На Кіровоградщині дитина вбила дорослого

,

3889У селі Липівка Олександрівського району 13-річний Антон застрелив з мисливської рушниці дорослого чоловіка Івана. Школяр влучив своїй жертві у живіт, за декілька годин після чого чоловік помер у лікарні від численних розривів внутрішніх органів, повідомляють «Надзвичайні новини».

Друг загиблого Івана розповів, що той о пів на десяту вечора зателефонував до нього з проханням негайно приїхати до нього, бо він помирає. Коли чоловік приїхав у село, його товариш стояв посеред дороги із простреленим животом, із якого текла кров. Поки чекав на допомогу, зумів самостійно перев’язати рану. Приятель повіз пораненого у лікарню. Дорогою чоловік розповів, що з ним сталося, а вже за декілька годин помер від численних розривів внутрішніх органів.

Як виявилося, в жителя Липівки стріляв 13-річний Антон. Він колись приїжджав з батьком у це село, де й познайомився з Іваном. Напередодні вбивства малий прийшов до нього в гості. Чоловік показав мисливську рушницю і навчив школяра нею користуватися. Повертатися додому хлопець не хотів, тож лишився в Івана на ніч. Наступного дня чоловік попросив хлопця наглянути за господарством і приготувати поїсти, а сам поїхав у місто.

Користуючись моментом, Антон вирішив випробувати іграшку. Хлопець узяв рушницю, вийшов на вулицю і вистрілив один патрон. Потім пішов до хати, сховав зброю під ліжком і заснув. Увечері повернувся господар. За словами дитини, він був напідпитку і почав кричати на малого за те, що прогоріла плита і що той не зварив їсти.

Коли хлопець зізнався, що стріляв з рушниці, чоловік почав бити його поясом. Потім взяв величезного ножа і погрожував відрубати руку, після чого почав бити дитину ножем по плечах.

Наляканий хлопчик утекти з хати не міг, тому коли Іван вкотре замахнувся на нього ножем, малий дістав з-під ліжка рушницю і вистрілив.

– Він погрожував мені спочатку руки відрубати, потім голову. І казав, що я тебе зарубаю, закопаю десь там і тебе ніхто не знайде. Він уже йшов на мене з ножем і замахнувся, а я вистрілив. Потім покинув рушницю і вибіг з хати, – розповідає хлопчик.

Зрозумівши, що накоїв, Антон посеред ночі побіг додому і вже там розповів усе матері.

Наступного дня на порозі їхнього дому з’явилася поліція. Хлопець одразу у всьому зізнався. Каже, він мусив захищатися, бо інакше міг би загинути сам.

У прокуратурі кажуть, останнє вбивство, вчинене малолітнім, на Кіровоградщині було п’ять років тому. Але законодавством України суворі міри покарання передбачені лише з 14-річного віку. Тому все що можуть зробити з хлопцем – це відправити його до Балахівської школи соціальної реабілітації.

Як з’ясувалося, 13-річний Антон часто покидав дім. Інколи батьки не бачили його по декілька днів. Однак це, здається, їх зовсім не хвилювало. Адже хлопчина пішов  у село, яке знаходиться за три десятки кілометрів від дому. Понад дві доби дитина жила у чужого чоловіка, а рідні батьки його навіть не шукали. Чи то звикли до мандрів хлопця, чи то їм було начхати на сина, але ні в сільську раду, ні в поліцію батьки не звернулися.  

– Він частенько любить ходити гуляти, частенько. Звичайно, шукали. Просто не зверталися в служби, тому що це було не потрібно. Думала, що він тут десь близько, – говорить мати.

– Я його фізично готував до життя. І марш-кидки тут по лісі бігаємо. Я з ними займаюся. І переживав, говорю, не повинен ніде пропасти, – розповів батько хлопчика Валерій.

Крім Антона в сім’ї семеро дітей. Найстаршій дочці 17 років. Вона вже заміжня і вдруге вагітна. Дівчина живе окремо. Найменшим близнюкам по два роки.

У сільській раді вважають, що умови проживання задовільні. Це при тому, що сім’я з дев’яти людей тісниться в хаті з двох кімнат, у якій всього чотири ліжка. А правоохоронцям Антон зізнався, що часто йому доводилося ночувати у стайні.

– Сказати у бідності, то не в бідності. Мама щомісяця отримує вісім тисяч гривень допомоги. Ми контролювали. І школа, і громадська інспекція в справах дітей перевіряли. Продукти були, в школу дітки приходили чисті, охайні, ніколи нарікань не було, – говорить секретар Красносілківської сільської ради Вікторія Богатир.

На думку начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури Кіровоградської області Алли Мороз, саме неналежні умови проживання та батьківська байдужість і призвели до трагедії. Адже дитина дві доби ночувала у ледь знайомого чоловіка. Тож після додаткових перевірок покарання можуть зазнати і дорослі. Прокуратуру здивувало те, що до трагедії ця сім’я не перебувала на обліку в жодних соціальних службах. Хоча, як багатодітна, вона має бути, як мінімум, під соціальним супроводом.

Тим часом долю 13-річного Антона вже найближчим часом вирішить суд. А от чоловік, який загинув від його кулі, схоже, вже зумів пробачити хлопця. Принаймні так він сказав своєму товаришу перед смертю.

 

e-max.it: your social media marketing partner