Тихе полювання косить людей!

,

374Гриби вкладають на лікарняне ліжко дедалі більше жителів області. За даними санепідслужби, торік у регіоні було майже чотири десятки випадків отруєнь грибами, в результаті – загинуло чотири людини, з них троє діти. Цьогоріч жертв теж немало. До лікарень уже потрапило з десяток осіб.

 

– Людина може нашкодити своєму здоров’ю не лише отруйними грибами, а й звичайними їстівними, – попереджає лікар-анастезіолог відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації Кіровоградської обласної лікарні Руслан Коноваленко, – тому від вживання дикорослих грибів необхідно взагалі відмовитись. У нашій області їх збирають у посадках, біля ферм та різних підприємств, поруч з автомагістралями. Ці гриби як губка всмоктують хімікати, вихлопні гази від машин і токсичні речовини, тому навіть якщо на вид це сироїжка, не факт, що нею людина не отруїться. Даний продукт, навіть куплений в магазині чи супермаркеті, категорично заборонено вживати дітям до 14 років, вагітним жінкам, адже клітковина грибів дуже важка для травлення. Також гриби не можна вживати людям з хронічними хворобами органів шлунково-кишкового тракту, бо вони можуть викликати загострення захворювання.


Узагалі, говорять спеціалісти, симптоми отруєння грибами проявляються не одразу (в залежності від групи, до якої ті належать) – від 25 хвилин до кількох годин, тому вже при перших ознаках - розладах шлунку, нудоті та інших больових відчуттях – необхідно тут же звертатися за медичною допомогою.


Руслан Коноваленко розповідає, що найбільшу небезпеку для життя людини несуть гриби гепато-нефротропною дією, до яких належить бліда поганка. Симптоми отруєння (блювота, пронос від 5 до 10 разів на добу, спазми в животі) проявляються від 6 до 24 годин, а інколи і 48 годин. Цей період може тривати 3-5 діб, таке отруєння призводить до зневоднення організму, людина втрачає тиск, свідомість. Буває і таке ніби симптоми минули, людина вважає, що отруєння пройшло, але дія токсину насправді продовжується, уражається печінка, нирки, виникає жовтяниця, далі наслідки – летальні.


Не вживати дикорослі гриби закликає і начальник Кіровоградського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби в області Сергій Сидоренко. Каже краще їсти штучно вирощені печериці чи гливи.
Та попри величезну кількість застережень люди продовжують ходити на тихе полювання.


Ніна Тихомирова – грибник із 55-річним стажем. Живе у Созонівці Кіровоградського району. Жінка розповідає, що головне правило, яким слід керуватися, – збирати лише перевірені дари природи.


– Я збираю гриби здебільшого у лісах та лісових насадженнях села Високі Байраки та станції Канатове, адже там люди не випасають худобу, а значить немає загрози ботулізму. Дуже важливо збирати їх подалі від смітників, автомобільних трас, залізниць, місць, де є викиди, пестициди. Перш ніж зірвати гриб, його необхідно оглянути і лише упевнившись, що на ньому немає плям та різних червоточин, класти в кошик. Тим більше дана рослина повинна бути з пружною шкіркою, не потемнілою. Уважно треба глянути чи немає на ній цвілі. Загалом потрібно добре знати назву і вид гриба, якщо трапився якийсь невідомий – краще не чіпати. Гриби треба збирати обережно у кошик, а не в пакети, щоб не пом’ялися та не покрилися пліснявою, – ділиться досвідом Ніна Тихомирова.


Зібрані власноруч гриби жінка використовує у приготуванні різних страв. Покладаючись на власні знання, говорить, шкідливими є не лише отруйні гриби, а й відвар, в якому варяться їстівні. Саме тому, каже, його варто зливати як мінімум тричі, а вже потім готувати страву і до того ж у день, коли їх збирали – наступного дня гриби також можуть мати токсичний вплив. Також треба вміти і консервувати опеньки-боровики – якщо таких умінь і досвіду немає, є ризик, відкривши банку взимку, зі смачними грибами отримати ботулізм.


– Але в цілому у даному продукті багато корисних властивостей, необхідних організму людини. Однак тим, хто не знається на грибній справі, краще не ризикувати, – попереджає грибник зі стажем.

e-max.it: your social media marketing partner