Що нас чекає у новому 2016 році?

, Олена Сідорова

2638Наступний рік не стане для українців легким, зауважують експерти. Очікується нова хвиля інфляції, стрибки цін та чимало інших нововведень. Яких саме? «КП» підготувала добірку.

«Підвищаться» пенсії, соціальні виплати та мінімальна зарплата

Мінімальну зарплату з 1 січня 2016 року встановлять на рівні 1378 гривень, а прожитковий мінімум – 1330 гривень. Пенсії з травня «піднімуть» на 56 гривень.

Однак експерти вже заявили, що таке «підвищення» – це плювок українцям в обличчя, адже інфляція з’їсть не тільки те, що додали, а й ще півзарплати чи пенсії.

Ціна на хліб може піднятися на 25%

У першій половині 2016 року очікується черговий стрибок цін на хлібобулочні вироби, прогнозують галузеві експерти. Все через подорожчання складових і ресурсів, необхідних для виробництва.

– Однозначно, хліб подорожчає знову – в січні-травні щонайменше на 25%. І підвищень ціни на хліб може бути два-три, – говорить президент Асоціації фермерів і землевласників Іван Томич. За його словами, зростає вартість усіх складових, ресурсів, необхідних для виробництва хліба. Так, до травня пшениця повинна піднятися в ціні щонайменше на 30%. Відповідно, подорожчає борошно.

Касові апарати з контрольною стрічкою

З 1 січня 2016 року усі підприємці, які використовують реєстратори розрахункових операцій (РРО), мають використовувати сучасні касові апарати, що здатні створювати контрольну цифрову стрічку та забезпечувати подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків.

Також підприємці повинні подавати до фіскальних органів інформацію про обсяг розрахункових операцій.

«Укртелеком» закриє переговорні пункти

З 1 лютого 2016 року зникнуть телефонні переговорні пункти та призупиниться передача чи прийом факсимільних повідомлень.

Міжнародні, міжміські та місцеві послуги телефонного зв’язку більше не будуть надаватися з переговорних пунктів. Із пунктів колективного користування та з центрів обслуговування абонентів також зникне сервіс додаткових разових послуг за допомогою обчислювальної техніки.

2639Щезнуть «радянські» держстандарти на виготовлення товарів

Уже з початку нового року Міністерство економічного розвитку та торгівлі планує ліквідувати так звані держстандарти, розроблені ще до 1992 року.

Тепер вітчизняні товари вироблятимуть за європейськими стандартами. Вважається, що радянські держстандарти – це знак високої якості товару. Однак із переходом на євростандарти посилять і контроль безпеки продуктів. Виробники також не постраждають, адже у них буде два роки для того, щоб адаптуватися до нових вимог виготовлення товарів.

Зростуть тарифи на електроенергію

Нагадаємо, у 2016 році тарифи на електроенергію підвищуватимуться в два етапи – з 1 березня і з ­1 вересня.

Отже, ціни на світло за 1 кВт/год з 1 березня 2016 року становитимуть: за умови споживання до 100 кВт/год – 57 копійок, 100-600 кВт/год – 99 копійок, понад 600 кВт/год – 156 копійок. Із вересня 2016 року за 1 кВт/год: за умови споживання до 100 кВт/год – 71,4 копійок, 100-600 кВт/год – 129 копійок,­ понад 600 кВт/год – 163,8 копійок.

Сигарети подорожчають на 40%, алкоголь – на 100%

Верховна рада різко підвищила ставку акцизного податку на слабоалкогольні напої на 50%, на пиво та вино – на 100%, на спиртні напої – на 300% і на тютюнові вироби – на 40%.

Відтак, пляшка горілки з 1 січня коштуватиме 90 гривень, а пляшка коньяку – 150 гривень.

Очільник асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк вважає, що це призведе до скорочення легального виробництва алкогольної продукції вдвічі.

– Нелегальний ринок становить 40%, він зросте до 75%, а з ним – і кількість жертв. Люди перейдуть на сурогат, – прогнозує Остапюк.

Як порахували експерти, ціна на дешеві сигарети має зрости, з урахуванням ПДВ, майже на три гривні.

Пальне не дешевшатиме

За словами фахівців, прогнозоване подорожчання бензину пов’язано з підвищенням ставки акцизів на нафтопродукти, і вже до літа 2016 року бензин може подорожчати мінімум на 13%.

2640Діти знову вчитимуться 12 років

У вересні 2016 року українські школи знову перейдуть на 12-річну навчальну програму, адже вона відповідає європейській та міжнародній практиці, вважає міністр освіти і науки Сергій Квіт. Навчатися за новою програмою діти поч­нуть у вересні 2016 року. Перехід на нову систему відбуватиметься поступово.

Однією з причин переходу на нову систему є перевантаження навчальних програм. Тому з переходом на 12-річну систему навчальні програми спростять.

Піднімуться ціни на квартири

Вартість квартир у новобудовах економ-класу, на яких зараз найбільший попит, може збільшитися на 10-15%.

– Цінова стабілізація, яка спостерігається на ринку первинного житла в останні місяці 2015 року, – це результат стабілізації курсу гривні, і в разі подальшого зниження курсу вартість української нерухомості відновить своє падіння, – зазначив голова ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов.

Подорожчають квитки на потяги

З 1 січня 2016 року в Україні на 15% зростуть тарифи на залізничні пасажирські перевезення. А з 1 липня – ще на стільки ж!

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський уточнив, що додатковий дохід, отриманий від підвищення тарифу, «Укрзалізниця» направить на капітальні інвестиції – придбання рейок, вагонів, локомотивів.

2641З’явиться абонплата за газ

«КП» уже писала, що уряд планує запровадити абонентську плату за газ. За попередніми розрахунками, щомісячна плата за наявності газової плити становитиме 17 гривень, а за газовий котел – 29 гривень. Плата буде обов’язковою, навіть якщо споживач узагалі не користувався газом.

Абонплата буде вигідною тим, хто опалює будинки газом, припускають експерти (зараз 200 кубометрів коштують 720 гривень, а з абонплатою буде 599 гривень). Але вдарить по кишені власників газових плит, які не мають лічильників: їм доведеться платити в місяць не 21 гривню за особу, а 38 гривень.

Військовослужбовцям обіцяють вищу зарплату

У 2016 році на грошове забезпечення військовослужбовців обіцяють виділити вдвічі більше коштів, ніж торік, – 30 мільярдів гривень замість 14 мільярдів гривень.

З 1 січня 2016 року військовослужбовець за контрактом у місцях постійної дислокації (тобто не в АТО) отримуватиме близько семи тисяч гривень, командир взводу – дев’ять тисяч гривень, командир роти – 10 тисяч гривень, командир батальйону – 12 тисяч гривень, командир бригади – 14 тисяч гривень.

Планують переглянути і розміри виплат учасникам бойових дій у зоні АТО.

Європейські товари трохи подешевшають

І з початку року набуде чинності угода про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

Таким чином, деякі іноземні продукти харчування з 1 січня почнуть дешевшати. Особливо це стосується найбільш дорогих продовольчих товарів, ввезених з-за кордону, які мають невеликі терміни зберігання.

2642Нововведення для водіїв

Головним нововведенням 2016 для водіїв стануть бонуси, які будуть нараховуватися раз на рік у розмірі 150 балів і зніматимуться за порушення правил дорожнього руху. Тільки після їх закінчення порушнику доведеться платити грошові штрафи. Кожен вид порушення має свою кількість балів. Наприклад, перевищення швидкості вартує 20 балів.

Інформація про порушення надходитиме на електрон­ну пошту.

Штраф можна буде сплатити на місці через термінал. У разі погашення водієм штрафу до 5 днів діятиме знижка 50%. Від 5 до 30 днів – штраф сплачується в повному обсязі, від 30 до 60 днів – у подвійному розмірі. Причому, сплачуватиме штраф водій, а не власник машини, як це є зараз.

Більше авто не зупинятимуть без причини, просто для перевірки документів.

ДАІшники ще працюватимуть на дорогах до 31 грудня 2016 року.

Також із 1 січня забороняється ввезення в Україну автомобілів старше 5 років, які не відповідають екологічним стандартам Євро-5.
e-max.it: your social media marketing partner