учнів чотирьох шкіл Долинської до кінця навчального року, потрібно 200 тисяч гривень.

– Ми розуміємо, що міська рада не хоче виділяти кошти, тому звертатимемося до сільських територій, аби ті допомогли нам прогодувати долинських школярів. Зараз шукаємо вирішення проблеми, – запевнив посадовець.

– Така ситуація з харчуванням школярів склалася тільки в Долинській, – переконує директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Таборанський. – Решта районів області проблем із фінансуванням шкільних обідів не мають, бо кошти передбачили в районних бюджетах, допомагають територіальні громади.

Аналогічним шляхом пішли і в Долинській. Там на те, аби прогодувати міських школярів, повідомив посадовець, скинулися сільські громади.
e-max.it: your social media marketing partner