В обласному центрі школярка захворіла на менінгококову інфекцію

, КП

4102Дванадцятирічна учениця однієї з кіровоградських шкіл захворіла на менінгококову інфекцію. Дівчинка потрапила в лікарню в суботу, 26 березня. Сьогодні її стан важкий. Медики разом із рідними дитини моляться, аби все обійшлося і мала одужала. Тим часом батьки інших учнів, які контактували з хворою, переживають щоб їхні діти не підчепили інфекцію.

– Дівчинці стало погано 26 березня і в той же день рідні звернулися до лікарів. Але вже на той час стан здоров’я дитини ускладнився. На сьогодні стан тяжкий – пішло зараження всього організму, тяжка форма перебігу хвороби, – повідомила «КП» заступник начальника епідеміологічного відділу Кіровоградського міськміжрайонного управління Держсанепідслужби в області Галина Сабадаш і зауважила, найбільше, чого сьогодні бояться медики, аби не було крововиливу в наднирники. – Якщо це станеться, хворого буде надзвичайно складно врятувати.

Фахівець заспокоїла, що наразі серед осіб, які контактували з дитиною, ніхто не захворів.

– Дівчинка відвідувала звичайну школу та займалася у художній. Зараз проводяться заходи з виявлення носіїв та хворих. Усі, хто контактував із дівчинкою, пройшли обстеження. На сьогодні інших хворих не виявлено. Щодо носіїв, то поки про таких інформації немає, адже бактеріологічне дослідження ще оброблюється. Усі контактні особи попередньо обстеженні та спостерігаються в поліклініках, дітки – шкільною медсестрою, – уточнила Сабадаш.

Епідеміолог пояснила, що інкубаційний період із моменту зараження в середньому триває два-три дні. Іноді – до десяти днів.

– Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Як і під час будь-якого інфекційного захворювання відбувається різке погіршення самопочуття, підвищується температура тіла, людина страждає на головний біль, відчувається загальна слабкість. Також інфікований може відчувати біль у горлі, може бути кашель, нежить. Через таку схожість симптомів, людина може і не знати, що хворіє на менінгококову інфекцію, – зазначила співрозмовниця «КП» і додала, що за перших симптомів необхідно невідкладно звернутися до лікаря.

– Дуже важливо при захворюванні вчасно звернутися до медиків. В області постійно реєструють поодинокі випадки захворювання на менінгококову інфекцію. У 2014 році у нас був летальний випадок. Від цієї хвороби померла дитинка, не вдалося її врятувати, – констатувала Галина Сабадаш.

Фахівець каже, що в принципі збудник менінгококової інфекції – не стійкий в зовнішньому середовищі, а відтак швидко гине в організмі, якщо він здатен боротися і має імунітет. Вона також зауважує, що через тяжкі ускладнення від даної інфекції, в Україні варто було б здійснювати імунізацію населення.

– Щеплення від менінгококової інфекції у нас не проводиться. Роблять щеплення від ХІБ-інфекції. Вона має схожі симптоми, але це ж зовсім різні збудники. Вакцина від менінгококової інфекції в Україні не зареєстрована як обов’язкова, має лише рекомендаційний характер. В інших країнах, наприклад, у США ця вакцина є обов’язковою. Було б добре, якби і в нас пішли таким шляхом, адже в Україні серед діток доволі висока смертність від менінгококової інфекції, – підсумувала заступник начальника епідеміологічного відділу Галина Сабадаш.
e-max.it: your social media marketing partner