Жителі Злинки погрожують перекрити дорогу, якщо влада не відреагує на їхню проблему (ФОТО)

, Олена Сідорова

2016 02 25 1«КП» вже неодноразово висвітлювала проблему жителів Злинки Маловисківського району. Торік у серпні вони постраждали від рейдерського захоплення вирощеного врожаю на своїй землі. Тепер кількасот жителів села приїхали пікетувати облдержадміністрацію. Вони вимагали в обласної влади проконтролювати судову тяганину та допомогти їм звернутися до Генеральної прокуратури, аби пришвидшити розгляд справ і нарешті покарати земельних аферистів.

Пікетувальники розповідають: сім місяців вони знаходяться у підвішеному стані, оскільки захоплювачів їхнього врожаю так і не покарали. Вони не знають, чи засівати їм поля, бо бояться, що рейдери можуть повернутися.

– Все почалося з рейдерського захоплення, – говорить голова ініціативної групи Олександр Яриш. – Приїхали комбайни на поле і почали збирати наш урожай. Наші хлопці виїхали, захистили, першу атаку відбили, виставили блокпости. Друга атака, скоріше за все, буде при посіві. Але ми її також відіб’ємо. Ми своє село відстоїмо.

 

2016 02 25 4

Жителі Злинки вже неодноразово пікетували обласне управління юстиції, вимагаючи повернути захоплену рейдерами землю її справжнім власникам. Але справи далі не рушили. Окрім того, правоохоронці досі не розшукали громадянина Хмару, який причетний до підробки підписів у договорах оренди на земельні паї. Розслідування справи стосовно СТOВ «Авангард», яке намагалося захопити землю в Злинці Маловисківського району, довело фальсифікацію документів.

До того ж, в обласній прокуратурі зазначили, що жодних арештів на спірні земельні ділянки не накладалося.

 

2016 02 25 17


– Постраждало більше півтисячі земельних наділів, що складає майже два з половиною гектари, – говорить жителька Злинки Людмила Кобелєва. – Це близько 1500 одноосібників та їхніх родин, котрі можуть залишитися без роботи на власній землі, без засобів існування. Ми усі живем за рахунок землі, а тут у нас її забирають. Вже сім місяців ведуться слідчі дії органами прокуратури і поліції, але конкретних результатів немає.

 

2016 02 25 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Наше питання – це наші сльози, – продовжує жінка. – Терпець уривається. У нас є діти, онуки… Приїхали в юстицію – зневага. Ми ж не бидло. Ми селяни, трудівники. Такої зневаги до людей просто не можна витерпіти. Наші діди і прадіди залишили нам цю землю. У 20-х роках минулого століття вони вигнали зі Злинки Будьонного, який хотів загребти землі. Люди не дали захопити. І ми не дамо! Ми не відступимо! Самі поляжемо – але землю не віддамо! 


Тим часом обласна влада обіцяє контролювати перебіг справ.

– Щоб розірвати ті договори оренди, які були зареєстровані, іншого механізму, який запропоновали вам правоохоронні органи, не існує. Ми зробили три сотні експертиз, які довели, що ці договори оренди дійсно підроблені. Тепер із цими експертизами шляху вирішення конфлікту, окрім як через суд, не існує. Були встановлені винні. Зараз ця людина, яка вчинила незаконні реєстрації, перебуває в розшуку. Обласна державна адміністрація на рішення суддів не впливає, – заявив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко і пообіцяв через десять діб приїхати в Злинку і поспілкуватися із селянами.

 

2016 02 25 65

– Будемо готуватися до весняно-польових робіт, – каже Олександр Яриш. – Люди, хоч і бояться, але землю засіватимуть. Вони вже на межі, не можуть себе стримати. Якщо через десять днів не буде результату – перекриватимемо шляхи і добиватимемося свого. Потрібно буде – поїдемо на Київ.

e-max.it: your social media marketing partner