У Побузькому закриють хірургічно-гінекологічне відділення

, Олена Сідорова

3646У Побузькій дільничній лікарні до кінця весни закриють цілодобове хірургічно-гінекологічне відділення, а дитяче переведуть у приміщення терапевтичного відділення. Таким чином, вважають у профспілковому комітеті лікарні, без належного лікування залишаться жителі цілого населеного пункту та прилеглих сіл, а це – майже десять тисяч людей. Проте керівництво лікарні запевняє: відділення простоює, пацієнтів у ньому немає, тому вони через закриття не постраждають.

– У разі закриття відділення, населення залишиться без надання невідкладної хірургічної та гінекологічної допомоги. Адже на пункті екст­реної медичної допомоги Побузького не проводять такі хірургічні маніпуляції як ушивання ран, надання першої медичної допомоги при опіках, при матковій кровотечі, викиднях, оскільки відсутній лікар екстреної допомоги, – розповідають «КП» у профкомі лікарні.

Окрім того, кажуть, скоротять і кількість ліжок у дитячому відділенні, а саме відділення переведуть у терапевтичне.

– Як дитяче відділення може розміщуватися у двох палатах? У терапевтичне відділення, де лежать пацієнти з алкогольною інтоксикацією, інфарктом, інсультом, пневмоніями, дітей переводити не можна. Виконання цього наказу призведе до грубого порушення всіх санітарно­гігієнічних норм, нормативних стандартів відділення, внаслідок чого ми матимемо перехресні інфекції. Невже у наших дітей настільки стійка психіка, що вони можуть лежати поруч із палатами, де лежать прикуті і помираючі хворі? – наголошують у профкомі.

Натомість голов­ний лікар закладу Валентина Сачук, яка підписувала наказ про оптимізацію, каже, що потреби в роботі хірургічного відділення немає, а всіх хворих можна відправляти в Голованівську районну лікарню за 30 кіломет­рів від Побузького.

– У січні у хірургічному відділенні пролікувалося десять осіб, п’ять із яких могли б лікуватися в терапевтичному, двоє – в районній лікарні, троє – на денному стаціонарі, – розповідає вона. – Пацієнтів, які потребують операцій, можна спокійно везти в Голованівськ. Колись це відділення було цілий рік закрите, і нічого за цей час не сталося.

Головною причиною закриття голов­ний лікар називає те, що відділення розташоване в двоповерховій будівлі площею 1600 квадратних метрів, на опалення якої йдуть великі кошти.

– Бюджет лікарні зараз такий, що вона не може витрачати зайві кошти. Ліжка у відділенні стоять порожні. Хірургічне відділення є в Голованівській районній лікарні. Туди дорога хороша. Те, що туди нереально добиратися,­ – неправда. Там є екстрена медична допомога. У них за шість годин – один виклик. Якщо щось трапляється, і дітей із Побузького туди привозять, і пацієнтів, які потребують оперативного втручання, – каже лікар.

Запевняє, від закриття не постраждає і медперсонал.

– Будуть скорочені посади санітарок у зв’язку з оптимізацією. Медсестер ми розподілимо по поліклінічних відділеннях, – наголошує Сачук.

До того ж, відзначає голов­лікар, у Побузькому є центр первинної медико­санітарної допомоги, лікарська амбулаторія, де приймають три педіатри і три терапевти, поліклінічне відділення, в якому працюють хірург, два акушер­гінекологи, окуліст, лор, є денний стаціонар, екстрена медична допомога, тому всі важкі випадки доставляються до райлікарні.

– Для людей зараз ведеться поліклінічний прийом і лікування в денному стаціонарі. Фурункул або врослий ніготь можна пролікувати в денному стаціонарі, для цього не треба цілодобові ліжка. Якщо щось станеться на феронікелевому комбінаті, постраждалого все одно везтимуть до райлікарні, бо його і так не зможуть про­оперувати в умовах Побужжя. Це зайві витрати бюджетних коштів, – каже керівник мед­закладу.

Однак із думкою Сачук категорично не погоджується­ генеральний директор Побузького феронікелевого комбінату Олег Беспалов. Каже, хірургічне відділення повинне бути.

– Колись цю лікарню з хірургічним відділенням спеціально збудували під наше підприємство. Ніхто не знає, що може на заводі статися. Везти постраждалих у Кіровоград або Голованівськ не зав­жди виходить. Час доставки хворого може вплинути на стан його здоров’я. Тому в Побузькому має бути місце, де б могли, наприклад, і зашити рану, і надати допомогу при переломі. Звичайно, для працівників комбінату закриття відділення – це погано. У Побузькому має бути хірургічне відділення, воно потрібне. До того ж, ми фінансово допомагаємо. Люди мають знати, що про них дбають, що для них організована медична допомога, – повідомив «КП» керівник підприємства.

Тим часом Валентина Сачук каже, що після закриття, приміщення простоювати не буде.

– Ймовірно його передадуть на баланс селищної ради, а потім облаштують, можливо, під водолікарню, – підсумувала головлікар.
e-max.it: your social media marketing partner