Будьте обережні: Шахрайка клянчить гроші від імені вдови загиблого солдата

,

3997Кіровоградські волонтери викрили жінку, яка на сайтах оголошень у небайдужих людей видурює допомогу, прикриваючись легендою про вдову військового.

«Допоможіть, будь ласка, не залишайтеся байдужими заради всього святого. Ніколи не думала, що доведеться так жити, що свого довгоочікуваного синочка не буде чим годувати. Дуже соромно просити, але іншого виходу немає. Ви, дорогі мої, остання надія. Чоловік загинув в АТО, я залишилася одна з восьмимісячним сином (в іншому оголошенні згадувалася дев’ятимісячна донька – «КП»)... Зараз немає взагалі на кого залишити синочка, допоможіть, будь ласка, не залишайтеся байдужими! Я розумію, зараз усім нелегко, мені багато не треба, я за кожну гривню буду дуже вдячна! Кожна копійка для нас може бути порятунком. Якби не син, я не просила б. Допоможіть. Будь­-яка ваша допомога може нам не дати померти з голоду, ви наша з сином остання надія. Ще раз вибачте. Всім заздалегідь спасибі за розуміння і, не приведи Господь Бог, нікого до такого життя…», – написала «липова» вдова солдата на сайті оголошень.

Заклик про допомогу помітили волонтери і одразу зателефонували за вказаними в оголошенні номерами. Втім, чим довше тривала розмова, тим більше ставало зрозумілим, що по інший бік слухавки – справж­нісінька шахрайка.

Координатор руху «Армія SOS. Кіровоград» Оксана Червона розповіла «КП», що вдова розмістила насправді два оголошення, одне з них про доньку, інше – про сина. В оголошеннях вказала мобільні телефони різних операторів, а от банківську картку – одну.

– Я почала з нею говорити, казала, що в мене є друзі, в тому числі за кордоном, готові допомагати. Я запитувала, куди вона зверталася, де була… Потихеньку з нею розмовляла, а вона зрозуміла, що багато запитань, на які у неї немає відповіді. Я з нею спілкуюся і чую, що маленька дитина плаче. Вона їй каже: «Крістінка, донеч­ка, не плач». А я запитую: «Як донечка? В оголошенні ж написано, що синочок». Вона: «У мене донечка, 9 місяців». Я запитую: «А чого ж в оголошенні написано про сина?»… «Ви самі давали це оголошення?». Вона: «Ні, звідки в мене інтернет? Це мої знайомі давали». Почала відбріхуватися. Я кажу їй, що ваші знайомі не знають, хто у вас – хлопчик чи дівчинка? Вона: «Не знаю, як це вийшло, вони помилилися», – розповідає Оксана Червона.

Волонтер каже, коли почала ставити конкретні запитання, вони налякали її співрозмовницю, і та відключила телефон. На дзвінки більше не відповідала.

– Коли я з нею говорила, вона вже до середини розмови почала нервувати. Я її запитувала, де рідні, вона сказала, що її загиблий чоловік – сирота з Новоархангельська. Я запитала: «А ви ходили до голови сільради, можливо, вам би чимось допомогли». Вона каже, що ні. Тоді я запитала: «А ви звідки?». Вона: «З інтернату». Я: «Правда, що з кіровоградського?». А вона: «Ой, дівчино, я все зрозуміла». Кинула трубку. Більше на дзвінки не відповідала. Я їй написала смс-­повідомлення: «Не ображайтеся, я вам хотіла допомогти». Сподівалася, її вдасться витягнути. Але більше розмови не було, на дзвінки ніхто не відповідав. Потім їй додзвонилася Вікторія Касьянова із «Громадської варти». Їхня розмова теж була недовгою – та злякалася і знову вимкнула телефон, – додає Червона.

Жінка каже, разом із іншими волонтерами відстежували оголошення. Однак шахрайка одне з них видалила, де написано, що в неї син. Залишилося тільки про дівчинку. Також вона прибрала номери телефонів, зазначивши лише банківську картку.

– Там є номер картки ПриватБанку. А вони ж прив’язані до номера телефону і прізвища, ім’я та по ­батькові людини. Більше того, на сайті видно географічну локацію користувача, який давав оголошення, – відправляли десь із центру Кіровограда, – пояснює Оксана Червона і зауважує, що заради перевірки особисто надіслала кошти на вказану картку і вони дійшли.

«КП» також намагалася додзвонитися до «вдови» за номером, який спочатку розмістила жінка.

– Я ніякого оголошення не давала, ви помилися номером, – заявила абонент і кинула слухавку.
e-max.it: your social media marketing partner