У Вільшанському районі АТОвцю підпалили хату

, Олена Сідорова

3691Учаснику АТО з села Бузникувате Вільшанського району, бійцю 58 бригади 16 окремого мотопіхотного батальйону Ігорю Мосінзову підпалили хату. Про це «КП» розповів його батько, голова сільської ради Роман Мосінзов. Підозрює, так тамтешні фермери розправляються з тими, хто хоче співпрацювати з новими, більш вигідними для людей орендарями. Селяни, каже, не на жарт налякані, оскільки рекет на цьому може не зупинитися.

– Сталося це вночі з суботи на неділю, – розповідає батько АТОвця. – Мій син в АТО вже майже рік знаходиться­ – а йому хату палять… Облили вікно відпрацьованим маслом. Одна кімната порожня геть, доступу повітря до вогню не було, тому далі вікна вогонь не пішов. Тліло, тліло і згасло. Люди побачили, подзвонили мені, синові. Вчора він мені телефонує: «Що там, мені палили хату?». Кажу: «Так, ти їх захищаєш, а вони тобі палять». Відповідає: «Та нічого, якось буде». Слава Богу, що хата не згоріла. Та суть не в тому, що щось постраждало, а в тому, що син на війні, а його будинок палять. Як так?.. А перед цим мені спалили сіно…

У Вільшанському відділку поліції повідомили, що виїжджали на виклик вже після пожежі, зафіксували лише обпалені стіни та вікно.

– Надійшов дзвінок, що в нежилому будинку виявили ознаки горіння. Виїхала оперативна група, – підтверджує начальник відділку Євген Магей. – Пожежу не виявили. Викликали пожежних, щоб вони склали акт про підпал і в подальшому провели експертизу. Випадок внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом необережного поводження. Чекаємо на висновок пожежної охорони – чи то був підпал, чи необережне поводження з вогнем, чи замикання. Якщо експертиза підтвердить, що був підпал, випадок перекваліфікують. Підпал сіна також зареєстрували. Проводяться слідчі дії.

Сам АТОвець про підпал дізнався не одразу.

3690– Повідомили мені знайомі, – розказує Ігор. – Подзвонив батькам, вони підтвердили. Самі мені не говорили, бо не хотіли хвилювати. Я знаходжуся зараз в Авдіївці Донецької області. І мені неприємно, що захищаю тут своє Бузникувате, а мою хату в селі палять. Добре, хоч хата ціла залишилася. Після демобілізації приїду – там житиму.

Тим часом Роман Мосінзов підозрює, сталося це, бо місцеві фермери його звинувачують у тому, що він дозволив новим орендарям прийти в село.

– Інші люди хочуть взяти в оренду землю наших селян на вигідніших умовах, – каже він. – От наші фермери вважають, що це я, як голова сільської ради, їх привів у село. І оце таке роблять… Але до чого я тут? Яке я маю право людей пускати чи не пускати в село? Перед цим у суботу нові орендарі хотіли приїхати в село, щоб розказати про себе людям. Але їх ці два наші фермери не пустили! Перекрили дорогу. Всі знають, що це вони підпалили, не тільки я так думаю. Почалася конкуренція. І вони, щоб залякати людей, почали палити. Розпочали з мене.

У зв’язку з цим селяни вирішили зібратися і обговорити, як далі протидіяти такому рекету.

– У середу, 2 березня, будемо збиратися. Люди сказали мені: «Дитина на війні, це так залишати не можна. Збирай «сходку», гукай начальника поліції, керівництво району». Люди бояться, – додає сільський голова і зауважує, що одна надія на очільника поліції області, адже так справу залишати не можна.
e-max.it: your social media marketing partner