У Кіровограді від свинячого грипу померла людина (ВІДЕО)

, Олена Сідорова

2660В обласному центрі від свинячого грипу померла одна людина. У департаменті охорони здоров’я запевняють, що з початку епідеміологічного сезону цей випадок єдиний. Показник захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції не перевищує епідпорогу, йдеться у сюжеті каналу «Кіровоград».

Аби знати, до чого готуватися, – «КП» звернулася до спеціалістів. Ті поки заспокоюють, але закликають не розслаблятися. І хоча наразі спалаху грипу на території регіону немає, а показники не перевищують епідемічного порогу, захворюваність все ж може зросли. Тому за перших проявів хвороби закликають не йти, а бігти до лікаря. 

 

– На сьогоднішній день ми не досягли епідеміологічного порогу, – коментує ситуацію директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко. – Зараз показник складає 26,9%, тоді як торік це було 36,9%. Проте тенденція до збільшення є. Найбільше фіксується захворювань в Онуфріївському та Олександрійському районах. Припускаю, ми дійдемо до порогу. Можливо, буде епідемія, можливо, ні, зараз точно сказати не можна.

За словами Рибальченка, випадки застудних захворювань реєструються по всій області. За останні два тижні за медичною допомогою звернулося 1200 осіб. Більше 250 людей госпіталізували, з них 69% – діти.

– Спочатку ми висівали парагрип, зараз – грип Н1N1 (каліфорнійський). Якщо виникне спалах – лікарі всім забезпечені. Але все залежить від погодних умов і від того, наскільки люди відповідально ставляться до свого здоров’я. У лікувальних закладах уже пройшли обмежувальні заходи – медичний персонал носить маски і проводять відповідні протиепідеміологічні заходи в місцях великого скупчення людей.

Фахівці санепідслужби просять жителів області за перших же симптомів звертатися до лікарів, за необхідності – отримати противірусну терапію. Кажуть, найважливішим і єдиним засобом запобігання ускладнень від грипу є вакцинація.

– Повинна бути настороженість, – говорить лікар­епідеміолог Олександрійської СЕС Ольга Чабан. – Грип та ГРВІ страшні своїми ускладненнями. Тому за перших ознак недуги треба звернутися до лікаря. Особливо це стосується людей похилого віку, грудних і малолітніх дітей, людей, що страждають на діабет і хронічні захворювання серцево­судинної системи, органів дихання і нирок.

 

e-max.it: your social media marketing partner