У школах Кіровограда збирають інформацію, чи мають батьки учнів ВІЛ-статус

, Олена Сідорова

4103У кіровоградських школах вимагають, аби батьки заповнили інформовану згоду, в якій необхідно вказати, чи мають вони або їхні діти ВІЛ/СНІД статус, чи хворі вони на лейкемію або рак. Таке рішення мотивують тим, що заповнення цієї форми – обов’язковий крок для вакцинації дитини і наголошують, батьки заповнюють такі довідки вже кілька років поспіль і жодного разу не було нарікань. Першою обурилася мама третьокласниці Вікторія Лінцова. Каже, збір такої інформації – порушення анонімності та конфіденційності статусних людей.

– Цей листочок дитина принесла зі школи, – розповідає Вікторія. – Там, зокрема, треба вказати, чи є ВІЛ-статус у батьків або дитини. Я, звичайно, заповнила цю форму, але внесла туди інформацію тільки про дитину і попросила чоловіка самостійно занести її до медичного працівника. Якщо не заповнити її, дитині не зроблять туберкулінодіагностику. Така ось неприємність.

Найбільше Вікторію занепокоїло те, що таким чином діти, які не знають про свій статус, можуть дізнатися про хворобу.

– У документі не вказані кордони безпеки інформації, тобто, чи зберігатиметься конфіденційність. Особисто я публічно відкриваю свій ВІЛ-статус, але не хочу, щоб цю інформацію знала моя дитина і її шкільне оточення. Не хочу наражати дитину на психологічні травми. Найбільше мене схвилювало те, що можуть порушуватися права ВІЛ-позитивних дітей, це для них великий ризик. Навіщо школі знати про ВІЛ-статуси? І взагалі мені не подобається ця система збору даних від батьків… На початку року мені передали анкету, в якій запитувалося про мій дохід і особливості мого особистого життя. Ту анкету я проігнорувала взагалі. Тепер інше. Я її заповнила, бо в іншому випадку дитині не зроблять щеплення. Або хоча б передали у конверті, щоб батьки заклеїли і захистили інформацію від дітей. Я вважаю, що така інформація не має проходити через учителя.

У навчальному закладі, звідки власне і виплив конфлікт, «КП» повідомили, що зразок «Інформованої згоди та оцінки стану здоров’я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики» та Інструкції щодо її заповнення затвердило Міністерство охорони здоров’я ще в 2010 році.

Наголошують, інформація, вказана у згоді, вкрай необхідна для вакцинації дитини. Наприклад, вакцинація проти поліомієліту не проводиться членам сім’ї ВІЛ-інфікованої людини та тим, хто доглядає за ними, не проводиться і ВІЛ-інфікованим дітям, які перебувають у закритих дитячих колективах.

– Дітям цю згоду роздавала медсестра, – розповідає директор НВК №32 Лариса Мажарова. – Раніше батьки мали просто давати згоду на щеплення дитини, але останні кілька років треба заповнювати саме таку анкету. Це ж не ми вигадали таке, а Міністерство охорони. Ніхто з батьків не піднімав цього питання. Кілька років це було, нікого це не бентежило. Багатьом батькам було зручно. Я не знаю, чому в цьому класі підняли це питання.

В управлінні освіти Кіровоградської міської ради «КП» запевнили, що відтепер, після розголосу проблеми в соцмережах, зміниться порядок заповнення цієї анкети – батьки відповідатимуть на питання згоди в школі й у присутності медичного працівника.

– Після того, як батьки підняли це питання, управління освіти міськради вирішило і дало усім школам рекомендації не роздавати ці згоди дітям, а запрошувати батьків до медичного працівника і в присутності нього заповнювати цю згоду, – прокоментувала очільниця управління Лариса Костенко.
e-max.it: your social media marketing partner