«Мамо, я в міліції! Перерахуй гроші на такий рахунок…»

,

2754«КП» уже не раз писала про різні шахрайські схеми. Ба, навіть більше, журналісти газети якось стали свідками однієї з них. Чим тоді закінчилася історія – не відомо, але зловмисники і нині продовжують оббирати людей. Правоохоронці нібито працюють, затримують шахраїв… Проте, одного карають, а десять з’являються. Так само і схеми обману з’являються все нові і нові.

Здавалося б про схему, коли рідним телефонують і повідомляють про якусь страшну подію, через яку поліція порушила справу, але її можна «зам’яти», заплативши гроші, знають усі. Тим не менш на гачок шахраїв люди продовжують потрапляти, виносячи з хати тисячі гривень, золото чи інші цінні речі.

– На такий гачок потрапила бабуся мого друга, – розповідає «КП» кіровоградка Ірина. – Якби не його батько, то вона віддала б злочинцям п’ять тисяч гривень. Їх не було вдома – люди працюють. Посеред білого дня бабусі хтось подзвонив на мобільний і прикинувся онуком. Сказав, що збив людину, його затримала поліція. Аби справу «зам’яли» – треба заплатити вісім тисяч. Бабуся повірила. Але сказала, що в неї немає вісім тисяч, є тільки п’ять. Погодилися і на таку суму. Сказали, що ввечері заїдуть додому за грішми.

– Звідки вони знали, де живе сім’я мого друга – невідомо. Телефонували ж на мобільний! – дивується Ірина.

– Коли батько прийшов додому, то застав бабусю вже біля воріт. Вона пручалася, казала, що їй треба когось зустріти. Батько щось запідозрив і таки завів 80­річну жінку в хату. Вже потім та розповіла, в чому справа, – розказує співрозмовниця «КП». – Але злочинців так і не вдалося упіймати.

Ще один вид шахрайства, про який розповів «КП» житель Знам’янки Дмитро, полягає в тому, як із його банківської картки вкрали гроші.

– Я дав оголошення про продаж вантажівки. Буквально того ж дня мені зателефонували з якогось запорізького підприємства і сказали, що хочуть купити. Навіть готові перерахувати завдаток. Треба тільки їм дати номер картки «Приватбанку». Не підозрюючи нічого, я надиктував. Але за якийсь час мені знову телефонують і просять перевірити, чи дійшли кошти. Я з телефону заходжу в інтернет. Сторінка довго завантажується. Хто користується приват24 знають, що має прийти смс. Мене просять назвати цей код. Я без задньої думки назвав. У підсумку з картки у мене вкрали майже сім тисяч гривень, – розповідає Дмитро.

Чоловік каже, до поліції не звертався – з одного боку соромно, що його так обдурили, а з іншого – бо не вірить, що знайдуть шахраїв.

– Щодня правоохоронні органи фіксують до десятка заяв ошуканих громадян, у яких вкрали гроші з банківської карти, або ж їх обдурили в інтернет­магазині. За минулий рік таких злочинів сталося понад чотири тисячі, – повідомив заступник керівника регіонального управління «Приватбанку» Ігор Загородний. – Часто злочинці користуються психологічними способами видурювання грошей в інтернет­магазинах. Пропонують товар за дешевою ціною, але просять за нього передоплату. Як тільки покупець перераховує гроші – і товар, і продавця як корова язиком злизала. Ніколи не користуйтеся невідомими інтернет­посиланнями, які приходять на вашу електронну пошту, адже таким чином шахраї вивідують необхідну їм інформацію.

Фахівець наголошує, що працівники банку ніколи не запитують ні номер карти, ні дівоче прізвище матері, ні жодної іншої інформації. Якщо у вас випитують цю інформацію, знайте – це шахраї. У разі, якщо вам на телефон приходять повідомлення про рух коштів на рахунку, ви загубили картку, чи хтось дізнався пін­код – негайно блокуйте карту. Краще витратити кілька хвилин на виготовлення нової карти, аніж втратити всі свої заощадження, – застерігають у банку.
e-max.it: your social media marketing partner