Грип атакує область: як уберегтися від вірусу

,

2751Цієї зими від свинячого грипу в обласному центрі померла вагітна жінка. Всього в Україні H1N1 забрав життя більше півсотні людей. Та не зважаючи на це, посадовці продовжують запевняти, що епідемії немає. Кажуть, летальні випадки стаються з вини самих пацієнтів, оскільки ті пізно звертаються за медичною допомогою. Як уберегтися від грипу та що робити за перших симптомів – з’ясовувала «КП».

– Цього тижня у Кіровограді зафіксовано майже тисячу випадків захворювання на ГРВІ та грип. Це у півтора раза більше, ніж минулого тижня. Всього від початку місяця госпіталізовано 111 осіб, з них 42 – діти до 18 років, сім – вагітні жінки, – повідомила начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міськради Оксана Макарук.

Утім, це ще не межа, кажуть медики і прогнозують на кінець січня­початок лютого зростання кількості хворих. Люди в паніці, не знають, як уберегтися, адже методи лікування, які допомагали раніше, зараз практично не діють. До того ж, із полиць аптек зник препарат від свинячого грипу «Таміфлю». – Із 4 січня ми не приймаємо замовлення на препарат «Таміфлю», оскільки офіційний представник «Roche» в Україні (виробник препарату – ред.) заявив, що через підвищений попит зможе забезпечити ринок ліками тільки до кінця зими. Купити «Таміфлю» зараз практично неможливо. Ми очікуємо появи ліків в аптеках тільки до березня 2016 року, – розповіла керівник відділу маркетингових комунікацій мережі аптек «Доброго дня» Дарина Бурак.

До таких заяв фармацевтів люди ставляться з недовірою. Мовляв, добре пам’ятають 2007 рік, коли українці тільки дізналися про свинячий грип, а тогочасний прем’єр Юлія Тимошенко фурами купувала «Таміфлю». Саме тому підозрюють, що декому нині на руку створити паніку серед населення й таким чином штучно підвищити попит на препарат.

Тим часом фахівці констатують: вірус грипу типу А(Н1N1), так званий свинячий грип, таки став агресивнішим. На відміну від інших, він здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, що і є часто причиною летальності. Спеціалісти також попереджають, що свинячий грип – не єдиний небезпечний. Існує швейцарський грип А(H3N2) та вірус грипу В/Phuket (за назвою міста Пхукет у Таїланді). Вони теж косять моментально і з наслідками.

– Але, окрім грипу, є ще гострі респіраторні вірусні інфекції, які також можуть мати ускладнений перебіг, парагрип чи аденовірусна інфекція (різновиди ГРЗ), – коментує головний лікар Центру первинної медико­санітарної допомоги Кіровоградського району Валерій Радулов.

Лікар застерігає, якщо людина підхопила хворобу, одразу потрібно звертатися до медиків.

– Різниця між цими штамами вірусу – це рівень тяжкості та ускладнень. Пацієнт самостійно не може цього визначити. Якщо грип супроводжується бактеріальною інфекцією, призначають антибіотики, якщо ні – лікування противірусними препаратами. Тому рекомендую звертатися за допомогою до медиків, які і призначать необхідні медикаменти, – каже Радулов.

Перші, хто потрапляє в «обійми» грипу, це так звана група ризику – діти та люди похилого віку.

– Особливо берегтися треба дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам, астматикам, людям із зайвою вагою чи із серцево­судинними хворобами, а також діабетикам, – зауважує лікар.

Аби не злягти на лікарняне ліжко, медики радять усім якомога менше часу проводити у громадських місцях, частіше мити руки, полоскати рот і ніс водою.

– Щоб «закрити» основ­ний шлях вірусу в організм, необхідно перед виходом на вулицю обробити слизову носа або оксоліновою маззю, або протизастудними бальзамами, або борним вазеліном чи маззю з віфероном, – рекомендує Валерій Радулов. – Намагайтеся не торкатися немитими руками очей, губ, носа. Перед вживанням їжі обов’язково мийте руки. Потрібно полоскати рот хлорофіліптом, настоянкою прополісу або календули.

– Якщо вірус уже потрапив у носоглотку, можна вживати натуральні «жуйки», які його нейтралізують. Це невеликий шматочок кореня аїру, цедру апельсина, лимона, гвоздику, які можна жувати навіть у транспорті, – додає медик.

– Якщо поряд із вами є людина, яка чхає, можна прикласти собі до носа саморобну захисну маску, яку кожен може зробити самостійно. На хустку треба налити кілька крапель натуральної олії полину, лаванди чи ялиці. Ці олійки також здатні захищати від хвороботворних мікроорганізмів, – зазначає лікар. – Звичайно ж, необхідно регулярно робити вологе прибирання приміщення. Менше пилу – менше вірусів. І не забувайте вживати натуральні антибіотики – часник і цибулю. Дотримуючись елементарних правил, можна встояти перед хворобою.
e-max.it: your social media marketing partner